Sefii de stat sau de guvern din tarile Uniunii Europene, precum si liderii PPE, precum si Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani si Angela Merkel, se reunesc, joi, intr-un summit informal la Sibiu pentru a discuta despre viitorul UE.
Programul summitului de la Sibiu Liderii europeni se reunesc incepand cu ora 10:00, la Sibiu, la Summitul Partidului Popular European, la Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA Sibiu, urmand ca ulterior presedintele Klaus Iohannis sa aiba declaratii de presa comune cu presedintele PPE, Joseph Daul, liderul Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, precum si cu presedintele Partidului National Liberal, Ludovic Orban.
La ora 11:45, sefii statelor si guvernelor UE, printre care cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, precum si premierul Ungariei, Viktor Orban, vor sosi la Primaria Sibiu, unde se desfasoara Summitul informal al sefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeana. Intampinarea sefilor delegatiilor are loc la ora 12:00, in Piata Mare, iar la ora 12:30 va avea loc reuniunea Consiliului European cu presedintele Parlamentului European, in Sala Atrium de la Primaria Sibiu. Liderii europeni vor face o fotografie de familie la ora 13:15 in Piata Mare, iar de la 13:30 vor participa la un dejun de lucru la Muzeul Brukenthal din Sibiu, urmand ca la 15.30 sa inceapa a doua sesiune de lucru a summitului informal al Consiliului European.
La ora 15:30 incepe a doua sesiune de lucru. La ora 18:00 are loc conferinta de presa comuna a presedintelui Klaus Iohannis cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker Iohannis: „Europa vine in Romania. Este dovada ca romanii conteaza” Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, intr-un interviu acordat TVR, ca joi, 9 mai, se scrie istoria la Sibiu, prin Summitul informal al sefilor de stat si de guvern din Uniunea Europeana. „Eu cred ca summitul de maine (joi, 9 mai – n.r.) inseamna pentru mine ce inseamna si pentru toti romanii. Europa vine in Romania, si Romania este in Europa. Romania conteaza, romanii conteaza”, a spus el. „Vom discuta despre viitorul UE. Va dati seama, Europa vine in Romania, viitorul UE se clarifica de aici, de la noi, din Romania, de la Sibiu. Noi, romanii, suntem de 12 ani in UE si faptul ca se intampla acest summit in Romania arata ca am parcurs un drum lung si un drum bun. Nu ne-a fost usor, nu ne-a dat nimeni nimic pe gratis, am muncit, am parcurs acest drum convinsi ca locul Romaniei este in Europa, si maine, dovedim ca locul Europei este in Romania”, a spus presedintele.
5 teme pe care liderii UE vor insista la Sibiu:
1. Mai multa aparare „Vom apara Europa – de la est, la vest, de la nord, la sud”. Ideea aceasta s-ar putea regasi in textul declaratiei de la Sibiu, potrivit jurnalistilor de la Politico, care au vazut un draft al documentului. Indiferent de cum va fi frazata problema, ceea ce liderii UE isi doresc e sa transmita cetatenilor sentimentul ca Uniunea ii poate apara. Indiferent ca este vorba despre terorism, migratie sau conflicte armate, politicienii din Europa vor sa combata euroscepticismul inversand argumentele populistilor: nu granitele nationale si zidurile ne vor proteja, ci o colaborare stransa, intre toate statele membre.
2. Mai multa bunastare Euroscepticismul ameninta Uniunea Europeana din interior, iar o cale de a-l combate este de a arata ca proiectul european functioneaza. Un mod de a face asta este de a asigura cetatenilor UE un standard de viata cat mai inalt. Totul depinde de masurile luate de fiecare Guvern in parte, insa Uniunea Europeana vrea sa creeze cadrul ideal. Inseamna, printre altele, o cat mai mare integrare financiara si economica. Piata unica exista, insa ea trebuie sa acopere cat mai multe domenii. La Sibiu, Uniunea Europeana vrea sa dea un semnal in aceasta directie, mai ales ca summitul precede euroalegerile.
3. Cum vor fi pedepsite derapajele in UE Polonia si Ungaria sunt de mult considerati „baietii rai” ai Uniunii Europene. Asta din cauza alunecarii pe panta populismului, nationalismului virulent si incalcarii statului de drept. Recent, si Romania a fost admonestata de liderii UE pentru astfel de comportamente. S-a vorbit despre sanctiuni financiare si de restrangerea dreptului de vot in cadrul Consiliului. Pedepsele risca insa sa aiba efectul contrar: sa accelereze derapajale, sa inchida Guvernele si mai mult in ele. Consiliul European va adopta o declaratie prin care aceste state nu vor fi nominalizate, insa derapajele de care se fac vinovate vor fi subliniate.
4. Ce vom face cu refugiatii Migratia este unul dintre cele mai sensibile subiecte. Sunt tari care au avut de a face cu refugiatii mai mult decat altele. Italia si Germania, de exemplu. Pentru ele, discutia despre „solidaritate” este dureroasa – simt ca restul statelor nu au facut suficient. In Italia, acesta a devenit subiect de campanie interna si a ridicat partide extremiste la putere. Fiind un subiect care divide, liderii UE vor evita sa ia atitudine in acest moment. Doresc ca la Sibiu sa se vorbeasca pe o singura voce. Ultimul lucru pe care l-ar dori este un sef de stat care sa iasa cu un mesaj critic dupa reuniune.
5. UE, un lider global Uniunea Europeana a fost in primul rand o uniune economica. Lumea arata complet diferit de 1992, cand a fost semnat tratatul de la Maastricht, sau chiar 2007, cand a fost semnat tratatul de la Lisabona. Aceste acte au definit Uniunea Europeana moderna, insa ambitiile UE au fost modeste in privinta unui rol mondial. Statele Unite au facut, sub Donald Trump, un pas inapoi de pe scena internationala. Uniunea Europeana vrea sa isi ia un angajament de a umple acest spatiu. Vrea sa fie considerata o putere globala nu doar economic, ci si diplomatic.
Views: 0