Craiova, un important oraș din sud-vestul României, este cunoscut pentru bogata sa moștenire culturală și istorică. Capitală a județului Dolj, Craiova găzduiește numeroase monumente și instituții culturale, precum Muzeul Olteniei și Casa Băniei. Orașul se mândrește cu parcuri frumoase, inclusiv Grădina Botanică și Parcul Tineretului. Renumit pentru atmosfera sa vibrantă și ospitalitatea locuitorilor, Craiova este un centru economic și universitar de referință în regiune.
În ultimii ani, s-a dezvoltat foarte frumos, devenind unul dintre cele mai atrăgătoare locuri de vizitat în Oltenia. De la an la an, orașul își mărește aria culturală și vă prezentăm top 10 atracții turistice din Craiova:
1. Centrul Vechi al Craiovei – cuprinde o serie de edificii ce datează din secolele XV și XVIII-XIX. Alături de numeroase instituții culturale, muzee, imobile administrative și lăcașuri de cult, se găsesc și foarte multe locuințe private: Palatul de Justiție, Prefectura, Banca Comerțului, ruinele Hanului Hurezi, Palatul Jean Mihail, Palatul Vorvoreanu, Palace, Hotelul și Cazinoul Minerva, Casele Glogoveanu și Nicolae Romanescu, Colegiile Naționale Carol I și Elena Cuza etc. Toate aceste construcții vechi se îmbină armonios cu stilul modern al altora ridicate în ultimul secol. Zona veche a Craiovei a fost renovată recent cu fonduri europene, redându-i astfel strălucirea de altădată. Pe de altă parte, viața de seară se schimbă complet în centrul vechi, localurile vuiesc de vibrația tinerilor, iar relaxarea și distracția fac o armonie perfectă.
2. Parcul Nicolae Romanescu – cu o întindere vastă, Parcul Nicolae Romanescu este al doilea ca mărime din România și unul dintre cele mai mari din Europa. Designul său unic creează un cadru pitoresc și o serie de atracții. Are alei largi, locuri de odihnă, un lac întins, un pod suspendat, un castel fermecat, un hipodrom, un velodrom și chiar o grădină zoologică. Toate acestea sunt înconjurate de o vegetație abundentă, oferind vizitatorilor o evadare senină din agitația orașului. De asemenea, Teatrul de Vară din incinta parcului găzduiește frecvent concerte, spectacole și diverse evenimente culturale.
3. Muzeul de Artă – este unul dintre cele mai prestigioase obiective turistice din Craiova. Impresionează, în primul rând, prin clădirea somptuoasă care îl găzduiește. Palatul Jean Mihail este un edificiu istoric ce datează de pe la începutul secolului XX și a fost reședința unuia dintre cei mai înstăriți oameni din țară, boierul Constantin Mihail, și a fiului acestuia, Jean Mihail. Începând din 1954, Palatul Jean Mihail adăpostește Muzeul de Artă, care deține o colecție impresionantă de opere de artă românească și europeană. Printre cele mai valoroase exponate se numără câteva lucrări remarcabile ale lui Constantin Brâncuși, printre care „Sărutul”, „Domnișoara Pogany”, „Cap de copil”. Pe lângă Brâncuși, în cadrul muzeului veți vedea o mulțime de opere semnate de alți artiști români de renume, precum Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Theodor Aman și mulți alții. Muzeul de Artă aduce un omagiu lui Constantin Brâncuși, dedicându-i un întreg complex cultural interactiv. Centrul „Constantin Brâncuși” a fost inaugurat în septembrie 2022. Complexul este format dintr-o galerie subterană unde sunt prezentate într-o manieră interactivă viața și operele marelui sculptor român. Din galerie se poate accesa cu liftul interiorul „Oului lui Brâncuși”, imensă structură din sticlă amplasată în curtea Muzeului de Artă.
