USR Dolj dezbate împreună cu mediul de afaceri și cetățenii soluțiile privind combaterea crizei energetice și economice

0
201

Joi, 15 septembrie 2022, a avut loc în Craiova o întâlnire a reprezentanților USR Dolj, Cezar Drăgoescu, președinte filială Dolj, Dan Pîrșan, antreprenor și membru USR Dolj, deputații USR Cristina Prună și Claudiu Năsui, cu mediul de afaceri din Oltenia și nu numai.

Au avut loc dezbateri privind principalele provocări ale companiilor românești și ale cetățenilor în contextul crizei energetice și economice, dar și soluțiile propuse de USR pentru a veni în ajutorul tuturor românilor, indiferent că sunt antreprenori sau utilizatori casnici.

Actuala guvernare a eșuat sistematic să rezolve problema facturilor la energie și gaze, a dus în eroare mediul de afaceri și utilizatorii casnici prin schimbarea de pe o zi la alta a schemelor de plafonare, a regulilor, dând dovadă de neseriozitate și lipsă de predictibilitate. Toate aceste bâjbăieli au avut drept consecință creșterea prețurilor, pierderea locurilor de muncă, creșterea inflației și criza economică.

Dan Pîrșan, antreprenor și membru USR Dolj, a prezentat soluții privind independența energetică imediată, “povești adevărate” ale consumatorilor care au devenit prosumatori, independenți energetic și experiențele comunităților care au transformat în ultimii ani cu totul sistemele de iluminare și încălzire.

În contextul economic actual este nevoie ca statul să vină cu soluții viabile pentru cetățeni. USR consideră că toți românii trebuie ajutați, indiferent că sunt companii sau consumatori casnici.
USR Dolj dezbate împreună cu mediul de afaceri și cetățenii soluțiile privind combaterea crizei energetice și economice 1

În aceeași măsură, considerăm că toate companiile românești trebuie să beneficieze de ajutor de la stat, fără diferențieri, fără preferințe.
Pachetul USR anti-criză conține următoarele măsuri:
1) Reducerea impozitării muncii prin extinderea deducerii personale la 25% dintr-un salariu minim, inclusiv la calcul contribuțiilor obligatorii.
2) Reducerea TVA-ului la energie de la 19% la 5%, eliminarea accizei, a subvenției de cogenerare și a certificatelor verzi pe care le plătim prin facturile la energie.
3) Acordarea unui credit fiscal în cuantumul de 50% din creșterea facturii la energie și gaze. Concret, companiile să plătească impozite mai puțin cu echivalentul a jumătate din creșterea facturii de energie electrică și/sau gaze.
4) Acordarea unui voucher de 1000 lei, pe care românii îi pot folosi pe parcursul anului la plata facturilor la energie și gaze. Alternativ la aceasta, acordarea unui voucher de 5000 lei tuturor celor care doresc să-și instaleze panouri fotovoltaice. O măsură fără birocrație și simplu de folosit.

“România are un potențial uriaș pentru producția de energie. Una dintre soluțiile promovate de USR pentru această criză energetică o reprezintă stimulente pentru ca românii să își producă propria energie. De asemenea, ne dorim să ajutăm românii și pe termen scurt.
Așadar, am propus un voucher de 1000 lei pentru ca românii să își poată acoperi creșterile facturilor la energie sau, alternativ, un voucher de 5000 de lei pentru cei care doresc să își instaleze panouri fotovoltaice pe casă. Trebuie să fie la fel de simplu pentru cetățeni să acceseze acest voucher, ca si pentru achiziția unei mașini prin programul Rabla.
În plus, USR a depus încă din luna iulie un proiect de lege pentru a reduce TVA-ul la 5% pentru panourile fotovoltaice, panourile solare și pompele de căldură. Prin aceste măsuri dorim ca românii să își reducă sustenabil factura la energie și să poată fi independenți de un stat care creează un haos și mai mare în plină criză,” a declarat deputatul USR Cristina Prună.
USR Dolj dezbate împreună cu mediul de afaceri și cetățenii soluțiile privind combaterea crizei energetice și economice 2

“România are nevoie de acest pachet anti-criză pentru a trece cu bine de următoarele crize. Statul trebuie să nu folosească energia pe post de ANAF și nici să nu omoare munca prin supraimpozitare. De aceea proiectul nostru vizează toate salariile. Astfel, un angajat care muncește pe un salariu de 4.000 lei de exemplu, va putea deduce suma echivalentă a 25% din salariul minim din baza taxabilă. Noi am gândit măsura ca fiind aplicabilă gradual în patru ani, 25% în fiecare an.”, susține Claudiu Năsui, deputat USR.
USR Dolj dezbate împreună cu mediul de afaceri și cetățenii soluțiile privind combaterea crizei energetice și economice 3

Pachetul USR anti-criză conține soluții care sunt un sprijin real pentru populație și companii pentru că încurajează atât economisirea, cât și investițiile și oferă, în același timp, o imagine predictibilă a cheltuielilor statului.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.