Trupe rusesti amplasate ilegal la granita Romaniei

0
80

Trupe rusesti amplasate ilegal la granita Romaniei 1Forte militare si armament greu sunt amplasate ilegal langa Romania, desi Federatia Rusa s-a angajat sa repsecte deciziile luate la Summit-ul OSCE din Istanbul – 1999.
Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a cerut sambata de la tribuna ONU retragerea trupelor rusesti de pe teritoriul Transnistriei. In discursul sau, rostit in cadrul dezbaterilor generale ale sesiunii a 73-a a Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite, Filip s-a referit si la exercitiile militare ale Grupului Operational de Forte Ruse, spunand ca stationeaza ilegal in Republica Moldova, impreuna cu stucturile paramilitare neconstitutionale.

Citeste si :  Klaus Iohannis pleaca din nou in SUA!

“Astazi, inca o data, de la aceasta tribuna, facem apel la Federatia Rusa sa inceteze aceste activitati ilegale si provocatoare si sa reinceapa, neconditionat si fara intarziere, procesul de retragere a fortelor militare si armamentelor sale, conform angajamentelor asumate la Summit-ul OSCE din Istanbul din 1999 si intru respectarea obligatiilor care deriva din dreptul international si Carta ONU”, a declarat premierul Republicii Moldova.
Pavel Filip le-a multumit statelor care au sustinut adoptarea de catre Adunarea Generala ONU a rezolutiei privind retragerea fortelor armate straine de pe teritoriul Republicii Moldova. “Adunarea Generala a declarat, fara echivoc, ca neconformarea Federatiei Ruse cu normele dreptului international si Carta ONU a condus la violarea fatisa a suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova si, in consecinta, ea trebuie sa-si retraga neconditionat, complet si fara intarziere armamentele si fortele sale militare”, a subliniat prim-ministrul.

Trupe rusesti amplasate ilegal la granita Romaniei 2Pavel Filip a spus ca retragerea completa a trupelor rusesti va facilita procesul de reglementare a conflictului transnistrean si de reintegrare a tarii. “In pofida dificultatilor care franeaza procesul de reglementare, autoritatile de la Chisinau sunt determinate sa identifice, in formatul de negociere „5+2”, o solutie politica pentru acest conflict prelungit, generat din exterior in partea de est a Republicii Moldova”, a adaugat prim-ministrul.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.