„Tinerii vor egalitate pentru joburi, acces la locuințe și ședințe de terapie gratuite”, a declarat Nicu Ștefănuță de la cel mai mare event dedicat generației Z în România

0
377

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță a găzduit vineri, 8 decembrie, la clubul Apollo din București, un eveniment cu casa plină ce a avut ca teme centrale toate cauzele dedicate tinerilor pentru care s-a luptat în Parlamentul European.

Aproape 300 de tineri au participat la evenimentul numit „Gen, Egalitate! Drepturile tinerilor din România”. Alături de europarlamentarul Nicu Ștefănuță, pe scenă s-au aflat mai mulți activiști și persoane publice, precum influencerii Alina Greavu „Aluziva”, Silviu „Faiăr”, Anca Broască, psihoterapeutul Alina Dumitriu sau președintele Erasmus Student Network (ESN) Romania, Iulia Ghimpețeanu.

Discuțiile au pornit în jurul celor două dosare importante pe care Nicu Ștefănuță le lucrează în Parlamentul European. Este vorba de „Erasmus Equality”, care își dorește ca bursele Erasmus să fie echitabile pentru toți cetățenii Europei, dar și dosarul cu privire la sănătate mintală, prin care europarlamentarul român cere ca ședințele de terapie pentru tineri să fie decontate la nivelul întregii Uniuni Europene.

Pornind de la aceste teme, discuțiile s-au mutat în interiorul țării, acolo unde publicul prezent a luat cuvântul și a dezbătut cu participanții la panel despre principalele cu care se confruntă tinerii în România.

„Am organizat acest eveniment pentru că am ascultat foarte mult generația tânără și sunt în contact cu ei. Iar generația tânără are anumite preocupări pe care restul lumii nu le vede, nu le aude, nu le ia în considerare. Criza locuirii în România este una importantă, care nu este luată deloc în considerare de lumea politică. Prețurile au explodat. În Cluj-Napoca, de exemplu, sunt comparabile cu cele din Bruxelles.

Al doilea subiect pe care l-am abordat a fost cel al burselor. Am obținut 100 de euro pentru Erasmus-ul românilor, însă eu cred că 1.000 de euro este cel la care ar trebui să tindem. Majoritatea studenților care ajung cu Erasmus în Europa cheltuiesc 90% din bursă pe chirie. Europa nu își permite ca proiectul său fanion să ducă la discriminare. Ca numai copiii de bani gata să poată merge în bursă și ceilalți să se uite cu jind.

Nu în ultimul rând, am discutat despre sănătate mintală. Una dintre problemele mari cu care se confruntă România este lipsa decontării serviciilor de terapie. Prin raportul pe care l-am adoptat acum pe sănătate mintală am cerut ca fiecare stat să aibă un număr garantat de servicii medicale decontate.

La noi sănătatea mintală este considerată un lux, ceea ce nu este deloc ok. Eu cer 30 de ședințe de terapie mitanlă decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Lucru pe care îl cere o întreagă generație care a fost măturată de pandemie”, a explicat, după eveniment, europarlamentarul independent.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.