Dupa momentul final al votului, as vrea sa vorbim mai putin despre rezultate si procente si mai mult despre ce vom face dupa. Cred ca avem sansa unui nou proiect national: o Romanie puternica intr-o Europa unita.
Dragi colegi, va invit, dupa alegerile pentru Parlamentul European, sa ne asezam la masa pentru a stabili un mod de cooperare in comisiile si plenul Parlamentului European.
Va invit sa invatam din greselile trecutului si sa incetam sa ne mai exportam neintelegerile si conflictele la Bruxelles sau la Strasbourg. Sa incetam sa ne mai ponegrim tara in numele unor interese partizane marunte ori doar pentru a da satisfactie grupurilor politice din care vom face parte. Istoria ne-a invatat ca mult prea adesea neprietenii tarii si-au atins scopurile atunci cand au reusit sa starneasca intre noi conflicte.
A venit vremea sa nu ne mai lasam dezbinati si sa invatam sa luptam impreuna pentru poporul care ne alege pentru ca, urmand povata marelui Ion I. C. Bratianu de acum un veac, „fiti cat de modesti pentru persoana dumneavoastra, nu fiti modesti pentru poporul pe care il reprezentati”.
Va lansez, asadar, chemarea sa stabilim impreuna care vor fi prioritatile Romaniei in cei cinci ani de mandat al noului Parlament European si sa ne conjugam eforturile pentru indeplinirea acelor obiective despre care vom cadea de acord ca sunt nu numai prioritare, dar si comune.
ALDE va propune urmatoarele teme cu vocatie consensuala, dar lista ramane deschisa pentru propunerile tuturor partidelor gata sa se angajeze in acest proiect comun pe care indraznesc sa-l consider de anvergura nationala:
– admiterea Romaniei in spatiul Schengen;
– ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare;
– cresterea fondurilor de coeziune care sa ne permita recuperarea decalajelor fata de tarile dezvoltate;
– refuzul conditionarii alocarii fondurilor structurale in urmatorul exercitiu bugetar de criterii ce pot fi interpretate subiectiv si interesat, conditionare ce nu corespunde literei si spiritului tratatelor;
– obtinerea pentru fermierii romani de subventii egale cu cei din tarile vestice;
– blocarea tuturor initiativelor de tip protectionist (cum este astazi Pachetul pe Mobilitate 1) menite sa ingradeasca accesul intreprinzatorilor si lucratorilor romani la piata unica europeana.
Va propun, de asemenea, si un mod de lucru inspirat din cel deja practicat de alte delegatii nationale. Toti deputatii europeni alesi in Romania, indiferent de familia lor politica, se vor reuni periodic pentru a identifica acele teme de maxima relevanta pentru economia si societatea romaneasca in vederea adoptarii unei pozitii comune la votul in comisii sau in plen.
Stimati colegi, putem sa dam acestui acord numele „Romania Puternica” sau orice alta denumire pe care o vom stabili impreuna si care sa semnifice hotararea noastra de a vorbi pe o singura voce atunci cand interesele tuturor cetatenilor romani sunt in joc. Un astfel de acord poate si trebuie sa netezeasca in cel mai scurt timp drumul Romaniei spre locul pe care il merita in Europa.
Aceasta initiativa trebuie sa fie una sincera si unanima. Cum nu este potrivit ca ea sa devina apanajul sau instrumentul electoral al niciunui partid, va propun ca noul organism proeuropean pe care sper ca il vom crea, Grupul pentru Romania Puternica, sa fie condus prin rotatie de fiecare partid ce va avea reprezentare in Parlamentul European.
Stiu ca avem interese electorale divergente si le vom avea mereu, asa cum este si firesc intr-o democratie. Unanimitatea e straina regimurilor democratice. Cu exceptia notabila, totusi, a marilor interese ale tarii. Exista momente cruciale in care avem datoria sa ne plasam deasupra pozitiilor antagoniste. Pentru ca, indiferent cate motive am avea sa actionam mai degraba separat decat impreuna, stiu ca in orice partid am fi, ne iubim sincer tara si vrem cu totii sa facem mai mult pentru ea.
Va propun sa ne unim fara intarziere si fara ezitare eforturile pentru a aduce pe agenda viitorului Parlament European si a viitoarei Comisii Europene temele de interes pentru romani. Oriunde s-ar afla ei.
CALIN POPESCU TARICEANU
Views: 0