Tripla ipostaza a maestrului Gian Luigi Zampieri,in concertul din Joia Mare

0
65

Tripla ipostaza a maestrului Gian Luigi Zampieri,in concertul din Joia Mare 1JOI, 5 APRILIE 2018, ORA 19:00
Concert vocal-simfonic
ORCHESTRA SIMFONICA SI CORALA ACADEMICA ALE FILARMONICII „OLTENIA”
DIRIJOR: GIAN LUIGI ZAMPIERI (ITALIA)
SOLISTI: ANDREEA CHIRA (nai), GINA GLORIA TRONEL (soprana), CLAUDIA CODREANU (mezzosoprana), MIHAI URZICANA (tenor), ION DIMIERU (bas)
In program:
Antonio Vivaldi: Concertul in La minor pentru vioara si orchestra, op. 3, nr. 6
(transcriptie pentru nai: Gian Luigi Zampieri)
Johann Sebastian Bach: Adagio in La minor pentru nai, orchestra de coarde si clavecin, BWV 564
(orchestratia: Gian Luigi Zampieri)
Wolfgang Amadeus Mozart: Requiem pentru solisti, cor si orchestra, K. 626
Preturi bilete: 30 lei; 15 lei (elevi, studenti, pensionari); concert in abonament (1)

Tripla ipostaza a maestrului Gian Luigi Zampieri,in concertul din Joia Mare 2

In saptamana premergatoare sarbatorilor pascale – joi, 5 aprilie, ora 19 – Filarmonica „Oltenia” Craiova continua stagiunea „Muzica uneste!” cu un repertoriu de vibratie spirituala, din creatia compozitorilor Vivaldi, Bach si Mozart. Fiecare concert al stagiunii dedicate centenarului Marii Uniri de la 1918 aduce un element traditional, de data aceasta in prim plan se afla naiul, un instrument muzical stravechi, a carui existenta a fost atestata in tara noastra in secolul 17. In prima parte a serii de joi, publicul care doreste sa intre in atmosfera sfintelor sarbatori ale Invierii Domnului este invitat sa asculte o transcriptie pentru nai dupa Concertul in La minor pentru vioara de Antonio Vivaldi si Adagio in La minor pentru nai, orchestra de coarde si clavecin de Johann Sebastian Bach.
Solista va fi Andreea Chira, prima naista care a avut curajul sa participe la preselectiile Concursului de muzica clasica ”Eurovision Young Musicians” (2010). Nascuta la Bucuresti, intr-o familie de traditie muzicala, a absolvit cu rezultate de exceptie Liceul de Muzica ”Dinu Lipatti” (2011), ulterior Andreea Chira luand decizia sa isi urmeze visul de a pleca din tara. Stabilindu-se la Viena, si-a continuat studiile la Universitatea din Viena, sectia muzicologie. Compozitorul austriac Roland Baumgartner, impresionat fiind de talentul tinerei muziciene, a introdus naiul in productiile sale scenice – musical-urile ”Hundertwasser” si ”Sissi, die Seele einer Kaiserin”, acestea fiind prezentate intr-un turneu la Viena (Teatrul ”Pygmalion”), Bamberg (Teatrul de Stat), Freistadt, Schweinfurt. Intre anii 2013 – 2014, Andreea Chira a inregistrat primul CD cu muzica compusa de Roland Baumgartner special pentru nai. Din anul 2016, preda naiul in cadrul Galeriei ”Five Plus Art”, precum si la Scoala Populara (Volkshochschule) din Baden (Austria). In ultima perioada, Andreea Chira s-a apropiat de repertoriul clasic, colaborand cu dirijorul Gian Luigi Zampieri si cu Filarmonica „Oltenia” Craiova.
De altfel, muzicianul Gian Luigi Zampieri se afla in tripla ipostaza pe afisul evenimentului: cea de dirijor al Orchestrei simfonice si Coralei academice ale Filarmonicii oltene, semnatar al transcriptiei pentru nai a Concertului in La minor pentru vioara de Antonio Vivaldi si orchestrator al partii mediane din Toccata, Adagio si Fuga de Johann Sebastian Bach. Intrat de foarte tanar in lumea cinematografului, Gian Luigi Zampieri a ingrijit editia italiana a filmului „Amadeus” de Miloš Forman (1985). Din 1986, este profesor titular de studii orchestrale la conservatoarele italiene de stat. Este realizatorul sitului internet dedicat maestrului sau, dirijorul si profesorul Franco Ferrara, la centenarul nasterii acestuia. In octombrie 2011, a dirijat concertul de deschidere al stagiunii Orchestrei de Camera Radio din Bucuresti, prezentand in prima auditie absoluta propria compozitie ”Non nobis Domine, portretul lui Jacques de Molay”, interpretata cu ocazia aniversarii procesului care a hotarat desfiintarea Cavalerilor Templieri – Ordinul Templului lui Solomon. Dirijorul Gian Luigi Zampieri detine titlul de merit de Cavaler al „Sacro Militare Ordine Constantiniano di San Giorgio”. In prezent, este dirijor invitat al Filarmonicii din São Carlos (Brazilia), dirijor invitat permanent si director artistic onorific al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova.

