Ucrainenii, la coadă să intre în România. Statul „nu invită un flux de refugiați”. Românii se mobilizează singuri să îi primească omenește

0
126
Ucrainenii, la coadă să intre în România. Statul „nu invită un flux de refugiați”. Românii se mobilizează singuri să îi primească omenește
Ucrainenii, la coadă să intre în România. Statul „nu invită un flux de refugiați”. Românii se mobilizează singuri să îi primească omenește

Mulți ucraineni își părăsesc locuințele și încearcă să plece din țară după ce Rusia a bombardat principalele orașe ale Ucrainei. În România, oficialii spun că „nu vrem să invităm la un val de refugiați”, ONG-uri, oameni de afaceri, și simpli cetățeni sunt dornici să îi ajute.

„Nu vrem să invităm la un flux de refugiați. Dacă vor apărea refugiații, vom asigura condițiile necesare, dar nu facem invitații ca refugiații să vină în România”, au precizat surse politice pentru Europa Liberă, după ședința CSAT de ieri, condusă de președintele Klaus Iohannis.

Decizia de la București, potrivit surselor citate, este să nu se grăbească cu operaționalizarea tuturor taberelor pentru refugiați.

Șeful IGSU a precizat, în joi dimineață, în jurul orei 08.00, că nu există un ordin pentru operaționalizarea planului legat de taberele mobile. Cu alte cuvinte, să ridice corturile și să se ocupe de practic de furnizarea de energie electrică, apă, alimente, medicamente, etc.

Nu e clar, de asemenea, de ce majoritatea cetățenilor ucrainieni care intră în România prin punctele de trecere a frontierei din nord sunt cei care au și cetățenie română și de ce aceia care nu au pașaport românesc nu sunt sfătuiți în mod activ să completeze formularele de refugiat.

Aceasta în condițiile în care România a anunțat, încă de acum două săptămâni, prin vocea ministrului Apărării, Vasile Dâncu, că România este pregătită să primească 500.000 de refugiați.

Răceala cu care autorităților române tratează criza umanitară din Ucraina nu pare deloc împărtășită de români. Mii de persoane și-au exprimat deja disponibilitatea de a-i ajuta pe ucraineni în cel mai practic mod cu putință, anume să îi găzduiască în propria casă, potrivit grupului UNIȚI pentru UCRAINA.

Organizații non-guvernamentale de toate categoriile și-au anunțat ajutorul, începând de la cele consacrate, la unele al căror obiect de activitate este diferit, precum cele de protecție a animalelor.

Astfel, Crucea Roșie Română poate primi, în primele zile, 1.000 de oameni din Ucraina. Directorul pentru situații de urgență și dezastre la Crucea Roșie Română, Daniel Modoacă, spune că a făcut joi dimineață un plan pentru refugiații care vin din Ucraina și a informat voluntarii organizației despre implicarea în primirea refugiaților ucraineni.

„Am pregătit logistica pentru intervenție și pentru asigurarea cazării persoanelor evacuate, pentru hrană și apă. În primă fază, putem primi o mie de persoane în Nordul României, avem filiale în toate județele, inclusiv în Suceava, Botoșani și Maramureș”, a spus Daniel Modoacă.

Angajații și voluntarii de la Crucea Roșie vor lucra cu autoritățile române pentru a sprijini taberele de refugiați cu corturi, paturi și tot ce înseamnă cazarmament. Înscrierile la volutantariat la Crucea Roșie sunt deschise și în aceste zile, ca întotdeauna de altfel.

„Acordăm sprijin la punctele de triaj și ajutor psiho-social și de restabilire a legăturilor cu familia. În momentul de față nu am prepoziționat, nu putem fi siguri pe ce parte vin. Dar răspunsul din fiecare filială este foarte rapid”, a completat directorul de la Crucea Roșie.

În cazul în care, logistic, vor mai avea nevoie de materiale și de crearea de locuri pentru refugiați, reprezentanții Crucii Roșii Române spun că vor apela la colegii din alte țări.

„Noi acționăm sub umbrela Federației Internaționale de Cruce Roșie și când suntem depășiți apelăm la ei. În total, noi avem 200 de angajați cu tot cu cei angajați temporar, care lucrează în filialele din toată țara”, a mai spus Daniel Modoacă.

Sursa https://romania.europalibera.org/a/31720871.html

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.