
Saptamana viitoare, Filarmonica ”Oltenia” Craiova a pregatit trei evenimente muzicale pentru toate varstele si gusturile, toate trei cu incepere de la ora 19:00, in sala proprie de concerte. Astfel, marti 22 mai, doi pianisti de talie internationala, Ana Mirabela Dina (nascuta in Craiova, stabilita in Germania) si brazilianul Clovis Alessandri, vor sustine un recital de pian la patru maini cu un repertoriu divers – Poulenc, Debussy, Mignone, Escobar, Milhaud. Publicul se va reintalni cu cei doi artisti vineri seara, 25 mai, cand vor interpreta minunatul ”Concert pentru doua piane si orchestra” de Francis Poulenc, sub bagheta maestrului Matei Corvin, director fondator si dirijor al Cape Town Concert Orchestra, Africa de Sud. Intre cele doua evenimente, miercuri 23 mai, iubitorii muzicii interpretate la cel mai sensibil instrument, vocea umana, sunt invitati sa asculte concertul coral de muzica romaneasca ”De la maestri la discipoli” cu program integral romanesc, multe lucrari fiind prezentate in prima auditie. Corala Academica a Filarmonicii ”Oltenia” Craiova va fi condusa muzical de trei dirijori, Eugen Petre Sandu, Pavel Sopov si Manuela Enache, ceea ce se intampla rar intr-un singur concert.
MARTI, 22 MAI 2018, ORA 19:00
Sala de concerte a Filarmonicii „Oltenia” Craiova
Ana Mirabela Dina si brazilianul Clovis Alessandri
intr-un recital de pian la patru maini
In program:
Francis Poulenc: Sonata, FP 8 (1918)
Claude Debussy: „Six épigraphes antiques”, L. 131 (1915)
Francisco Mignone: „Congada” (1921)
Ayrton Escobar: „Seresta” (1970)
Darius Milhaud: Suita „Boul pe acoperis” (1919/20)
Preturi bilete: 15 lei; 10 lei (elevi, studenti, pensionari)
Ana Mirabela Dina s-a nascut la Craiova in anul 1976. Deja la varsta de zece ani a debutat, interpretand Concertul in Re major pentru pian de Joseph Haydn impreuna cu Orchestra Filarmonicii ”Oltenia” – Craiova. Incepand cu anul 1990, Ana Mirabela Dina concerteaza in Marea Britanie, in Italia, Franta, Germania si in Statele Unite ale Americii. Dupa absolvirea Liceului de Muzica ”Dinu Lipatti” din Bucuresti (promotia 1995), este admisa la Hochschule für Musik (Conservatorul de Muzica) – Köln, la clasa prof. Karin Merle. In cariera tinerei pianiste, anul 1998 va fi marcat de un dublu debut la Berlin, o data la Berliner Philharmonie (Filarmonica din Vest), cand a interpretat Concertul in Re Major, K. 537, ”al Incoronarii”, de W. A. Mozart, in compania Deutsche Symphonie Orchester, si apoi, la Konzerthaus am Gendarmenmarkt (Sala Filarmonicii din Est), unde a cantat Concertul nr. 2 in Si bemol major de J. Brahms. In septembrie 1999, Ana Mirabela Dina a castigat, la Buenos Aires, Premiul I la Concurso Internacional de Piano ”Martha Argerich” (editia I). A fost invitata la Festivalurile ”Martha Argerich” de la Beppu (Japonia), Buenos Aires (Argentina) si Lugano (Elvetia) unde, in 2003, a cantat impreuna cu Martha Argerich (in concertul final) Suita ”Spargatorul de nuci” pentru doua piane de P. I. Ceaikovski (aparuta si pe CD la EMI sub titlul ”Martha Argerich and Friends”). Incepand din anul 2007, Ana Mirabela Dina activeaza in calitate de profesor de pian la Hochschule für Musik – Köln.
Pianistul brazilian Clovis Alessandri a studiat la universitatile din Goias si Rio de Janeiro. Dupa ce si-a terminat studiile de Drept si Muzica si a castigat premii la cateva concursuri de pian, a fost acceptat la Musikhochschule din Köln, Germania, la clasa profesor Aloys Kontarsky, o autoritate in domeniul muzicii contemporane, de secol XX. Mentorii sai din Brazilia au fost pianistii Arnaldo Estrella, Belkiss Spencieri si compozitorul Camargo Guarnieri. A urmat cursuri de masterat cu profesori legendari precum Bruno Seidlhofer si Gyorgy Sandor. Afinitatea sa pentru muzica franceza l-a condus in Franta, unde a studiat cu „grandes dames”, cum ar fi Magda Tagliaferro, Jeanne-Marie Darré si Eliane de Richepin. Dupa terminarea studiilor muzicale, s-a stabilit in orasul Germania, in calitate de profesor la departamentul de muzica al Universitatii din Köln, sustinand in paralel concerte ca solist si recitaluri – muzica de camera. Activitatea sa de muzician l-a dus in mai multe tari – Brazilia, Mexic si SUA, precum si Germania, Franta si Italia. In Brazilia, a fost unul dintre primii pianisti care au cantat Concertul pentru pian de Alfred Schnittke. Pe langa repertoriul traditional, pianistul si-a dedicat multi ani pentru a familiariza publicul din Europa si America de Nord cu muzica latino-americana pentru pian, in special cu cea semnata de compozitori brazilieni.
