„Te deum” de Sabin Pautza – prima auditie la Filarmonica „Oltenia” Craiova

0
623

„Te deum” de Sabin Pautza – prima auditie la Filarmonica „Oltenia” Craiova 1Vineri, 14 iunie, de la ora 19:00, melomanii sunt invitati sa asculte Simfonia nr. 4 de Schubert si o lucrare in prima auditie – „Te Deum” pentru cor si orchestra de Sabin Pautza, compozitor, dirijor si profesor mentionat in “Who’s Who in Music” (Cambridge/Anglia). In finalul serii, pianistul Mihai Ungureanu va interpreta Fantezia pentru pian, cor si orchestra de Beethoven, anticipare a Simfoniei nr. 9, o constructie sonora ce imbina fericit esafodajul orchestral cu puritatea vocii umane.

DIRIJOR SABIN PAUTZA

SOLIST MIHAI UNGUREANU, la pian

In program:
Franz Schubert: Simfonia nr. 4 in Do minor, D. 417, „Tragica”
Sabin Pautza: „Te Deum” pentru cor si orchestra (prima auditie)
Interventii solistice: Andreea Balan (soprana), Nicolae Cucu (bariton)
Ludwig van Beethoven: Fantezia in Do minor pentru pian, cor si orchestra, op. 80
Maestru de cor: MANUELA ENACHE-PIRVU

Sabin Pautza s-a stabilit in S. U. A., din anul 1984, fiind numit prin concurs director artistic si prim-dirijor al celei mai vechi Filarmonici din New Jersey, Plainfield Symphony. A concertat in cele mai mari sali din S. U. A., Europa si Australia, precum: “Carnegie Hall” din New York, “Santa Cecilia” din Roma, Richard Wagner “Jugendfestspieltreffen” din Bayreuth, Sala “Chopin” din Varsovia, “Philharmonic Hall” din Sydney, “Ateneul Roman” (Bucuresti). Este profesor invitat la Atlan Institute of Art si New York University, precum si al Universitatii “Emanuel” din Oradea. Prestigioasa sa activitate internationala de dirijor si compozitor i-a adus Titlul onorific de Doctor in Music decernat de London Institute for Applied Research si Titlul de Doctor in compozitie al Academiei “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Numele sau figureaza alaturi de cei mai mari muzicieni ai lumii, in volumele “Who’s Who in Music” (publicat la Cambridge/Anglia, editiile 1980, 1984, 1992, 2000) si “10.000 de americani notabili” (editat de American Biographical Institute o data la cinci ani). Sabin Pautza este membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, al ASCAP (Uniunea Compozitorilor Americani) si al Biroului de Consilieri al American Biographical Institute. Compozitiile sale sunt publicate in totalitate de catre San Nicobian Edition din New York, iar Casa de discuri “Swift Music Group” din New Jersey editeaza seria “Opera Omnia” a compozitorului, din care au aparut deja primele zece compact discuri.

Solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”, pianistul Mihai Ungureanu este laureatul mai multor competitii nationale si a fost distins cu Premiul ATM (Premiul Criticii Muzicale/1986). De asemenea, participa frecvent in juriile unor importante concursuri internationale. In ipostazele de solist, interpret de muzica de camera si acompaniator, Mihai Ungureanu a concertat in centre culturale renumite din majoritatea tarilor din Europa, America de Nord si de Sud (in S. U. A., Canada, Argentina si Brazilia a sustinut o serie de concerte cu orchestra si recitaluri de mare succes), din Rusia si din spatiul asiatic (Japonia, Coreea de Sud, Republica Islamica Iran, Liban). Mihai Ungureanu s-a implicat si in realizarea unor valoroase inregistrari discografice la casa Electrecord – Bucuresti, promovand atat repertoriul autohton, cat si pagini de referinta din creatia universala. Totodata, a imprimat 2 CD-uri la Casa de discuri Bella Musica (Freiburg, Germania), ce cuprind: J. Haydn – Sonata pentru pian si Doua concerte pentru pian si orchestra, cu Orchestra de Camera din Alicante, dirijor Alfonso Saura; G. Gershwin – Rhapsody in Blue, Concertul in Fa pentru pian si orchestra, in compania Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Banatul“ – Timisoara, dirijor Camil Marinescu. In 2007, a colaborat cu violonista Jenny Abel la realizarea unui disc de sonate ale unor compozitori romantici germani (Joachim, Brahms, Dietrich, Robert si Clara Schumann).

Activitatea profesionala a Manuelei Enache-Pirvu vizeaza numeroase colaborari artistice. Alaturi de Corul “Solemnis” a sustinut concerte in Austria (Viena) si Germania (Nürnberg, München, Ingolstadt). In perioada 2008 – 2009 a fost membra a Corului Patriarhiei Romane, iar in 2007 a facut parte din comitetul organizatoric al Festivalului International “George Enescu” – Bucuresti. In iunie 2010, a obtinut Premiul I pentru proiectul – concurs “De la ucenicie la maiestrie in practica dirijorala”, realizat de Opera Nationala – Bucuresti in parteneriat cu Universitatea Nationala de Muzica. In vara anului 2012, a participat la cursurile de maiestrie dirijorala si fenomenologie muzicala sustinute in Germania de maestrul Konrad von Abel. Din anul 2010, Manuela Enache-Pirvu detine statutul de dirijor al Coralei academice a Filarmonicii “Oltenia”. Actualmente este doctorand al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti.

Views: 1

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.