Un succes cultural la Craiova: Expoziția itinerantă „Permanent World Encyclopedia” a atras sute de vizitatori.

0
54
Un succes cultural la Craiova: Expoziția itinerantă „Permanent World Encyclopedia” a atras sute de vizitatori.
Un succes cultural la Craiova: Expoziția itinerantă „Permanent World Encyclopedia” a atras sute de vizitatori.

Expoziția itinerantă “Permanent World Encyclopedia”, un demers cultural de promovare a tinerei generații de artiști la nivel național, deschisă săptămâna trecută la GLORIÆ Art Gallery din Craiova, a atras un număr impresionant de vizitatori. 

Acest proiect cultural inedit, inițiat de Arta Prezentului în parteneriat cu platforma editorială Empower Artists, continuă să impresioneze, după un succes remarcabil la Reșița. Curatoriată de Norbert Filep, expoziția reunește lucrările a optsprezece artiști tineri și emergenți, oferind vizitatorilor o diversitate de practici artistice, de la pictură la instalații și formule audio-vizuale generate de AI.

“Ne bucurăm să găzduim până la începutul lunii noiembrie expoziția “Permanent World Encyclopedia”, un proiect care coincide cu obiectivele și dorința galeriei de a promova autenticitatea și libertatea creativă. În primele zile de la vernisaj am primit peste 700 de vizitatori, inclusiv o vizită din partea doamnei primar care ne-a onorat cu prezența sa. Așteptăm în continuare publicul să descopere acest proiect inițiat și organizat de Arta Prezentului în parteneriat cu Empower Artists. Curatorul Norbert Filep a făcut o selecție excelentă cu lucrările celor 18 tineri artiști. Trei dintre ei au origini craiovene și se mândresc să expună pentru prima dată în orașul lor natal. Ne face plăcere să vedem cum GLORIÆ Art Gallery devine un centru vibrant pe harta culturală națională, un loc în care oamenii vin să se conecteze, să învețe și să se inspire unii pe alții.” — Gloria Berceanu, fondator GLORIÆ Art Gallery.

Angela Izvercian, inițiatoarea proiectului, a subliniat importanța acestui demers: “Reacțiile vizitatorilor au fost extrem de pozitive, ceea ce mă bucură enorm. Proiectul expozițional “Permanent World Encyclopedia” reușește să aducă împreună artiști și iubitori de artă confirmând angajamentul, asumat prin cele două platforme culturale Arta Prezentului și Empower Artists, de a conecta publicul cu artiștii români contemporani cu ei și de a facilita accesul la creațiile acestora. Arta contemporană este accesibilă și, totodată, valoroasă. Încurajez publicul să înceapă o colecție proprie, un demers ce se va dovedi a fi plin de sens și satisfacție. Descoperirea artei înseamnă curiozitate, îndrăzneală și poate fi chiar un mod de a ne descoperi pe noi înșine. Indiferent de gust, buget sau experiență, expoziția propune publicului o selectie de lucrări atent alese, evidențiind talentul artiștilor români.”

După Craiova, expoziția va fi prezentată la Muzeul de Artă din Brașov, iar expunerea finală va avea loc în inima capitalei, la Amzei Creative Corner din București. “Permanent World Encyclopedia” devine astfel un demers cultural dedicat susținerii noii generații de artiști și apropierii publicului larg de arta contemporană care, la început, poate părea intimidantă și inaccesibilă, a adăugat Angela Izvercian.

Artiști participanti: Roxana Ajder, Adrian Buda, Mihaela Coandă, Iulian Cristea, Călin Dumitrașcu, Iuliana Hlihor, Dariana Ilie, Andrei Ispas, Ana Lupu, Andreea Mihalka, David Miholcsa, Moga Dan Marius, Ada Muntean, Oana Năstăsache, Raluca Pavelescu, Iulia Pușcașu, Daniel Semenciuc, Codruț Zele.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 31 octombrie 2024. Intrarea este liberă.

Adresă: GLORIÆ Art Gallery, str. Alexandru Macedonski, Nr. 49, Craiova.

 

Despre cei trei artiști din Craiova

Mihaela Coandă
Născută la Craiova, Mihaela Coandă a studiat pictura la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca (licență și master). În lucrările sale, Mihaela folosește o paletă de culori neutre și pământii, cu nuanțe pastelate fine, amintind de naturile statice ale artistului italian Giorgio Morandi. Nuanțele predominante includ bej, verde, ocru și nuanțe de albastru deschis. Prin tușe delicate, ea subliniază textura și forma, evitând detaliile copleșitoare, astfel încât privitorul să se poată conecta cu esența subiectelor sale.
În prezent, Mihaela locuiește și lucrează între Craiova și Cluj-Napoca.
https://artaprezentului.ro/artist/mihaela-coanda/

Călin Dumitrașcu
Călin Dumitrașcu, artist de origine română, s-a născut în 1997 în orașul Craiova. A absolvit studiile de licență și masterat la Universitatea de artă și Design din Cluj-Napoca, iar în prezent este doctorand în arte vizuale și cadru didactic asociat la aceeași universitate. Acesta trăiește și lucrează în orașul Cluj-Napoca. Artistul se exprimă prin intermediul picturii, folosindu-se de tehnici variate precum uleiul, tempera cu emulsie de ou sau encaustica. În picturile sale, naturi statice sau peisaje, utilizează o paleta cromatică restrânsă, dar și un limbaj minimalist. Prin acestea oferă o viziune la nivel micro și macro asupra lumii, o viziune de factură existențialistă în care elementele ce compun imaginea devin sinonime cu fragilitatea și absurdul existenței umane.
https://artaprezentului.ro/artist/calin-stefan-dumitrascu/

Andrei Ispas
Andrei Ispas (n. 1994, Craiova) este un artist vizual stabilit în Cluj-Napoca, unde își desfășoară activitatea. Lucrările sale, realizate pe baza fotografiilor și a memoriei, sunt mai mult decât simple reprezentări ale peisajelor sau interioarelor. Ele explorează spații modelate de memorie personală sau colectivă, într-o manieră lejeră, dar profund influențată de pictura modernistă timpurie. Ispas surprinde peisaje și scene din viața urbană și rurală românească, figuri umane angrenate în activități cotidiene, dar și natura mereu prezentă, creând o atmosferă care leagă totul într-o unitate subtilă. Tehnica sa variază de la o cromatică vibrantă și un stil expresiv până la compoziții aproape monocromatice, invitând privitorul să descopere detalii abstracte în fiecare lucrare.

Andrei Ispas continuă să exploreze teme de memorie, peisaje culturale și psihologia umană prin tehnici picturale care variază în funcție de conținutul lucrărilor sale, fiind o prezență activă pe scena artistică din România și din străinătate.
https://artaprezentului.ro/artist/andrei-ispas/

Views: 43

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.