
Echipa Oltenia Mea ne surprinde inca o data placut cu inca o poveste foarte interesanta . De aceasta data este vorba despre Valea Orbetilor din Craiova, rebotezata ulterior strada Rahovei .
Sursa acestui articol este pagina de facebook Oltenia mea !
O fotografie document: Valea Orbetilor din Craiova, rebotezata ulterior strada Rahovei si cunoscuta astazi ca strada Stefan cel Mare, strada care la inceputul secolului XX nu era inclusa in orasul Craiova.
La 1847 gasim pomenita Valea Orbetilor ca fiind beneficiara primelor imbunatatiri aduse unei ulite craiovene: „Comisia caldarâmului“ ia hoatararea construirii unui pod de zid si a unei sosele catre partea nord-estica a orasului. Punerea in practica a hotararii se lasa asteptata mult si bine, ani intregi Valea Orbetilor ramanand in acelasi stadiu pana spre 1860, cand primele case incep sa apara, intre ele existand spatii largi si maidane, aspect care nu va disparea vreme de aproape 80 de ani.
Dupa 1874, odata cu inaugurarea garii Craiova, traficul pe strada Carol are o ,,frecuentatie extraordinara”, fapt care obliga primaria, la 1893, prin inginerul Carl Litarczek, sa caute o solutie referitoare la podul de la Valea Orbetilor (,,Podisorul” de azi).
ln 1887 acest pod de lemn fusese refacut, pentru buna sa functionare aducandu-se barne si lemnarie din gardul cimitirului Ungureni.
Lucru important, Valea Orbetilor a fost strabatuta inca din vechime de un parau care isi avea izvoare la Hanul Doctorului. Paraul pornea de la Han, strabatea terenurile din partea de est, pe langa actuala cale ferata Craiova-Bucuresti si intra in oras in zona de nord a unitatii militare de pe Vasile Alecsandri, albia sa parcurgand strazile de azi Milcov-Cornului-Hasdeu-Stefan cel mare.Din Valea Vlaicii, paraul cotea la stanga, pe o portiune mica din Brestei, apoi iar stanga prin fata actualului Hotel Parc, spatele Liceului Carol-Muzeul Olteniei-strada Bibescu.Varsarea in renumita balta Geanoglu se facea pe locul unde se afla acum stadionul Tineretului.
Zona strabatuta de acest parau a fost mereu expusa inundatiilor toamna si primavara, precum si in anii ploiosi.Matca sa era neregulata, apele umflate inundand gospodarii, provocand mereu pagube mai ales in zona actualului km 0 unde debitul devenea mai mare, alimentat fiind si de paraul neregulat care venea dinspre Stirbei Voda (Calea Bucuresti azi).
Desi la 1893 Primaria a realizat casetarea Vaii Vlaicii printr-un canal de 2,5 metri, acesta nu facea fata apelor pluviale, Valea Rahovei (Orbetilor) ramanand necanalizata si fiind principalul pericol de inundare a centrului in caz de precipitatii.Canalul casetat se intindea pe portiunea Valea Vlaicii-Sf. Dumitru, pe sub aceleasi strazi enumerate mai sus.
Nici la inceputul secolului XX, Valea Orbetilor (str.Rahovei/Stefan cel Mare) nu era inclusa in oras, ea aflandu-se dincolo de limita a ll-a de demarcatie a Craiovei. Totusi de-a lungul acestei strazi gasim in anul 1899 nu mai putin de trei podete care asigurau traversarea paraului: primul la intersectia actuala Cosbuc cu Ovidiu, altul la Pacii cu Serban Voda si ultimul la Carol cu Hasdeu. Aprobarea construirii ,,Podisorului” are loc in acest an, tot la 1899 realizandu-se planurile pentru modernizarea si reconstructia podurilor deja existente.
Multa vreme strada Rahova(Stefan cel Mare) isi va pastra aspectul de ulita marginasa, fiind pozitionata in afara orasului si nebeneficiind de un serviciu de salubritate regulat. ln ,,Planul orasului Craiova indicand modalitatea de curatire a Stradelor”, Rahovei (Stefan cel Mare) apare ca ,,Strada de maturat odata pe septemana, cu desfundarea santurilor de scurgere a apelor”.
La 1927, anul cand a fost realizata aceasta fotografie, portiunea intre actualul hotel Ramada si Podisor, era foarte bogata in locuri virane si terenuri pe care inca nu se construise nimic si unde gunoaiele, cainii si gainile aveau un adevarat colt de rai.
lmaginea surprinde portiunea spre Podisor (azi zona Poetului), cu o mica parte din paraul Orbetilor inca vizibila. Primele case mai aratoase incepusera sa-si faca timid aparitia…


Foto 1: Serviciul Județean Dolj al Arhivelor Naționale
Foto 2 :aceeasi zona astazi.
Sursa acestui articol este pagina de facebook Oltenia mea !
Views: 8