SRI propune notoficarea persoanelor interceptate

0
136

SRI propune notoficarea persoanelor interceptate 1Comisia parlamentara de control a activitatii SRI propune, in Raportul partial privind activitatea sa in perioada septembrie 2017 – prezent, notificarea persoanelor interceptate la cel mult 2 ani de la expirarea mandatelor de securitate nationala sau supraveghere tehnica.

Comisia parlamentara de control a activitatii SRI, a propus, in Raportul partial privind activitatea sa in perioada septembrie 2017 – prezent, referitor la mandatele de siguranta nationala, mandatele de supraveghere tehnica si ordonantele procurorilor pe 48 de ore, „modificarea legislatiei in sensul identificarii tuturor persoanelor care au fost interceptate si notificarea acestora la cel mult 2 ani de la expirarea mandatelor de securitate nationala sau de supraveghere tehnica”, precum si „introducerea de sanctiuni in legislatie in cazul nerespectarii obligatiei de notificare”.

„Restrangerea drepturilor si libertatilor garantate de Constitutie a fost facuta la scara larga, folosind in mod abuziv aceste instrumente legale: mandate de securitate nationala, mandate de supraveghere tehnica si ordonantele procurorilor pe 48 de ore”, se arata in Raportul partial.

Comisia de control a SRI a mentionat, in raport, ca „se constata astfel o crestere semnificativa a numarului de mandate de securitate nationala obtinute de SRI, ajungand la 1395 in anul 2000, la 3701 in anul 2013. Totodata, poate fi constatata o crestere a tuturor actelor de autorizare, de la 5.244 in anul 2005 la 51.248 in anul 2015. Mentionam ca referitor la numarul informarilor si sesizarilor transmise de SRI catre DNA prin aplicarea inclusiv a art 3 lit f diin Legea 51/1991, ulterior semnarii Protocolului cu Parchetul de pe Langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, se poate observa ca informarile catre DNA au crescut de la 353 in anul 2009 la 1229 in anul 2014”.

De asemenea, comisia SRI a constatat, potrivit raportului „faptul ca numarul de mandate de supraveghere tehnica s-a mentinut unul deosebit de ridicat pana la decizia CCR nr 51 din 16.02.2016, prin care se admite exceptia de neconstitutionalitate, aratand ca sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” din cuprinsul dispozitiilor art 142 al 1 din Codul de procedura penala este neconstitutionala. Astfel, numarul de mandate de supraveghere tehnica scade de la 45893 in 2015 la 8792 in anul 2016. Legea nu prevede un numar maxim de persoane care pot fi ascultate pe un mandat de securitate nationala, pe un mandat de supraveghere tehnica sau prin ordonante ale procurorilor pe maxim 48h”.

Citeste si :  Victor Ponta, replica-fulger la dezvaluirile lui Liviu Dragnea

Comisia de control a activitatii SRI mentioneza ca prin intrarea in vigoare a Legii nr. 255/2013 au fost aduse modificari atat la Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei, precum si la Legea nr 14/1992 privind organizarea si functionarea SRI, fiind astfel prevazuta obligatia organelor de stat cu atributii in domeniul securitatii nationale de a proceda la notificarea persoanelor carora le-a fost restrans exercitiul unor drepturi sau libertati prin mandatul de securitate nationala, asa cum legea deja prevedea pentru mandatele de supraveghere tehnica. „In ceea ce priveste cele de mai sus, facem mentiunea ca nu exista sanctiuni prevazute de lege pentru nerespectarea obligatiei de notificare”, se arata in raport.

Documentul face referire la situatia actualului presedinte al Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

„Facem precizarea ca una dintre persoanele vizate de mandatul sus-amintit este domnul senator Calin Constantin Anton Popescu Tariceanu, Presedinte al Senatului Romaniei, atat in prezent cat si la momentul respectiv, care a declarat ca a aflat din mass media despre faptul ca a fost supravegheat tehnic timp de 4 luni pentru ca abia ulterior sa fie indeplinite formalitatile legale de notificare. Totodata, in cadrul audierilor, a fost adus in atentia Comisiei faptul ca SRI, odata cu desemnarea ca ANI si a relatiilor cu operatoriii de telecomunicatii prin Hotararea CSAT nr. 0068/2002, a putut avea acces nerestrictionat la fluxul de date gestionate de operatori. Din date pe care le detinem la Comisie constatam ca existp persoane caror le-au fost restrinse drepturile si libertatile cetatenesti prin mandate de supraveghere tehnica pe o perioada de peste 5 ani. In unele cazuri in care au trecut mai mult de 5 ani de la incetarea mandatului de supraveghere, persoana in cauza nefiind notificata iar dosarul persoanei nefiind inaintat in instanta.”, se arata in raport.

