Ultimele doua semnaturi au fost date. Kovesi si-a inceput munca de procuror-sef european

0
114

Decizia de numire a Laurei Codruta Kovesi in fruntea viitorului Parchet Public European (EPPO) a fost semnata, miercuri, in cadrul unei ceremonii la sediul Parlamentului European, de presedintele PE, David Sassoli, si de ministrul finlandez al afacerilor europene, Tytti Tuppurainen, din partea Consiliului UE, informeaza legislativul comunitar.

Iata momentul in care cei doi lideri UE semneaza documentul:

Ultimele doua semnaturi au fost date. Kovesi si-a inceput munca de procuror-sef european 1

Semnarea deciziei de catre cei doi oficiali care reprezinta partile implicate in proces a avut loc dupa ce Conferinta Presedintilor a Parlamentului European a facut pe 16 octombrie ultimul pas pentru numirea Laurei Codruta Kovesi drept primul procuror-sef european.

Decizia de validare a Conferintei Presedintilor a urmat dupa un acord din septembrie dintre negociatorii PE si ai Consiliului UE privind desemnarea noului sef al Parchetului European in persoana Laurei Codruta Kovesi.

Citeste si :  Fosta sefa a DNA, Laura Coruta Kovesi, anunta cutremurul. Aceasta a facut dezvaluiri incendiare in presa straina.

Consiliul Uniunii Europene a validat formal pe 14 octombrie numirea procurorului roman Laura Codruta Kovesi in functia de procuror-sef european.

Biroul Procurorului Public European (EPPO), care se asteapta sa fie operational la sfarsitul anului 2020, va fi o institutie independenta insarcinata cu investigarea, urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a infractiunilor impotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, coruptia sau frauda transfrontaliera cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infractiunilor se va putea extinde in viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Pana in prezent, 22 de state membre s-au alaturat Parchetului Public European. Cele cinci state care nu participa inca – Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda si Danemarca – se vor putea alatura in orice moment.

Citeste si :  Fotbal : Federatia Romana de Fotbal - Primul pas in implementarea principiului solidaritatii

EPPO va avea sediul central in Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-sef si un colegiu de procurori din toate tarile participante. Acestia vor coordona investigatiile curente desfasurate de catre procurorii delegati in fiecare stat participant.

Prioritatea Consiliului este ca EPPO sa fie operational in noiembrie 2020. Laura Codruta Kovesi, in calitate de primul procuror-sef european, va avea un mandat de sapte ani care va consta in special in construirea structurii operationale si administrative a EPPO si in stabilirea de bune relatii de lucru cu autoritatile judiciare nationale. ”Consiliul va continua sa monitorizeze crearea biroului pentru a asigura un EPPO eficient si efectiv care devine un pilon al luptei contra coruptiei si fraudei cu fonduri UE”, a declarat ministrul finlandez al justitiei, Anna-Maja Henriksson, in calitate de presedinte al Consiliului UE.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.