Teatrul Colibri, in an aniversar: 70 de ani de la infiintarea institutiei !

Teatrul Colibri, in an aniversar: 70 de ani de la infiintarea institutiei ! 1Intreg programul de evenimente din 2019 va sta, la Teatrul pentru Copii si Tineret Colibri, sub semnul aniversarii a 70 de ani de la infiintarea institutiei, a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa, managerul Adriana Teodorescu. Agenda anului cuprinde, pe langa spectacole si ateliere de creatie, stagiunea Colibri.ACTul 3, prin continuarea parteneriatului cu Teatrul ACT din Bucuresti, precum si o noua editie, a VI-a, cu tema REvolution, a Festivalului „Puppets Occupy Street”.

De asemenea, sunt avute in vedere doua premiere: „Puiul de om din Cartea Junglei” dupa Rudyard Kipling si „Cenusareasa” dupa Fratii Grimm. Pentru cea dintai se lucreaza in ritm alert inca de la sfarsitul anului trecut, spectatorii fiind invitati la prima intalnire cu Mowgli – copilul crescut de animalele junglei, cu ursul Baloo, pantera Bagheera ori sarpele Kaa sambata, 12 ianuarie. „Ne dorim ca 2019 sa fie putin mai bun decat anul trecut, mai vesel si mai bogat”, a mentionat, in cadrul aceleiasi conferinte de presa, managerul Adriana Teodorescu, care, pe langa prezentarea proiectelor inceputului de an, a facut si o trecere in revista a celor din 2018.

Teatrul Colibri, in an aniversar: 70 de ani de la infiintarea institutiei ! 2

In anul care tocmai s-a incheiat, planul de venituri propus si aprobat a fost, la Teatrul pentru Copii si Tineret „Colibri”, de 230.000 lei, iar cel realizat a ajuns la 236.000 lei, reprezentand 9,47%, iar subventia acordata de Primaria Craiova a fost de 2.308.000 lei, a precizat, ieri, conducerea institutiei. Cheltuielile de personal, pentru cei 29 de angajati, s-au ridicat, procentual, la 60,53%, adica mai mult de jumatate din aceasta suma.

Cu sustinerea financiara municipalitatii, insemnand un buget de 508.243 lei, Teatrul „Colibri” a organizat a V-a editie a Festivalului „Puppets Occupy Street”. Opt zile de festival, cu aproape 50.000 de spectatori si aproximativ 400 de evenimente desfasurate in 21 de spatii, care au inclus 180 de spectacole, 73 de ateliere, 3 parade, evenimente conexe (expozitii, proiectii video, happening-uri, arte plastice si arte vizuale, videomapping, jocurile copilariei, Sand Art, facepainting etc.)! „Earth Edition 2018 a adus la Craiova companii de teatru private si artisti independenti din 18 tari. De aceea, suma cheltuita nu mi se pare foarte mare, comparativ cu bugetele pe care alte festivaluri de profil din tara le au. Este un festival pentru comunitate si toate evenimentele sunt cu acces gratuit pentru public. Vin artisti din toata lumea si joaca gratuit pentru craioveni, ceea ce inseamna ca banii sunt cheltuiti cu folos”, a spus Adriana Teodorescu.

Citeste si :  Vrăjitorul din OZ și De-aș fi Scufița Roșie, în week-end la Teatrul Colibri

Teatrul Colibri, in an aniversar: 70 de ani de la infiintarea institutiei ! 3

Tot pe parcursul anului trecut au fost organizate trei serii de ateliere de creatie, cu peste 400 de participanti. „Este unul din programele teatrului care aduce si venituri consistente: in 2018 am avut aproape 60.000 lei doar din taxele de participare la aceste ateliere”, a adaugat managerul. De asemenea, au fost prezentate, in parteneriat cu Teatrul ACT din Bucuresti, 5 spectacole in Stagiunea Colibri.ACTul 2 si 2 spectacole din Stagiunea Colibri.ACTul 3. «Am organizat Zilele Portilor Deschise, cu diverse ocazii, am avut expozitii pe care le-am gazduit sau le-am organizat, am fost gazda pentru foarte multe evenimente. Am participat la festivaluri la Galati, Ploiesti, Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Dr. Tr. Severin, Slatina, Caracal, Tg. Jiu si ne-am implicat, ca in fiecare an, in Campania UNITER „Artistii pentru artisti”, incasarile unui spectacol fiind donate pentru a ajuta artisti aflati in dificultate», a completat managerul.

2019 va sta sub semnul aniversarii a 70 de ani de existenta a acestei institutii, infiintata in anul 1949, ca sectie de Teatru de Papusi a Teatrului National din Craiova si devenita autonoma in 1956. Din 1998, ea se redefineste ca Teatru pentru Copii si Tineret „Colibri”, pastrand specificul teatrului de papusi si animatie, largind aria de adresabilitate si de exprimare artistica. «Pe tot parcursul anului 2019 vom avea evenimente si proiecte care vor aduce in constiinta publicului faptul ca Teatrul „Colibri” exista de 70 de ani si generatii de bunici, parinti, copii si nepoti au fost crescute cu povestile lui», a mai spus Adriana Teodorescu.

