
Duminica, toti crestin-ortodocsii se bucura de Invierea Domnului. Traditia ortodoxa cuprinde, de asemenea, cateva obiceiuri de care oamenii tin cont cu sfintenie. Dupa sapte saptamani de post si de pocainta, crestinii merg la biserica pentru a vesti invierea Mantuitorului Iisus Hristos.
La slujba de Inviere este bine sa te imbraci cu o haina noua. Hainele, la fel ca si apa, au un rol purificator. De asemenea, toata lumea trebuie sa fie curata la intrarea in biserica. Asa ca se acorda o atentie deosebita curateniei corpului, nu doar a sufletului.
In ziua de Pasti nu este bine sa dormi, pentru ca in restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion. Oamenii credeau ca viermii vor manca semanaturile, recolta va fi distrusa si ii va prinde ploaia ori de cate ori vor vrea sa lucrezi campul daca vor dormi de Paste.
De asemenea, nu trebuie sa arunci lumanarea aprinsa in noaptea de Paste, ci e bine sa o tii in casa. De fiecare data cand familia are parte de momente dificile, este bine sa se aprinda lumanarea. De asemenea, si atunci cand este furtuna ori o calamitate, este bine sa se aprinda aceasta lumanare.
O alta traditie spune ca in ziua de Pasti nu se mananca oul cu sare. Se spune ca transpiri tot anul, potrivit traditiei populare.
Pentru ca sunt considerate de leac, se pastreaza bucati din pasca si anafura in casa. Acestea pot fi date animalelor bolnave ori membrilor familiei.
In noaptea de Inviere, oamenii de la tara obisnuiau sa aduca la biserica un cocos alb. Obiceiul inca se pastreaza si in zilele noastre, iar cel caruia cocosul ii canta primul in biserica avea parte de noroc tot anul. Apoi, pasarile erau date de pomana celor saraci.
Cu cine ciocnesti ouale vopsite in ziua de Pasti, cu acea persoana te vei intalni pe lumea cealalta.
Daca pastrezi un ou rosu 40 de zile dupa Pasti si nu se strica, vei avea noroc tot anul!
Views: 2