USR Dolj : Craiova sufocata de mirosul de gunoi – o afacere cu parfum PSD.

0
247

USR Dolj : Craiova sufocata de mirosul de gunoi – o afacere cu parfum PSD. 1De cateva zile, locuitorii Craiovei se lupta cu mirosul pestilential de gunoi care provine de la depozitul ecologic de la Mofleni. Putini dintre noi isi mai amintesc insa ca acest depozit era proiectat sa fie infiintat in afara Craiovei.

Duhoarea se simte cam din toate punctele orasului: cel mai puternic in Brestei, Craiovita Noua, chiar si in Centru, dar ajunge si in Valea Rosie, 1 Mai sau Brazda. La originea mirosului este o afacere murdara, marca PSD, de care orasul trage de mai bine de 15 ani.

2001-2002: Administratia PSD a Craiovei se bate cu pumnul in piept ca vrea sa rezolve una dintre marile probleme ale orasului, cea a deseurilor. Semneaza un contract de asociere pe 49 de ani cu firma Systema Ecologic pentru construirea, la marginea orasului, a unui depozit de gunoi. Initial, depozitul trebuia amplasat pe raza comunei Breasta, la o distanta de 10-12 km de Craiova, dar investitorului nu ii convine distanta, care il obliga sa scoata mai multi bani din buzunar pentru investitii. Systema Ecologic propune schimbarea locatiei, iar administratia accepta, suspect de usor, mutarea depozitului la Mofleni, intr-un cartier al Craiovei. Administratia PSD nu-si pune probleme de mediu, astfel incat depozitul de gunoi de 49,3 hectare va fi construit chiar pe malul Jiului, la mai putin de 1 km de primele case. Localnicii protesteaza, dar primaria merge mai departe cu proiectul. Pe langa amplasament, un alt aspect controversat al afacerii este cel legat de pretul gunoiului. Desi investitia a devenit mai ieftina prin mutarea depozitului in oras, pretul gunoiului a ramas tot unul mare, de 17,85 dolari/tona. In prezent, pretul este de 23,21 euro/tona. Depozitul de la Craiova devine subiect de scandal, ziarele au scris ca in spatele firmei se afla Nicolae Ninel Caval, un om de afaceri din Videle si apropiat de PSD, suspectat de legaturi cu mafia italiana.

Citeste si :  Un medic si-a postat salariul pe Facebook: Am fost mintiti de PSD. Salariul meu nu este 3.600 de euro

2005: Depozitul devine operational, prima masina de gunoi intra in rampa. In scurt timp, asociatii Systema Ecologic se cearta, iar afacerea este preluata fara acordul Consiliului Local Craiova de firma Eco Sud, actualul operator. Intre administratia locala si Eco Sud izbucneste un conflict de durata, legat de pretul gunoiului. Firma cere permanent cresterea pretului la gunoi, dar nu reuseste sa demonstreze ca a investit 30 de milioane de euro in realizarea depozitului, atat cat fusese promis in 2002. In ciuda diferendelor, contractul nu este reziliat.

Citeste si :  PSD ii asterne drumul lui Tudorel Toader!

2010: Depozitul este inclus in Master Planul de Deseuri al judetului Dolj. Conform proiectului, gunoiul din tot judetul va fi stocat la Mofleni, depozitul avand ca termen de inchidere anul 2046.

2013: Contractul initial semnat in 2002 este modificat de Consiliul Local Craiova, iar aria de colectare/depozitare pentru depozitul de la Mofleni este extinsa pentru toate cele 111 localitati din Dolj. Gandit initial doar pentru Craiova (270.000 de locuitori), depozitul va deservi intreg judetul (660.000 locuitori), adica o populatie de 2,5 ori mai mare fata de cea prevazuta initial

2016: Eco Sud este implicata intr-un scandal international, cu privire la posibile importuri de gunoaie din regiunea Campania (sudul Italiei). Firmele italiene au castigat un contract de 30 de milioane de euro pentru a evacua sute de mii de tone de deseuri periculoase din zona Napoli. Presa italiana scrie ca 200.000 de tone de gunoi ar urma sa ajunga in Romania, la depozitele Eco Sud. Firma Eco Sud dezminte informatiile, autoritatile romane intra in alerta si controleaza toate depozitele gestionate de aceasta societate. Scandalul se stinge fara o concluzie clara. Ulterior, apar semnale ca la Mofleni sunt aduse ilegal gunoaie din alte judete (Caras Severin). Informatiile se dovedesc adevarate, iar firma primeste amenzi pentru incalcarea autorizatiei de mediu.

Citeste si :  Grupul de consilieri PNL Craiova : Caricaturile PSD si scumpirea gigacaloriei

2017-2018: Cinci din cele 30 de celule ale depozitului sunt pline-ochi, iar firma Eco Sud vrea din nou cresterea pretului gunoiului si incepe un razboi psihologic cu autoritatile locale. Dupa cum a comunicat USR, Garda de Mediu descopera numeroase nereguli, impune masuri de remediere si amenzi, dar lucrurile nu par sa se rezolve.

Zilele noastre: Pe fondul incompetentei administrative in gestionarea problemei deseurilor, Craiova incepe sa fie asfixiata de mirosul greu de gunoi fermentat. Pe cine intereseaza? In orice caz, nu pe nasurile subtiri din conducerea Craiovei!

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.