Anul incepe in forta, cu o premiera, anuntata pentru sambata, 12 ianuarie 2019, ora 18.00: „Puiul de om din Cartea Junglei”, dupa Rudyard Kipling, urmata de reprezentatii ale spectacolelor din repertoriul teatrului in fiecare zi de sambata si duminica. Anuntate, pe parcursul anului, sunt si trei serii de ateliere de creatie in Fabrica de povesti electroColibri. Prima se va desfasura in perioada 4 februarie – 31 martie, iar inscrieri se vor face intre 21-27 ianuarie exclusiv prin formular on-line, link-urile fiind disponibile din data de 21 ianuarie, de la ora 00.01, pana in data de 27 ianuarie, ora 12.00, pe site-ul institutiei, www.teatrulcolibri.ro. Pentru fiecare atelier in parte exista un numar limitat de locuri. Continua, totodata, stagiunea „Colibri. ACTul 3!”, primul spectacol al anului urmand sa aiba loc, joi, 31 ianuarie, ora 19.00: „Stage Dogs”, o productie Teatrul ACT – 20 de ani, adaptare (dupa „A life in the theatre” de David Mamet) si regie Florin Piersic jr., scenografia Tudor Prodan. Nerecomandat persoanelor sub 16 ani, spectacolul ii readuce pe scena Teatrului „Colibri” pe actorii Marcel Iures si Florin Piersic jr.

Citeste si :  O poveste pentru fiecare, la Teatrul Colibri Craiova

Agenda lui 2019 mai include Zilele Portilor Deschise – prima editie a anului chiar pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Nationale, in intervalul orar 10.00-16.00, activitati creative pentru copii in vacanta intersemestriala (4-8 februarie), Saptamana Teatrului (20-27 martie), precum si mai multe expozitii. Reper ramane perioada 25 august – 1 septembrie, cand se va desfasura editia a VI-a – Revolution a Festivalului „Puppets Occupy Street”, inscrierile pentru artistii romani si din strainatate fiind deschise pana in luna martie. „REvolution pentru ca asta ne dorim anul acesta! Vrem ca festivalul sa evolueze, sa facem unele schimbari in program”, a mai precizat Adriana Teodorescu.

Teatrul Colibri, in an aniversar: 70 de ani de la infiintarea institutiei ! 4

„Este un spectacol vesel, care vorbeste despre iubirea neconditionala, despre familie, despre a nu uita sa fim copii, a ne bucura de viata si de tot ce este in jurul nostru” – astfel a prezentat actrita Geo Dinescu noul spectacol cu care Teatrul „Colibri” va iesi la rampa peste doar cateva zile: „Puiul de om din Cartea Junglei”. O provocare pentru cei patru actori protagonisti – Geo Dinescu, Marin Fagu, Emanuel Popescu si Robert Iovan –, in primul rand datorita jocului cu marionete si numarului mare de personaje interpretate! Scenariul, regia si scenografia sunt semnate Geo Dinescu si Marin Fagu, muzica si video-proiectia ii apartin lui Marin Fagu, pictura papusilor este realizata de Mihai Birtu, iar cea a decorurilor, de Iulia Goanta. Premiera va avea loc sambata, 12 ianuarie, ora 18.00, iar urmatoarea reprezentatie, duminica, ora 11.00.

Citeste si :  Teatrul Colibri pregătește un nou week-end de poveste!

«Am ales „Cartea Junglei” deoarece este o mare provocare. Nu este montat in tara decat foarte rar, pentru ca este un spectacol greu, cu multe personaje animaliere. Majoritatea regizorilor se feresc de acest gen de spectacole, pentru ca implica foarte multi actori. Noi ne-am propus sa il construim in formula restransa, cu numai patru, si sa folosim marionete. Sincer, mie mi-a fost frica initial, pentru ca nu am avut ocazia sa lucrez prea des cu marionete, asa ca mi-am dorit foarte mult sa scap de teama ca mi se va incurca firul, ca personajul nu se va misca natural, ca papusile cu a caror manuire sunt obisnuita. Provocarea mare a fost sa inventam noi sisteme de manuire pentru ele…», a adaugat actrita Geo Dinescu. „Este un spectacol complex, care are retroproiectie, teatru de umbre, marionete, papusi”, a mai spus aceasta. Decorul ia forma unei carti deschise si este realizat in mare parte, ca si papusile si marionetele ce intruchipeaza personajele celebrei povesti, din hartie si carton reciclate.

Managerul Teatrului „Colibri”, Adriana Teodorescu, apreciaza ca „Puiul de om din Cartea Junglei” este si un spectacol-alegorie: «Tipurile de personaje-animale pe care le regasim aici pot sa fie oameni din jurul nostru. Intalnim un om bonom si vesel cum este ursul Baloo, intalnim un lider carismatic cum e Bagheera, un copil la inceput de drum format de mediul inconjurator, ca Mowgli. Vedem haita ori „maimuta” grupului ori „papagali” care tot timpul comenteaza».

Biletele pentru spectacol pot fi achizitionate de la Agentia teatrului, din Calea Bucuresti nr. 56, deschisa de luni pana sambata intre orele 10.00-19.00, iar duminica, in intervalul 10.00-13.00. Pentru fiecare din reprezentatiile din 12 si 13 ianuarie un bilet costa 10 lei.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Jurnalde Craiova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.