4. Teatrul Național Marin Sorescu – este o instituție de seamă a culturii românești, fiind înființat în anul 1850 și funcționând în actuala clădire din anul 1973. În cei peste 170 de ani de existență, Teatrul Național Marin Sorescu a găzduit spectacole de prestigiu, fiindu-i recunoscute meritele pe plan internațional. Este situat pe strada Alexandru Ioan Cuza, aproape de Muzeul de Artă și Piața Mihai Viteazul.
5. Casa Memorială Elena Farago – este situată în centrul vechi și este dedicată celebrei poete. Este singurul muzeu de acest gen pe care poți să-l vizitezi în Craiova. Elena Farago a trăit între anii 1878 și 1954 și a fost și este în continuare una dintre cele mai îndrăgite autoare de poezii pentru copii din România. Operele Elenei Farago au încântat generații întregi de copii. Casa din Craiova, în care a locuit poeta până la sfârșitul vieții, a fost transformată în muzeu. Aici sunt expuse obiecte personale, manuscrise, fotografii și multe alte documente care îți vor face o incursiune în viața și activitatea Elenei Farago.
6. Cofetăria și Restaurantul Minerva – clădirea a fost construită în anul 1903 și a servit ca hotel și restaurant. Sub deviza „Toată lumea bună la Minerva se adună”, localul era frecventat de oameni de seamă ai secolului XX. Hotelul Minerva este un simbol al Craiovei de odinioară și, deși în prezent nu mai funcționează ca hotel, impresionează în continuare prin măreția sa și arhitectura. Restaurantul Minerva funcționează în Sala Maura. Cum pășești în interior, vei fi uluit de decorul său somptuos, în stil oriental-maur. Cofetăria Minerva, alături de restaurant, păstrează același decor opulent și te așteaptă cu prăjituri bune și cafea turcească, într-un cadru spectaculos. Dacă vrei să servești masa la Restaurantul Minerva, trebuie să ții cont că în weekend este închis. În zilele lucrătoare, este deschis doar până la ora 17:00. Cofetăria Minerva este deschisă în fiecare zi.
7. Casa Băniei – construită în secolul XVII, este una dintre cele mai vechi clădiri laice din oraș. Inițial reședință pentru boierii locali, a servit ulterior diverse scopuri, inclusiv școală și muzeu. Actualmente, găzduiește Muzeul Olteniei, secția de etnografie.
8. Muzeul Olteniei – fondat în 1915, este o atracție de top pentru turiști. Aici, vizitatorii pot explora trei secții fascinante: Istorie-Arheologie, Științele Naturii și Etnografie. Colecțiile sale includ artefacte antice, exponate de științe naturale și obiecte tradiționale oltenești, oferind o incursiune captivantă în cultura și istoria regiunii.
9. Grădina Botanică Alexandru Buia – inaugurată în 1952, este o destinație turistică populară, oferind o oază de verdeață și liniște în inima orașului. Cu o suprafață de 17 hectare, grădina găzduiește o varietate impresionantă de plante locale și exotice, aranjate în secțiuni tematice. Vizitatorii pot explora sere, lacuri și alei pitorești, bucurându-se de frumusețea naturii și de un loc ideal pentru relaxare și recreere.
10. Parcul Tineretului – inaugurat în 2012, este un punct de atracție modern și dinamic. Cu o întindere de 60 de hectare, parcul oferă numeroase activități pentru toate vârstele: piste de alergare și biciclete, terenuri de sport, locuri de joacă pentru copii și un lac artificial pitoresc. Un punct de atracție major este și water park-ul, perfect pentru zilele toride de vară. Frecvent gazdă pentru evenimente culturale și sportive, Parcul Tineretului este destinația perfectă pentru relaxare și distracție în aer liber.
Acestea sunt cele zece atracții turistice din Craiova care oferă vizitatorilor oportunități diverse de explorare și relaxare într-un cadru istoric și natural impresionant.
Views: 1728