Teodorovici: Un raspuns la raportul de tara realizat de Comisia Europeana va fi transmis pana la jumatatea acestei luni

0
396
Teodorovici Un raspuns la raportul de tara realizat de Comisia Europeana va fi transmis pana la jumatatea acestei luni
Teodorovici Un raspuns la raportul de tara realizat de Comisia Europeana va fi transmis pana la jumatatea acestei luni

Autoritatile din Romania vor trimite un raspuns, pana la jumatatea lunii aprilie, la raportul de tara realizat de Comisia Europeana, in care se vor mentiona masurile cuantificabile ce vor fi luate, a anuntat, miercuri, Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, intr-o conferinta de presa.

“Un raspuns la acest raport de tara (lansat in martie n.r.) se va transmite de Romania pana la finalul lunii aprilie. Noi vom prinde un set de masuri cuantificabile si cu termene clare de realizare in care vom arata cum vom mentine sub 3% acest deficit. Sunt o serie de masuri care par la prima vedere reformatoare, greu de realizat, care se discuta de ani de zile, ca vorbim de reforma ANAF, reducerea evaziunii fiscale, care se vor mentiona la acest document de raspuns la raportul de tara. O sa vedeti o serie de masuri pe reforma ANAF, vorbim de partea de vami, o sa ma ocup personal marii contribuabili, zona de Bucuresti, ca ponderea principala aici este. Doresc o reforma radicala in aceasta parte a administrarii fiscale”, a spus Teodorovici.

El a precizat ca isi doreste un tratament egal in Europa, iar in acest sens a dat exemplul transportatorilor auto.

“La nivel european imi doresc un tratament egal. Daca vorbim de transportatorii auto, este o zona in care companiile din Romania sunt tinte una cate una. Logica familiei europene este sa te iubesti mai mult pe tine decat pe ceilalti. Imi doresc sa ne iubim intai pe noi decat pe ceilalti. Imi doresc sa fim mai putin latini decat suntem astazi, adica mai pragmatici, cum sunt si ceilalti. Atunci cand simtim ca respectul fata de noi nu este ca si pentru celelalte state sa o spunem foarte clar cu argumente”, a precizat ministrul Finantelor.

De asemenea, Teodorovici a spus ca vrea sa vada “ce inseamna risc de tara”, dand de inteles ca nu vede asa ceva in Romania.

“As vrea sa vad ce inseamna risc de tara. Vreau sa fie definit asa cum trebuie. Daca vorbim de datorie publica, Romania este a cincea pozitie ca fiind cea mai scazuta datorie publica. Sunt tari peste limita impusa de la Maastricht. Lista este lunga de elemente pro a ceea ce se intampla in Romania, ca un cost de finantare sa nu difere foarte mult fata de ce se intampla fata de restul Europei. Eu nu vad acel argument pertinent care sa stea la baza unei astfel de abordari diferentiate. Un raport al nostru ca tara (va fi realizat n.r.) in care sa ne punem toate, nu neaparat nemultumirile, situatiile care sunt altfel fata de cum si-au asumat toate Parlamentele tarilor membre ale UE cand au ratificat tratatul de aderare si multe alte elemente la nivel european care se intampla, sa le spunem, sa argumentam si sa luptam pentru ele”, a explicat Teodorovici.

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania organizeaza miercuri conferinta cu titlul “Semestrul European: Raportul de tara pentru Romania 2018”.

Sesiunea plenara a evenimentului va prezenta principalele concluzii ale Raportului de tara pentru Romania, precum si pozitia autoritatilor romane privind evolutiile economice recente la nivel national.

Romania a facut progrese limitate in solutionarea celor trei recomandari specifice de tara pentru perioada 2017 – 2018, arata un raport de tara publicat in martie de Comisia Europeana, care evidentiaza, insa, si faptul ca in probleme precum stabilirea salariului minim in functie de un mecanism transparent, egalizarea varstei de pensionare sau cadrul fiscal tara nu a inregistrat niciun progres.

Potrivit Executivului comunitar, au fost inregistrate progrese limitate cu privire la respectarea obligatiilor fiscale si colectarea impozitelor, educatie, tratamentul ambulatoriu, administratia publica si prioritizarea investitiilor publice. Nu au fost inregistrate progrese in ceea ce priveste salariul minim, varsta de pensionare si cadrul fiscal. In schimb, au fost inregistrate unele progrese cu privire la achizitiile publice, combaterea muncii nedeclarate si combaterea platilor informale in sistemul de sanatate.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.