Tenorul Ştefan von Korch în premieră la Filarmonica Oltenia Craiova: “Am avut ocazia să interpretez Carmina Burana două sau trei zile la rând și sentimentul a fost de fiecare dată ca și cum ar fi fost pentru prima oară.”

0
467

Poate cea mai celebră lucrare vocal simfonică a lumii îl aduce pe pe tenorul Ştefan von Korch în faţa publicului din Craiova în această toamnă: pe 24 noiembrie Carmina Burana se cântă pe scena Filarmonicii, într-un concert primit mereu cu mare entuziasm şi cu casa închisă. Despre această lucrare deosebită şi nu numai, am stat de vorbă cu apreciatul solist.

Carmina Burana este un concert pe afişul căruia numele dumneavoastră se regăseşte frecvent. Cum s-a schimbat în timp intensitatea trăirii pe scenă, faţă de interpretarea de debut?
Faţă de prima data este o diferentă de la cer la pămănt, sunt mult mai relaxat și reușesc să mă gândesc la ceea ce am de interpretat. Chiar dacă partitura are niște note rar întâlnite în scriitura de tenor, chiar în observația partiturii scrie că este pentru contratenor, dar noi tenorii ne-am însușit-o, eu de fiecare dată o cânt în voce plină, Nu cum de obicei este abordată cu voce de cap.

Se mai poate spune ceva inedit despre o lucrare atât de celebră cum este Carmina Burana?
În afara faptului că această partitură este de la început la final un amalgam de emoții, și pasaje muzicale extraordinare, chiar mie mi se întâmplă să fiu copleșit de fiecare dată când interpretez această lucrare. Am avut ocazia să interpretez Carmina Burana două sau trei zile la rând și sentimentul a fost de fiecare dată ca și cum ar fi fost pentru prima oară.

Ce credeţi că face ca lucrarea aceasta să fie o favorită a publicului, pe orice scenă?
Intensitatea și structura acestei piese este în așa fel compusă încât fiecare moment este o revelație un zâmbet pe buze sau o revelație din toate punctele de vedere.

Încadraţi Carmina Burana şi între preferinţele personale sau profesionale?
Bineînțeles, această lucrare este pentru mine un prilej de a-mi antrena vocea până spre limitele ei, și tocmai de aceea eu o consider un moment deosebit, această Compoziție

Ce vă aduce o mai mare împlinire profesională: să abordaţi o lucrare nouă sau să reluaţi un titlu ce vă este familiar?
Chiar dacă abordez o piesă nouă sau o piesă pe care deja o am de mult timp în repertoriu, consider că de fiecare dată trebuie să o revizuiești, atât vocal cât și muzical și bineînțeles pentru a reîmprospăta memoria. Întotdeauna este binevenită o lucrare nouă pentru că doar așa putem avansa.

Cariera dumneavoastră presupune echilibru dintre abilităţile vocale şi cele actoriceşti. Care latură vă provoacă mai mult?
Pot spune că ambele laturi mă provoacă În egală măsură.
Meseria noastră constă în șlefuirea și învățarea unor tehnici de adaptare la fiecare situație
Pentru abilitățile vocale trebuie să studiez zilnic ca să ți le păstrezi și dezvolți.
Iar ca și actor întotdeauna trebuie să spui ceea ce faci, sau să faci ceea ce spui. Dar niciuna nu este facilă.

Cât este talent nativ şi cât este exerciţiu în profesia dumneavoastră?
Uneori ne naștem cu niște abilități deosebite, dar pentru a le dezvolta și a le păstra o perioadă lungă, aceste abilități trebuie conștientizate. Bineînțeles că după o perioadă aceste conștientizări trebuie uitate pentru a lăsa naturalețea să-și spună cuvântul.
Aș putea spune că 50% este talent și 50% munca.

Care postură vă este mai dragă? Apariţiile în opere şi operete, ce presupun şi joc de rol, sau ipostaza mai sobră, de solist în lucrări vocal-simfonice?
Cred că pot afirma cu ușurință că niciuna dintre ipostazele mai sus amintite nu mă pun în dificultate. Eu sunt pregătit să apar în orice moment în ambele situații.

Cum se diferenţiază pregătirea pentru una faţă de cealaltă?
Pentru o operă a cărei premieră se pregătește este necesar un interval de aproximativ 30 de zile, pentru că necesită mișcare și ajustare a unor momente importante. Pentru vocal simfonic este necesar maxim 10 zile pentru că se cântă din partitură nu avem schimbări de costume și astfel ar părea mai ușor, dar vocal uneori vocal simfonicul este mai greu.

Ce deprinderi specifice aveţi pentru a vă menţine în formă vocală şi fizică optimă?
În primul rând sănătatea trebuie să fie la punct pentru că vocea depinde foarte mult de cum te simți.
Psihic trebuie să ai o liniște interioară pentru a te putea concentra la ceea ce este nevoie.

Vă rugăm să ne spuneţi 3 calităţi pe care le consideraţi esenţiale pentru un solist de operă în particular şi pentru un muzician în general.
Cele mai importante trei calități ar trebui să fie: răbdarea, dorința, plăcerea de a interpreta.

Când aţi ştiut că destinul dumneavoastră se leagă de muzică?
Nu mi l-am știut și recunosc ca uneori mă mai întreb dacă am ales bine.
Dar având în vedere că de mic copil am cochetat cu muzica, vreau sa cred ca acesta este drumul meu.

Aţi spune că dumneavoastră aţi ales muzica sau ea v-a ales pe dumneavoastră?
Cu siguranță muzica m-a ales pe mine și nu invers pentru că dacă ținea de mine, aș fi renunțat de foarte multe ori.

Şi un mesaj pentru cei ce vor fi în sală pe 24 noiembrie.
Vă invităm să fiți parte al unui concert pe care o să doriți să-l reascultați cu prima ocazie, vă promitem că de data aceasta va fi și mai deosebit decât ultima oară.

Despre Ştefan von Korch
Până în prezent cariera tenorului include apariţii în trei premiere naţionale: opera “I Puritani” de Vicenzo Bellini (Cluj Napoca 2016), opera “La Sonnambula” de Vicenzo Bellini (Târgu-Mureş 2018) şi “Messa di Gloria” de Rossini (Bucureşti 2019) şi o premieră europeană “Traiano in Dacia” de Giuseppe Nicolini (Opera Română din Cluj-Napoca 2022). Acestora li se alătură roluri de marcă în opere şi operete prezentate pe cele mai mari scene din România: “Falstaff”, “Bărbierul din Sevilla”, “Elixirul dragostei” (Opera Naţională Bucureşti), “Rigoletto,” “Văduva veselă” şi “Văduva veselă 2.0” (Opera Naţională din Iaşi), “Rigoletto” şi “Bărbierul din Sevilla” (Opera Română Cluj-Napoca) şi altele.
A fost singurul solist român în turneul China 2023 Tour, primul turneu al unei orchestre iberice în China, derulat în 27 de oraşe alături de Orchestra Reino de Aragón.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.