Turneul national 100 x Enescu ajunge la Craiova – 24 octombrie, Filarmonica Oltenia

0
82

Turneul national 100 x Enescu ajunge la Craiova  – 24 octombrie, Filarmonica Oltenia 1Bucharest Festival Orchestra si dirijorul Cristian Lupes refac celebrul turneu enescian,
intr-un remarcabil concept de promovare a muzicii contemporane romanesti

Miercuri, 24 octombrie, orele 19.00, craiovenii sunt asteptati la unul dintre cele mai insolite evenimente muzicale ale toamnei: concertul din cadrul Turneului national 100 x Enescu, organizat de dirijorul Cristian Lupes si Bucharest Festival Orchestra. Concertul va avea loc la sala de concerte a Filarmonicii Oltenia, partener al evenimentului.
Prin Turneul national 100 x Enescu, nonconformistul dirijor propune publicului o inedita apropiere de muzica contemporana romaneasca, refacand celebrul turneu pe care tanarul George Enescu il initia si sustinea anual, cu mai bine de un secol in urma, pentru a stimula creatia muzicala romaneasca.
Programul cuprinde:
Dansuri romanesti de Béla Bartók
5 of Millenium de Liviu Danceanu
Octuor op. 7 de George Enescu
Instrumentistii Bucharest Festival Orchestra care vor insufleti turneul sunt: vioara – Diana Jipa, Cristina Pasa, Tiberiu Branga, Alexandru Marian; viola – Emanuel Vots, Madalina Penciu; cello – Bogdan Postolache, Eduard Zecheru.
Aflat sub semnul energiei, vigorii si sensibilitatii marelui compozitor, Turneul national 100 x Enescu se desfasoara in perioada 31 august – 8 noiembrie, la Tescani (31.08), Satu Mare (23.09), Oradea (24.09), Cluj-Napoca (25.09), Onesti (28.09), Craiova (24.10), Sibiu (27.10) si Bucuresti (23.10, 28.10 si 08.11).
Director artistic si dirijor al Bucharest Festival Orchestra, Cristian Lupes a obisnuit deja publicul cu aparitiile sale electrizante, atat la pupitrul marilor orchestre romanesti – printre care Camerata Regala, Camerata Dorin Teodorescu, Orchestra Nationala Radio etc., cat si al celor din strainatate – Ile-de-France, Paris, Berna-Elvetia, Bamberg-Germania, Skopje-Macedonia, Grosseto si San Remo, Italia, dar si in cadrul unor manifestari artistice multimedia, pe care le concepe managerial si artistic.
Este, insa, pentru prima data cand initiaza si organizeaza un turneu national de promovare a muzicii contemporane romanesti, eveniment ce are ca parteneri Filarmonica Mihail Jora din Bacau, Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare, Filarmonica Oltenia din Craiova, Filarmonica din Sibiu, Biblioteca Municipala Radu Rosetti din Onesti, Academia de Muzica Gheorghe Dima din Cluj, Filarmonica din Oradea, Muzeul National Cotroceni din Bucuresti, Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti si Muzeul National al Literaturii Romane.
Sustinator: Prototip Studio, Cluj.
Proiectul este co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Ideea Turneului national 100 x Enescu de promovare a muzicii contemporane romanesti in an Centenar, i-a venit lui Cristian Lupes ca o continuare fireasca, la 100 de ani distanta, a turneelor pe care marele compozitor le sustinea pentru a strange fonduri si a oferi, an de an, Premiul National de Compozitie „George Enescu“ celor mai talentati creatori romani de muzica academica. In 1918, Premiul National de Compozitie ajunsese la a cincea editie. Era un premiu pe care Enescu il infiintase pe cand era foarte tanar (si pe care avea sa-l organizeze, timp de mai bine de 30 de ani) observand amploarea pe care o luasera, la vremea aceea, stilurile muzicale facile – romante, vodeviluri, opereta – si dorindu-si sa stimuleze si sa directioneze creatia muzicala romaneasca spre Vest.
„Am toata increderea in destinele tinerei muzici romanesti.“, marturisea Enescu. „Avem talente destule, le-au lipsit numai incurajarea si prilejul sa se manifeste. Aceasta credinta mi-o intaresc rezultatele obtinute de la infiintarea premiului meu de compozitie. E o adevarata eflorescenta de talente.“ (George Enescu – Interviuri, vol. II, editie ingrijita de Laura Manolache)
Turneul national 100 x Enescu duce mai departe, astazi, la un secol distanta, roadele eforturilor lui George Enescu, reunind in program lucrari semnate de laureati ai Premiului National de Compozitie „George Enescu“ sau compuse de elevi ai acestora.
„Enescu si-a propus ca, din punct de vedere muzical, Romania sa intre in Europa. Si a reusit. Ne vom reaminti atat de initiatorul cat si de castigatorii acestui demers salvator al muzicii academice romanesti, interpretand, in cadrul turneului, lucrari a trei compozitori romani, creatori de scoala si vizionari: Béla Bartók – poate cel mai atras compozitor de activitatea de culegere de muzica traditionala si folclor, pe care apoi a teoretizat-o si a introdus-o in propriile lucrari, Liviu Danceanu – profesor al majoritatii muzicienilor din cadrul Bucharest Festival Orchestra, un mare compozitor dar si un scriitor si eseist al problematicilor muzicale teoretice si estetice si, nu in ultimul rand, George Enescu, vizionarul care a pus bazele compozitiei romanesti de sorginte europeana.“ (Cristian Lupes)

Citeste si :  Protestele continua ! In Bucuresti , Craiova si celelalte orase continua ...

De ce Octuorul op. 7
„La varsta de 19 ani, la care a compus Octuorul, Enescu aproape ca nu avea timp de scris, pentru ca era intotdeauna in turnee, intotdeauna de la un concert la altul. Absolvise Conservatorul de la Viena, se mutase la Paris. Era un cosmopolit. Un om care, la fiecare vizita in tara, locuia la Palatul Regal; un barbat frumos, un barbat inteligent si sarmant, un „rock star“ al vremii, iar muzica pe care a scris-o a fost intotdeauna inaintea timpului sau. Noi, in turneu, il cantam pe Enescu exact cu aceasta energie.“ (Cristian Lupes)

Articolul continua dupa recomandari
Citeste si :  Spargator de locuinte cercetat de politisti!

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Bilete la concertul Turneului 100 x Enescu, de la Filarmonica Oltenia Craiova, din 24 octombrie, se pot achizitiona de la Agentia de bilete a Filarmonicii, de luni pana vineri, orele 10.00 – 18.00, dar si in ziua concertului, in limita locurilor ramase disponible.

Lasa un comentariu aici !
Da-i o nota !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.