Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a trimis o scrisoare cunoscutei publicatii financiare Financial Times in care spune ca ”nu are nimic personal impotriva Laurei Codruta Kovesi”, dar ea nu ar trebui numita in functia de procuror european.
Toader vorbeste despre ”coercitie” in campania anti-coruptie din Romania, spunand ca laura Kovesi nu ar trebui numita in fruntea Parchetului European. Toader sustine ca DNA ar fi facut, sub conducerea lui Kovesi, 3.420 de dosare unor judecatori si procurori si o citeaza pe judecatoarea Dana Garbovan, care s-ar fi declarat ”socata”.
„Nu am nimic personal impotriva, dar din toate probele pe care le-am vazut de la judecatori si procurori si alte surse credibile nu ar trebui numita in aceasta functie importanta”, a transmis ministrul Justitiei.
„Doamna Kovesi nu a fost demisa anul trecut pentru ca institutia pe care o conducea, DNA, viza politicieni corupti. Ea a fost demisa pentru ca DNA incalca legea. Curtea Constitutionala a spus acest lucru. Strategia de investigare a doamnei Kovesi se baza pe constrangere”, mai sustine Toader.
El a mai spus ca noua sectie infiintata pentru investigarea magistratilor, care este independenta de DNA, a raportat ca a preluat 1.422 de dosare.
„Aproximativ 70% au fost initiate pe plan intern – nu ca urmare a unei plangeri externe. Majoritatea dosarelor au ramas deschise dupa cel putin doi ani si, conform raportului, au fost initiate ca raspuns la hotararile si hotararile care s-au opus vointei DNA-ului. Dana Garbovan, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, a numit raportul ‘socant’”, a adaugat Toader in scrisoare.
El a mai acuzat ca uneori se recurgea la inculpari fata de unii judecatori sau procurori vizati pentru ca acestia sa poata fi suspendati si eliminati din cazurile in care DNA avea un inderes.
„Judecatorii care au revizuit dosarele preluate de DNA au gasit, de asemenea, modificari ale transcrierilor convorbirilor telefonice, dovezi false, denunturi false ale martorilor si dovezi atenuante, in mod deliberat, retinute de la inculpati.
Aceasta nu este justitie. Parchetul European trebuie sa ii urmareasca in mod agresiv pe infractori, dar nu prin sacrificarea respectarii drepturilor omului si a procesului corespunzator”, a incheiat Tudorel.
Recent, intr-un articol semnat de „Consiliul editorial”, Financial Times solicita UE sa „reziste” presiunilor venite din partea puterii de la Bucuresti si sa o aleaga pe Laura Codruta Kovesi in functia de sefa a Parchetului European.
”UE ar trebui sa aleaga persoana cea mai calificata pentru post. E Laura Codruta Kovesi, un procuror curajos din Romania. Sunt multe argumente excelente in favoarea ei, unul dintre ele chiar faptul ca guvernul Romaniei se impotriveste numirii sale. Guvernul Romaniei devine rapid un abuzator in serie al normelor si valorilor UE in privinta statului de drept”, scria Financial Times.
”Eforturile lui Kovesi au inspirat milioane de compatrioti, dar a fost recompensata cu adversitatea PSD, partid condus de Liviu Dragnea. Guvernul a manevrat astfel incat sa o revoce de la sefia DNA… Fortele anti-reformiste din guvernul Romaniei si din justitie sunt atat de disperate sa impiedice numirea ei ca procuror european incat a fost pusa sub acuzare pentru suspiciuni firave de abuz in serviciu. Aceasta incercare nerusinata de a o discredita pe Kovesi a coincis cu un OUG tintit sa stirbeasca independenta DNA”, mai spunea publicatia cu sediul la Londra.
Views: 0