Trei soliste pe scena Filarmonicii „Oltenia”: Daniela Andonova, Cristina Tomescu, Rozalia Pataki

0
824

Trei soliste pe scena Filarmonicii „Oltenia”: Daniela Andonova, Cristina Tomescu, Rozalia Pataki 1Penultimul concert al stagiunii “Muzica inspira”, din data de 21 iunie, ora 19:00, va fi dirijat de maestrul Alexandru Iosub, aducand in scena trei soliste talentate, din generatii diferite: Daniela Andonova (din Bulgaria) – laureata a Concursului International de Pian „Maria Callas” (Atena, 1981), Cristina Tomescu – eleva olimpica la pian a Liceului de Arte “Marin Sorescu” din Craiova si Rozalia Pataki – artista, de asemenea, cu un plamares bogat la competitiile dedicate harpei. Programul serii include capodopere din creatia compozitorilor Chopin, Liszt, Saint-Saëns si o lucrare contemporana in prima auditie, semnata de americanca Deborah Henson-Conant, recunoscuta pentru inovatiile aduse harpei electrice.

VINERI, 21 IUNIE 2019, ORA 19:00

ORCHESTRA SIMFONICA A FILARMONICII “OLTENIA”

DIRIJOR ALEXANDRU IOSUB

SOLISTE

DANIELA ANDONOVA, la pian (BULGARIA)

CRISTINA TOMESCU, la pian

ROZALIA PATAKI, la harpa

In program:

Frédéric Chopin: Concertul nr. 1 in Mi minor pentru pian si orchestra, op. 11

Franz Liszt: Concertul nr. 1 in Mi bemol major pentru pian si orchestra, S. 124

Camille Saint-Saëns: „Morceau de Concert” pentru harpa si orchestra, op. 154

Deborah Henson-Conant: „Baroque flamenco” pentru harpa si orchestra (prima auditie)

ALEXANDRU IOSUB

Acumuland o vasta experienta ce numara sute de spectacole de opera si opereta, zeci si zeci de concerte dirijate la Craiova si in alte centre culturale din tara si din strainatate, Alexandru Iosub – muzician serios, competent, talentat – s-a impus in viata spirituala olteana ca o personalitate artistica de prima linie, evolutiile sale dirijorale fiind bine primite de public si de catre specialisti. La Bucuresti, cu prilejul deschiderii stagiunii de concerte din Piata Festivalului “George Enescu” (editia 2011), Alexandru Iosub a dirijat Orchestra Filarmonicii “Oltenia”, prezentand un program atractiv (pagini simfonice de mare popularitate) ce s-a bucurat de un deosebit succes in randul publicului.

DANIELA ANDONOVA

Daniela Andonova s-a afirmat in plan solistic imediat dupa castigarea Premiului I la Concursul International de Pian „Maria Callas” (Atena, 1981). Ca artist al Asociatiei de Impresariat Artistic din Bulgaria, a sustinut numeroase concerte si a realizat inregistrari in tara natala („Balkanton”, Radio-ul si Televiziunea nationala), Grecia („Polydor”, Radio Atena), Belgia, Franta, Coreea de Sud, Cuba, Rusia, Romania, Cehia, Italia, Polonia. A absolvit Academia Nationala de Muzica din Sofia si s-a specializat la clasa prof. Fr. Gevers la Conservatorul Regal de Muzica din Antwerpen (Belgia), fiind si distinsa cu premiile „E. Boshe”, „L. Tervooren” si „Alex de Vries”. In paralel cu activitatea concertistica, Daniela Andonova este profesor universitar doctor la Academia Nationala de Muzica din Sofia.

CRISTINA TOMESCU

Cristina Tomescu s-a nascut in anul 2003, la Craiova. Din anul 2010 incepe studiile la Liceul de Arte „Marin Sorescu” (sectia pian) cu prof. Amelia Iliescu, apoi, din clasa a treia, cu prof. Daniela Balaci si, incepand din acest an, fiind indrumata de maestrul Mihai Ungureanu. Cristina Tomescu a participat cu succes la numeroase concursuri nationale si internationale si a sustinut recitaluri la festivalul „Lato z Chopinem” (Busko-Zdroj, Polonia) si „Orpheus Music Academy” Viena, la Filarmonica „Oltenia” Craiova, la München, Lenggries (Germania) si in cadrul Festivalului International „Giovani in Musica” (Grosseto, Italia). In anul 2018, Cristina a interpretat Concertul nr. 3 in Do minor de Ludwig van Beethoven, in compania Orchestrei Filarmonicii „Oltenia”.

ROZALIA PATAKI

Nascuta in anul 1987 la Resita, Rozalia Pataki a inceput studiul harpei la varsta de zece ani, in cadrul Colegiului National de Arta “Ion Vidu” din Timisoara, cu prof. Stella Dinulescu, de a carei indrumare a beneficiat inclusiv pe parcursul studiilor universitare absolvite la Facultatea de Muzica – Universitatea de Vest din Timisoara. Apoi, in anul 2010, si-a finalizat studiile de master in cadrul aceleiasi institutii de invatamant muzical superior, sub indrumarea prof. univ. dr. Stefana Gratiela Negrutiu, la sectia de Stilistica a interpretarii muzicale – muzica de camera. A participat la olimpiadele zonale, unde a castigat numeroase premii. Abordeaza stiluri si genuri muzicale diferite, atat in domeniul muzicii de camera, cat si al concertului cu acompaniament de orchestra, in prezent activand ca artist instrumentist in Orchestra Filarmonicii “Oltenia”.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.