Precum boierii din veacul al XIX-lea care își trimiteau copiii la studii în Franța, Germania, Austria sau Marea Britanie, actualul guvern dorește să trimită viitorul țării în state „mai bune” pentru a-și finaliza studiile superioare, pe banii statului care nu vor fi returnați, în cazul în care aceștia aleg să se întoarcă în „sărmana” Românie. UNSR consideră acest proiect de lege nepotrivit pentru standardele de învățământ ale țării noastre în prezent și consideră că se încearcă o glumă la adresa sistemului de învățământ superior românesc, sprijinind studiile în străinătate prin împrumuturi nerambursabile condiționate.
Considerăm că România se poate mândri cu un număr considerabil de universități de top, un exemplu fiind UBB, care se află în topul QS World University Rankings, UB fiind pe prima poziție pe plan național în clasamentul „2020 Times Higher Education University Impact Rankings”, iar TUIAȘI plasându-se în topul internațional – Top Shanghai 500, alături de UMF Iași. De asemenea, potrivit Institutului Național de Statistică, numărul tinerilor din străinătate care aleg să studieze în universități din România crește de la an la an (2010 – 13.778, 2014 – 20.289, 2018 – 24.815, 2019 – 25.326), acesta fiind un exemplu relevant pentru evoluția calității învățământului superior românesc.
România este una din cele 8 state membre care înregistrează cele mai mari cifre pentru studenții plecați în străinătate pentru a urma studii de masterat, alături de Bulgaria, Germania și Polonia. Din procentul de studenți din străinătate, descoperim că: 6.6% din studenții care studiază în Ungaria sunt români, 6% în Danemarca și 9% din Italia. Românii sunt locul trei ca naționalitate de studenți în Italia și Danemarca.
5.4% din studenții români se află în străinătate, iar cei mai mulți optează pentru medicină – 47.8%, fiind pe locul trei după Bulgaria și Slovacia), Administrarea Afacerilor și Drept (14%) și domenii inginerești (11.4%). Din cei 5.4%, doar 4.2% din aceștia reușesc să termine studiile, acest lucru afirmă greutățile românilor în străinătate. Împreună cu Bulgaria și Malta, suntem singurele țări din UE care înregistrăm număr mai mic de promovabilitate în rândul masteranzilor decât în rândul celor de la licență.
În 2018 au fost înregistrați 1914 studenți români care și-au terminat studiile de licență în străinătate, aproape 2% din numărul total de studenți europeni care studiază în afară și 7.7% din numărul studenților români la licență (24815 studenți conform statista.com). Sunt 3233 de studenți care au terminat un master în străinătate, dintr-un total de 170705.
Sistemul de învățământ superior din România așteaptă multe soluții pentru probleme cronice, însă soluția propusă de actualul guvern al României nu este una propice, și nicidecum una salvatoare. Studenții români pledează pentru investiții în sistemul nostru de învățământ, nu în cele din străinătate, sumele pretinse pentru studenții care vor pleca în străinătate ajutând universitățile și implicit țările gazdă, și nu țara noastră.
Studenții români pot fi încurajați să revină prin o multitudine de variante mult mai sănătoase pentru țara noastră, precum dezvoltarea infrastructurii pentru un sistem economic puternic, crearea de noi locuri de muncă bine plătite și crearea unui mediu bun pentru întemeierea unui viitor și a unei familii în această țară.
Uniunea Națională a Studenților din România nu este de acord cu acest proiect în starea lui actuală și cerem consultări pentru a ajunge la un pachet de soluții mai bune. Suntem de părere că acest proiect poate fi discutat în viitorul îndepărtat, într-o perioadă în care finanțarea sistemului de educație va fi mult mai substanțială. Soluția este comunicarea și construirea pe bază de conlucrare între aparatul executiv și organizațiile de studenți.
Dorim să menționăm că în ciuda faptului că poziția noastră diferă de cea a colegilor noștri, acest element nu va afecta comunicarea dintre noi și vom respecta în continuare acordul privind colaborarea celor 4 federații studențești.
UNIUNEA NAȚIONALĂ A STUDENȚILOR DIN ROMANIA
Views: 0