Articolul continua dupa recomandari
Citeste si :  Concert de virtuozitate sub bagheta maestrului Walter Attanasi

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

A doua parte a serii este rezervata Requiem-ului mozartian, o ultima marturie a geniului si sensibilitatii marelui compozitor, o pagina unica in istoria muzicii prin valoarea universala a emotionantului mesaj transmis. Iubitorii genului vocal-simfonic vor avea ocazia sa ii reasculte, in ipostaza solistica, pe soprana Gina Gloria Tronel, mezzosoprana Claudia Codreanu, tenorul Mihai Urzicana si basul de origine craioveana, Ion Dimieru.
In paralel cu frecventarea cursurilor de master la Universitatea Nationala de Muzica – Bucuresti, Gloria Tronel sustine recitaluri la Opera Nationala din Bordeaux, Institutul Cultural Roman din Paris, Filarmonica ”Banatul” – Timisoara, Filarmonica – Arad, la Oslo si Copenhaga. De asemenea, pe scena Operei Nationale Romane – Cluj-Napoca a debutat in rolul lui Cotosman din opera ”Motanul incaltat” de Cornel Trailescu.
Mezzosoprana Claudia Codreanu formeaza impreuna cu pianista Inna Oncescu un duo cameral de peste 20 de ani, care a prezentat publicului lucrari valoroase, cunoscute si mai putin cunoscute, unele dintre ele in prima auditie, iar din 2010 a inceput o frumoasa colaborare cu chitaristul Costin Soare. In prezent, este lector univ. dr. la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti (sectia canto) si coordonator al unor proiecte cultural-educationale ai caror protagonisti sunt tinerii artisti pe care ii indruma profesional.
Tenorul Mihai Urzicana este solist al Coralei ”Armonia” din Constanta, ansamblu alaturi de care a sustinut numeroase concerte in tara si strainatate (Anglia, Irlanda, Franta, Italia, Bulgaria, Spania, Ucraina, Serbia, Bosnia, Polonia, Elvetia, Israel) si a castigat Medalii de Aur la competitii mondiale corale din S. U. A, Letonia, Austria, Germania, Rusia. In anul 2017, a castigat Premiul I la Concursul National ”Mihail Jora” (editia a XXVII-a), sectiunea canto.
Nascut in anul 1973 la Craiova, Ion Dimieru a studiat vioara la Liceul de Arta din orasul natal intre 1979-1991, apoi a absolvit sectia de Pedagogie muzicala (vioara) la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti (1996). Intre 1996-2002 a urmat cursurile sectiei de Canto a aceleiasi Universitati. In perioada 2002-2010 a fost solist al Operei Nationale din Bucuresti, avand colaborari cu Filarmonicile din Ploiesti, Craiova, Iasi, Bucuresti, precum si cu Orchestra de Camera Radio si cu Orchestra Nationala. Radio din Bucuresti.

Citeste si :  Concertul nr. 2 de Saint-Saens, cu Rebeca Omordia la pian si Theo Wolters la pupitrul dirijoral

Evenimentul muzical din 5 aprilie este primul concert in abonament din trimestrul al III-lea al stagiunii „Muzica uneste!” si este programat cu o zi mai devreme, joi, in loc de ziua consacrata de vineri, pastrand ora de incepere (19:00), pentru a veni in intampinarea publicului care doreste sa acorde timp pentru suflet, dar si pentru organizarea sarbatorilor de Pasti.

Lasa un comentariu aici !
Da-i o nota !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.