
Pentru a va obisnui cu Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat va aducem cateva lucruri care cu siguranta va pot fii de folos . Prima problema pe care o aducem in discutie este Hotararea Arbitrala care este o hotarare definitiva si obligatorie . Cu mii de multumiri Arbitrului Carmen Fotolescu pentru realizarea acestui studiu .
Hotararea arbitrala este actul prin care ia sfarsit procedura arbitrala,avand o dubla natura, contractuala si jurisdictionala. Definirea notiunii de hotarare arbitrala este dificila datorita faptului ca instrumentele internationale si majoritatea regulamentelor institutiilor de arbitraj nu contin o asemenea definitie. Prezentul studiu isi propune sa analizeze notiunea de hotarare si sa evidentieze principalele categorii de hotarari arbitrale in considerarea opiniilor exprimate in literatura juridica romana si straina dar si a dispozitiilor cuprinse in conventiile internationale, in principalele regulamente ale institutiilor de arbitraj precum si in legislatiile nationale
In doctrina s-a apreciat ca urmatoarele atribute confera hotararii arbitrale natura jurisdictionala:
- tribunalul arbitral solutioneaza un litigiu;
- procedura arbitrala,care se finalizeaza prin adoptarea hotararii are la baza principiul contradictorialitatii;
- pronuntarea hotararii trebuie sa fie precedata de o deliberare;
- hotararea trebuie sa fie motivata;
- hotararea este adoptata de un tribunal arbitral alcatuit din persoane care fuctioneaza sub semnul independentei si al impartialitatii si care poate fi recuzate pentru aceleasi cauze ca si cele prevazute pentru recuzarea judecatorilor;
- hotararea arbitrala comunicata partilor are efectele unei hotarari judecatoresti definitive;
- hotararea arbitrala este susceptibula de desfiintare prin actiunea in anulare exercitata la instanta judecatoreasca, actiune care a fost conceputa ca o cale de atac;
- hotararea arbitrala investita cu formula executorie constituie titlu executoriu si se executa silit intocmai ca si o hotarare judecatoreasca.
Hotararea arbitrala a fost definita in literatura juridica romana ca fiind actul prin care,in temeiul puterilor conferite,arbitrii se pronunta asupra problemelor litigioase supuse lor de catre parti spre a fi solutionate.
Intr-o alta opinie,s-a aratat ca hotararea arbitrala este decizia finala luata de arbitri cu privire la o parte sau intregul litigiu dedus spre solutionare acestuia, indiferent daca se priveste fondul cauzei sau o chestiune de procedura care conduce la finalizarea litigiului.
Etapele prodecurale ale hotararii arbitrale sunt :
- Deliberarea are loc in secret (caracter nepublic) ,cu participarea tuturor arbitrilor in persoana;
- Continutul hotararii care se redacteaza in scris ;
- Complectarea hotararii si indreptarea erorilor materiale;
- Comunicarea hotararii . Hotararea arbitrala va fi comunicata partilor in termen de cel mult o luna de la data pronuntarii ei .
- Caracterul si executarea hotararii arbitrale;
- Termenul in care se va desfasura arbitrajul ;
- Desfintarea hotararii. Hotararea arbitrala poate fi desfintata numai prin actiune in anulare.
Pentru cei care doresc alte amanunte despre Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat va aducem aminte ca exista si in Craiova . Daca doriti sa vedeti avantajele si multe altele va rugam sa vizitati acest link .
Views: 1
Un articol deosebit de instructiv atat pentru persoanele juridice cat si pentru persoanele fizice. Felicitari!