„Lumea de maine nu poate exista fara morala, fara credinta si fara memorie” marturisea Regele Mihai I. Fara Majestatea Sa lumea de maine nu va mai fi la fel…
De la masa reintregirii neamului romanesc, la implinirea celor 100 de ani de Romania Mare, ne-a lipsit Regele Mihai I care si-a pus Coroana Regatului Vesniciei la varsta de 96 de ani, pe 5 decembrie 2017, in Aubonne, Elvetia.
Majestatea Sa s-a nascut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, fiind fiul Regelui Carol al II-lea si al Reginei-Mama Elena. Din partea tatalui este nepot al regelui Ferdinand I si al reginei Maria, iar din partea mamei nepot al regelui Constantin al Greciei. Astfel, Mihai al Romaniei este descendentul celor mai importante familii regale si imperiale ale Europei, printre ele numarandu-se familiile regale britanica, rusa si habsburgica, stramosi directi ai sai fiind tarii Nicolae I si Alexandru al II-lea al Rusiei, regina Victoria a Marii Britanii, imparati habsburgi, regi ai Prusiei, Portugaliei samd. Este stra-stranepot al reginei Victoria a Marii Britanii atat pe filiera materna, cat si paterna. Este var de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
A urmat cursurile unei scoli organizate de acesta la palat, alaturi de copii din toate colturile tarii si toate categoriile sociale. Dupa decesul Regelui Ferdinand din 1927 si ca urmare a faptului ca Principele Carol a renuntat la statutul de Principe Mostenitor, Principele Mihai a fost proclamat Rege. Fiind minor, s-a instituit o Regenta, compusa din Principele Nicolae, Patriarhul Miron Cristea si Presedintele Inaltei Curti de Casatie, Gh. Buzdugan. La 8 iunie 1930, Principele Carol a revenit in tara si a preluat tronul, apoi Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. Din iunie 1930, dupa plecarea Reginei-mama in exil, Regele Mihai a ramas in grija tatalui sau.
In adolescenta, Principele Mostenitor a urmat cursuri de sport si a inceput pregatirea militara, la varsta de 17 ani devenind sublocotenent in Armata Romana. In urma abdicarii tatalui sau, la 6 septembrie 1940, Mihai I devine Rege. In noiembrie 1947, Majestatea Sa a participat la casatoria Principesei Elisabeta a Marii Britanii cu Ducele de Edinburgh, unde a intalnit-o pe Principesa Ana de Bourbon-Parma, de care s-a indragostit la prima vedere. La intoarcerea in tara, Regele Mihai a cerut sa se casatoreasca cu Principesa Ana, fapt ce a creat panica in randul autoritatilor comuniste si, probabil, a provocat grabirea hotararii de a-i cere Regelui abdicarea, fapt petrecut la 30 decembrie 1947, cand Petru Groza si Gh. Gheorghiu-Dej l-au amenintat pe Suveran cu executia a o mie de tineri, in cazul in care nu ar fi abdicat.
La 3 ianuarie 1948, Regele Mihai si Regina-mama Elena au parasit Romania. Pe peronul Garii de Nord din Bucuresti: Plec cu moartea in suflet, a spus in limba franceza Majestatea Sa Regele Mihai I.
Tot pe peron, ca ultima umilire, cordonul de soldati statea cu spatele la familia regala…. unul singur a intors capul plangand… acele lacrimi s-au sters, abia, in anul 1992, cand noul guvern roman i-a permis regelui Mihai sa revina in tara pentru a participa la praznuirea Sf. Pasti, Regele fiind intampinat de populatie cu o simpatie deosebita, in Bucuresti peste un milion de persoane iesind in strada pentru a-l aclama.
In anul 1997, Romania i-a reactivat regelui Mihai cetatenia romana si i-a permis sa isi reviziteze propria tara.Regele si Regina s-au mutat in anul 2001 definitiv in Romania, unde au continuat sa militeze pentru aderarea Romaniei la NATO si Uniunea Europeana, dar si respectarea drepturilor omului, dezvoltarea economiei de piata, pastrarea culturii nationale, respectarea adevarului istoric, respectarea si garantarea proprietatii private, consolidarea statului de drept si a democratiei interne. In acelasi an, Palatul Elisabeta a fost oferit ca resedinta oficiala permanenta Regelui Mihai, in calitate de fost sef de Stat si tot in 2001 a fost retrocedat Regelui Domeniul Regal de la Savarsin, jud. Arad. Potrivit vechii legi salice de succesiune, cu valabilitate in ultima constitutie democratica a regatului Romania, cea din 1923, la moartea regelui Mihai (presupunand ca nu mai are baieti), in absenta schimbarii constitutiei, care ar necesita restaurarea monarhiei, succesiunea revenea familiei de Hohenzollern-Sigmaringen, seful acesteia, printul Karl Friedrich de Hohenzollern, aflandu-se pe prima pozitie in ordinea de succesiune.
Insa, la 30 decembrie 2007, intr-o ceremonie privata, Mihai I a promulgat noul statut al Casei Regale, intitulat „Normele fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei”, act prin care a desemnat-o pe principesa Margareta drept mostenitoare a tronului cu titlurile de Principesa Mostenitoare a Romaniei si de Custode al Coroanei Romaniei, iar la 10 mai 2011, Mihai I a rupt legaturile istorice si dinastice cu Casa princiara de Hohenzollern-Sigmaringen, a modificat numele familiei sale in „al (a) Romaniei” si a renuntat la titlurile conferite lui si familiei sale de catre Casa princiara. Din anul 1996, Principesa Mostenitoare Margareta este casatorita cu Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei.
Views: 0