Tudor Chirila scrie, la trei ani de la tragedia de la Colectiv, despre ce a insemnat evenimentul care a cutremurat nu doar Romania, ci si o buna parte din populatia de la nivel mondial.
„Incendiul de la Colectiv, dincolo de o suma groaznica de tragedii personale care au socat o natie, ar fi trebuit sa aduca o perspectiva noua asupra sigurantei spatiilor publice. Doar ca in cazul celor responsabili de redesenarea si repararea conditiilor de siguranta nu s-a produs nicio schimbare. Politicieni sau functionari publici din diversele institutii care se ocupa de norme de protectie, siguranta etc., n-au facut nimic. Pentru ca, cel mai probabil, nu au simtit nimic decat um mare disconfort ca s-a intamplat o nenorocire care le poate afecta parcursul. Nimic altceva. Un minim exercitiu de substitutie sau de empatie cu victimele sau cu rudele lor ar trebui sa fie suficient imbold pentru declansarea unor schimbari reale la nivelul sigurantei publice. La noi? Nimic. Totul merge cum era, doar ca se incearca fentarea legislatiei intr-um nod mai creativ. Suntem bolnavi de indolenta, dar mai ales de incapacitatea de ne gandi la celalalt. Iar asta se vede si cand parcam si cand dam din coate ca sa obtinem ceva si cand cautam vinovatii in orice alta parte decat in curtea noastra. Mai grav este ca pe copiii nostri ii invatam ca viata e o jungla in care trebuie sa supravituiasca cel mai puternic si mai smecher, nu ca e o jungla in care trebuie sa ai grija de cel de langa tine si sa faci echipa cu el in speranta ca va fi mai usor de strabatut asa.
Am totusi speranta ca o parte insemnata din populatie a inteles (din pacate cu pretul unei tragedii nedorite) ca putrefactia morala in care se complace clasa noastra politica si cei care beneficiaza in mod direct sau indirect din relatia cu ea este cauza principala a conditiilor in care se traieste in tara asta. Pe de alta parte, daca e sa fim corecti, trebuie sa ne asumam ca schimbarea incepe de la noi (oricat de maret si inconfortabil ar suna) de la momentul in care refuzi sa lasi cinci lei portarului de la spital „ca sa te parcheze” sau de la momentul in care nu ne mai lasam masina pe trecerea de pietoni chiar daca mergem sa cerem schimbarea in Piata Victoriei. My two cents”, scrie Tudor Chirila pe Facebook.
Views: 0