MIERCURI, 23 MAI 2018, ORA 19:00
Sala de concerte – Filarmonica „Oltenia” Craiova
Concert coral de muzica romaneasca
De la maestri la discipoli
INTERPRETEAZA: CORALA ACADEMICA A FILARMONICII „OLTENIA”
DIRIJORI: EUGEN PETRE SANDU, PAVEL SOPOV, MANUELA ENACHE
In program:
Eugen Petre Sandu: La Steaua
Irina Odagescu: La ivit de zori
Cantand plaiul Mioritei
Eugen Petre Sandu: Descantec de ploaie
Dan Dediu: Trinklied
Eugen Petre Sandu: Ruga
Am visat
Leagan
Semeni fulgi (prima auditie)
Sonet (prima auditie absoluta)
Nasterea nou-nenascutului (prima auditie absoluta)
Dragos Alexandrescu: Tatal nostru
Sorin Vulcu: Luminanda
Gheorghe Oprea: Cand mandra
Grigore Cudalbu: Biss (prima auditie)
Dan Buciu: Frumoasa luna mai (prima auditie)
Diana Voda: Crocodille (prima auditie)
Preturi bilete: 15 lei; 10 lei (elevi, studenti, pensionari)
Miercuri, iubitorii muzicii interpretate la cel mai sensibil instrument, vocea umana, sunt invitati sa asculte un concert cu program integral romanesc, multe lucrari fiind prezentate in prima auditie. Corala Academica a Filarmonicii Oltenia Craiova va fi condusa muzical de trei dirijori, Eugen Petre Sandu, Pavel Sopov si Manuela Enache, ceea ce se intampla rar intr-un singur concert. „Evenimentul „De la maestri la discipoli” este un omagiu adus unor personalitati ale vietii muzicale romanesti, in anul Centenarului Marii Unirii, respectiv pe palierul muzicii corale nationale. Am cautat sa fie evindentiate cele mai reprezentative figuri ale coralitatii romanesti, pornind de la Irina Odagescu si Dan Buciu, ajungand la regretatii Sorin Vulcu, Dragos Alexandrescu si George Oprea. Acestia si-au pus amprenta asupra unoi noi generatii de compozitori si dirijori valorosi care fac parte din acest program: Diana Voda, Grigore Cudalbu si Eugen Petre Sandu care, datorita preocuparilor plurivalente, au reusit sa se impuna atat creativ, cat si interpretativ, prin conducerea unor formatii corale reprezentative in plan national si european. Demersul gandit de mine este realizat alaturi de Pavel Sopov si Manuela Enache, dirijorii permanenti ai Coralei Academice si de lect. univ. dr. Gabriel Zamfir, managerul Filarmonicii „Oltenia” Craiova”. (Eugen Petre Sandu)
VINERI, 25 MAI 2018, ORA 19:00
Sala de concerte a Filarmonicii „Oltenia” Craiova
Concert pentru doua piane
sub bagheta maestrului Matei Corvin
ORCHESTRA SIMFONICA A FILARMONICII „OLTENIA”
DIRIJOR: MATEI CORVIN (AFRICA DE SUD)
SOLISTI: ANA MIRABELA DINA (pian), CLOVIS ALESSANDRI (pian, BRAZILIA)
In program:
George Enescu: Menuet lent din Suita I in Do major pentru orchestra, op. 9
Francis Poulenc: Concertul in Re minor pentru doua piane si orchestra, FP 61
Claude Debussy: „Ibéria” din ciclul „Images” pentru orchestra
Maurice Ravel: Rapsodia spaniola pentru orchestra
Preturi bilete: 30 lei; 15 lei (elevi, studenti, pensionari); concert in abonament (7)
Dirijor:
Matei Corvin s-a nascut in Romania si a urmat studiile de specialitate la Liceul de muzica din Bucuresti, la clasa de flaut indrumata de Virgil Francu. Incepe inca din anii de liceu o bogata activitate de scena si de inregistrari pentru Radioteleviziunea Romana. Dupa ce si-a perfectionat studiile de dirijat cu Bernhard Gueller (unul dintre cei mai renumiti discipoli ai lui Sergiu Celibidache), in anul 1997 a inceput o bogata cariera de dirijor. In anul 2000 a fost numit director muzical si prim dirijor al orchestrei Cape Town Sinfonia (Africa de Sud), iar in 2001 director fondator si dirijor al Cape Town Concert Orchestra. Este de asemenea director muzical si prim dirijor al orchestrei simfonice a Universitatii din Stellenbosch. A colaborat cu majoritatea orchestrelor din Romania, printre care filarmonicile din Bucuresti, Iasi, Bacau, Timisoara, Ploiesti, Sibiu, Craiova, Pitesti, Botosani si Ramnicu Valcea. In prezent colaboreaza cu orchestre din Africa de Sud, Romania, Ucraina, Bulgaria si Italia si are angajamente viitoare in Belgia si Italia. Printre colaborarile sale de exceptie se numara concertul cu regretatul Luciano Pavarotti din Africa de Sud si acela cu Filarmonica din Johannesburg, unde l-a acompaniat pe legendarul Pinchas Zukerman.

