Teatrul Național Marin Sorescu anunță deschiderea stagiunii 2024-2025 cu premiera spectacolului Lecția

0
Teatrul Național Marin Sorescu anunță deschiderea stagiunii 2024-2025 cu premiera spectacolului Lecția
Teatrul Național Marin Sorescu anunță deschiderea stagiunii 2024-2025 cu premiera spectacolului Lecția

Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova anunță deschiderea stagiunii 2024-2025 cu premiera spectacolului Lecția, de Eugène Ionesco, sâmbătă, 7 septembrie, la ora 19:00, la Sala Amza Pellea.

Traducerea piesei este semnată de Vlad Russo și Vlad Zografi. Regia spectacolului este creată de Bobi Pricop iar scenografia este creată de Oana Micu. Din distribuție fac parte actorii Sorin Leoveanu, Raluca Păun și Iulia Lazăr. Muzica și mișcarea scenică este semnată de Eduard Gabia.

„Lecția este, bineînțeles, o piesă-școală despre totalitarism, îndoctrinare, abuz, despre un fel de putere dictatorială și hipnotizantă a limbajului golit de sens. Dar în acest spectacol ne-a interesat să descoperim în ce măsură este, mai mult decât orice, vorba despre amintiri din copilărie, traume transgeneraționale, familii disfuncționale și relațiile toxice din interiorul lor. De aceea am vrut să chestionăm în ce măsură „lecția” este un tip de traumă învățată acasă, prin mecanisme moștenite, repetate din generație în generație. Ni s-a părut foarte valoroasă lectura textului din prisma unei familii care dorește să predea unui etern copil (deja adult) o lecție absurdă, crudă și inutilă, în fiecare zi, la nesfârșit, cu speranța că de data asta lecția îi va „prinde bine”. Descoperim în piesa ionesciană un fel de violență care este subtil amestecată cu afecțiunea și asta face să fie mult mult mai greu să te revolți, să te opui, să te aperi.”

BobiPricop

„O explozie de culoare, scena în roz, şi nu, nu este Barbie, este Lecţia lui Eugène Ionesco. Decorul proiectat de Oana Micu incită spectatorii, are un loc aparte în punerea în scenă gândită de Bobi Pricop. Este Pop-Art şi multă plasticitate, piese de mobilier bidimensional, decor de carton, o teatralitate expusă, o trecere de la anti-teatru la meta-teatru, uşa care deschide spectacolul poartă inscripţia „Homeschooling”, Ionesco. (…) Un spectacol fără intrigă, dar un spectacol în care tensiunea dramatică este integrată unui plan de acţiune care prinde publicul într-o creştere constantă, până la paroxism, dar mereu un paroxism amânat, mereu amânat ca în boleroul lui Ravel. (…) O cutie magică este acest spectacol, ca un cufăr decorat nu cu,,sileni” (companioni ai lui Dionysos meniţi să provoace râsul tămăduitor), cicu roz şi monştri de carton, dar şi o lecţie de (non)sens sau, mai bine zis, exces de sens, ,,un cadou de sens”, de teatru şi teme mereu actuale, iar când râsul şi violenţa merg mână în mână, râsul încetează.”

Daniela Firescu, Pedagogie şi… teatralitate, revista Ramuri nr. 3 / 2024

de Eugène Ionesco

traducerea Vlad Russo și Vlad Zografi

regia Bobi Pricop

scenografia Oana Micu

muzica și mișcarea scenică Eduard Gabia

Durată spectacol: 60 min

Biletele se pot achiziționa atât online, direct din site-ul instituției http://www.tncms.ro“>www.tncms.ro, cât și în format fizic, de la agenția teatrală.

Views: 4

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.