Uniunea Europeana propune masuri pentru a facilita reutilizarea apei la irigatiile agricole
Uniunea Europeana propune masuri pentru a facilita reutilizarea apei la irigatiile agricole

Comisia Europeana a propus, luni, noi norme care sa stimuleze si sa faciliteze reutilizarea apei in UE pentru irigatii agricole, in ideea de a ajuta fermierii sa valorifice cel mai bine apele reziduale nepotabile, diminuand deficitul de apa si protejand, totodata, mediul si consumatorii, informeaza un comunicat de presa al executivului comunitar.

“Agricultorii nostri vor avea acces la o alimentare durabila cu apa pentru irigatii, consumatorii vor sti ca produsele pe care le consuma sunt sigure, iar intreprinderile noastre vor descoperi noi oportunitati. Insa cel mai mult va avea de castigat mediul nostru inconjurator, intrucat propunerea contribuie la o mai buna gestionare a resurselor noastre cele mai pretioase, si anume apa”, a declarat comisarul european responsabil pentru mediu, Karmenu Vella.

Citeste si :  De Paste, Primaria invita craiovenii la picnic

Comisia propune un set de cerinte minime pentru reutilizarea apelor reziduale tratate provenind de la statiile de epurare a apelor reziduale urbane, vizand elementele microbiologice (de exemplu, nivelurile de bacterii E.coli) si cerinte in materie de monitorizare permanenta si in vederea validarii. Stabilirea unor cerinte minime va asigura faptul ca apa recuperata produsa in conformitate cu noile norme va fi sigura pentru irigatii.

De asemenea, Comisia precizeaza managementul riscurilor prin care trebuie sa fie tratate orice eventuale pericole suplimentare pentru ca reutilizarea apei sa se deruleze in conditii de siguranta. In plus, publicul va avea acces la informatii online cu privire la practica reutilizarii apei aplicata in statul lor membru.

Citeste si :  O conducta de apa calda a explodat în cartierul 1 Mai

Forul european subliniaza ca reutilizarea apei este practicata astazi in UE cu mult sub potentialul sau, in pofida faptului ca impactul asupra mediului si energia necesara pentru extragerea si transportul de apa dulce sunt mult mai semnificative. O treime din terenurile din UE sufera de stres hidric pe tot parcursul anului, iar deficitul de apa ramane o preocupare serioasa pentru multe state membre.

Noile norme au scopul de a ne asigura ca valorificam in mod optim apele tratate provenite de la statiile de epurare a apelor reziduale urbane, oferind o alternativa fiabila de alimentare cu apa. Prin faptul ca apelor reziduale nepotabile li se confera o utilitate, noile norme vor contribui, totodata, la economisirea costurilor economice si de mediu legate de crearea unor noi infrastructuri de alimentare cu apa.

Citeste si :  Dacian Ciolos, in cursa interna PLUS pentru desemnarea candidatilor la europarlamentare: Romania are nevoie vitala de a fi reprezentata in Parlamentul European de oameni competenti

Regulamentul propus de catre Comisie vizeaza reducerea deficitului de apa in intreaga UE, in contextul adaptarii la schimbarile climatice. Se va asigura, astfel, faptul ca apele reziduale tratate destinate irigatiilor agricole sunt sigure, oferind protectie cetatenilor si mediului inconjurator.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.