Solisti:
Ana Mirabela Dina s-a nascut la Craiova in anul 1976. Deja la varsta de zece ani a debutat, interpretand Concertul in Re major pentru pian de Joseph Haydn impreuna cu Orchestra Filarmonicii ”Oltenia” – Craiova. Incepand cu anul 1990, Ana Mirabela Dina concerteaza in Marea Britanie, in Italia, Franta, Germania si in Statele Unite ale Americii. Dupa absolvirea Liceului de Muzica ”Dinu Lipatti” din Bucuresti (promotia 1995), este admisa la Hochschule für Musik (Conservatorul de Muzica) – Köln, la clasa prof. Karin Merle. In cariera tinerei pianiste, anul 1998 va fi marcat de un dublu debut la Berlin, o data la Berliner Philharmonie (Filarmonica din Vest), cand a interpretat Concertul in Re Major, K. 537, ”al Incoronarii”, de W. A. Mozart, in compania Deutsche Symphonie Orchester, si apoi, la Konzerthaus am Gendarmenmarkt (Sala Filarmonicii din Est), unde a cantat Concertul nr. 2 in Si bemol major de J. Brahms. In septembrie 1999, Ana Mirabela Dina a castigat, la Buenos Aires, Premiul I la Concurso Internacional de Piano ”Martha Argerich” (editia I). A fost invitata la Festivalurile ”Martha Argerich” de la Beppu (Japonia), Buenos Aires (Argentina) si Lugano (Elvetia) unde, in 2003, a cantat impreuna cu Martha Argerich (in concertul final) Suita ”Spargatorul de nuci” pentru doua piane de P. I. Ceaikovski (aparuta si pe CD la EMI sub titlul ”Martha Argerich and Friends”). Incepand din anul 2007, Ana Mirabela Dina activeaza in calitate de profesor de pian la Hochschule für Musik – Köln.
Pianistul brazilian Clovis Alessandri a studiat la universitatile din Goias si Rio de Janeiro. Dupa ce si-a terminat studiile de Drept si Muzica si a castigat premii la cateva concursuri de pian, a fost acceptat la Musikhochschule din Köln, Germania, la clasa profesor Aloys Kontarsky, o autoritate in domeniul muzicii contemporane, de secol XX. Mentorii sai din Brazilia au fost pianistii Arnaldo Estrella, Belkiss Spencieri si compozitorul Camargo Guarnieri. A urmat cursuri de masterat cu profesori legendari precum Bruno Seidlhofer si Gyorgy Sandor. Afinitatea sa pentru muzica franceza l-a condus in Franta, unde a studiat cu „grandes dames”, cum ar fi Magda Tagliaferro, Jeanne-Marie Darré si Eliane de Richepin. Dupa terminarea studiilor muzicale, s-a stabilit in orasul Germania, in calitate de profesor la departamentul de muzica al Universitatii din Köln, sustinand in paralel concerte ca solist si recitaluri – muzica de camera. Activitatea sa de muzician l-a dus in mai multe tari – Brazilia, Mexic si SUA, precum si Germania, Franta si Italia. In Brazilia, a fost unul dintre primii pianisti care au cantat Concertul pentru pian de Alfred Schnittke. Pe langa repertoriul traditional, pianistul si-a dedicat multi ani pentru a familiariza publicul din Europa si America de Nord cu muzica latino-americana pentru pian, in special cu cea semnata de compozitori brazilieni.
Views: 0