USR Dolj : Legea tacerii la Craiova! Depozitele de gunoi de tipul „Mofleni” emit gaze toxice, ce fac autoritatile?

0
503

USR Dolj : Legea tacerii la Craiova! Depozitele de gunoi de tipul „Mofleni” emit gaze toxice, ce fac autoritatile? 1Craiova se sufoca din cauza muntilor de gunoaie de la groapa „Mofleni”, iar autoritatile locale tac. Mirosul pestilential care se face simtit in mai toate cartierele orasului NU este doar o problema de confort.

Ministerul Sanatatii, interpelat de deputatul USR Cornel Zainea, a admis recent ca gropile de gunoi emit un gaz toxic denumit „acid sulfhidric” sau „hidrogen sulfurat” (H2S). Hidrogenul sulfurat este un asfixiant, avand efect de blocare a centrului respirator. In combinatie cu hemoglobina din sange, formeaza un complex denumit „sulfmethemoglobina” care, in exces, blocheaza circulatia oxigenului la nivelul tesuturilor.

In Romania, concentratiile maxime admise de hidrogen sulfurat in mediul ambiant sunt de 0,015 miligrame/metru cub aer (concentratie medie pentru 30 de minute) si de 0,08 miligrame/metru cub aer (concentratie medie pentru 24 de ore). Specialistii spun ca, la o concentratie de 693,3 miligrame/metru cub aer, acidul sulfhidric ne afecteaza capacitatea pulmonara, iar o expunere de 5 minute la o concentratie de 1.112,47 miligrame/metru cub aer duce la deces.

Au grija autoritatile de sanatatea craiovenilor? Monitorizeaza Garda de Mediu si Directia de Sanatate Publica emisiile la groapa?

Iata o lista cu cateva intrebari pe care le-am adresat Garzii de Mediu Dolj si Directiei de Sanatate Publica Dolj, la care asteptam raspunsuri:
1. Care sunt cele 19 recomandari pe care le-ati facut pentru Eco Sud, operatorul depozitului de la Mofleni?
2. Care este termenul de implementare al recomandarilor si cum monitorizati implementarea acestora?
3. Cate recomandari au fost implementate de la ultimul control pana in prezent?
4. Ce masuri legale puteti lua impotriva operatorului, altele decat amenda? Se poate ajunge la rezilierea contractului?
5. A fost realizat un studiu de monitorizare a emisiilor de la groapa? A fost evaluat impactul acestor emisii asupra sanatatii populatiei? Daca nu, aveti in vedere realizarea acestor studii si cand?

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.