O alta problema semnalata in Raportul comisiei de control a SRI se refera la costurile interceptarilor.

Citeste si :  Structura anului scolar 2019-2020. MODIFICARI importante.

Astfel, comisia SRI precizeaza, in raport, ca doreste sa efectueze controale si sa se documenteze cu privire la modul in care s-au cheltuit fondurile publice pentru punerea in executare a mandatelor de interceptare, pentru ca, pana in prezent, „nu s-a putut stabili costul total pe care statul roman l-a platit in 10 ani de interceptari”. De asemenea, Comisia SRI vrea sa stie si daca sumele de bani au fost cheltuite de SRI pentru scopul care au fost alocate, „intrucat SRI a prestat o activitate si pentru alte institutii si a suportat costurile din bugetul propriu fara a solicita restituirea cheltuielilor de la beneficiar”. „In acest sens, am dori sa cunoastem daca sumele cheltuite de SRI pentru punerea in aplicare a mandatelor de supraveghere tehnica si a ordonantelor date de procurori pe 48 de ore au fost recuperate de la Ministerul Public, atat referitor la procesele definitive solutionate, cat si in cazul dosarelor care au ajuns instante”, se arata in raportul comisiei SRI.

In ceea ce priveste numarul de mandate, raportul comisiei SRI vorbeste despre „peste 6.000.000 de cetateni li s-au restrans temporar drepturile si libertatile, ceea ce reprezinta mai mult de 2/3 din populatia activa a tarii”

„Exemplificam Mandatul de Supraveghere Tehnica nr. 846/UP din 4 iulie 2014, in care s-au dispus metode de supraveghere tehnicam acestea insemnand supravegherea video, audio sau prin fotografiere, inclusiv cu incuviintarea patrunderii in spatiul privat pentru activarea mijloacelor tehnice a nu mai putin de 80 de persoane. Avem indicii ca numarul de 80 de persoane nu este numarul maxim, ci pot exista si cateva sute de persoane pe un singur mandat de supraveghere tehnica. Avand in vedere cele peste 311.000 de mandate emise in ultimii 12 ani (2005-1016), precum si faptul ca din audierile efectuate la Comisie si din actiunile de conrol parlamentar efectuate la unitatile centrale ale SRI, estimam ca media este de 20 de persoane pe un mandat, rezultand ca numarul de peste 6.000.000 de cetateni li s-au restrans temporar drepturile si libertatile, ceea ce reprezinta mai mult de 2/3 din populatia activa a tarii, fara a lua in calcul si persoanele cu care acestea au interactionat si punerea in aplicare a mandatelor de supraveghere tehnica si a ordonantelor efectuate si de catre alte institutii abilitate conform legii. Se contureaza ideea cp si pentru anii 2016 si 2017, numarul de mandate emise se pastreaza constant prin prisma faptului ca, pentru primele 2 luni ale anului, pana la Decizia nr. 51/2016 a CCR, au fost obtinute un numar total de 12.992 de mandate”, se arata in Raport.

Citeste si :  Prioritatile lui Dragnea dupa Paste ! Referendumul pentru familie si Modificarea Codurilor Penale

„Totodata, am fost sesizati asupra faptului ca au fost peste 100 de mandate ce contin nume de parlamentari din legislatura 2012-2016 fiind vorba de majoritatea membrilor guvernului precum si cei mai vocali si importanti membri ai Parlamentului ce au fost interceptati pe mandate de securitate nationala. Mentionam cp exista posibilitatea ca membri ai Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sa fi avut mandate prin care li s-au restrans drepturile si libertatile cetatenesti, existand in acest sens o corespondenta la nivelul Comisiei”, mai scrie in Raportul partial al comisiei de control a activitatii SRI.

Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au decis, miercuri, ca Raportul partial al Comisiei parlamentare de control a activitatii SRI sa fie citit in prima sedinta a plenului reunit al Parlamentului.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.