Home / Politica / Politica National / Vesti bune pentru presa!

Vesti bune pentru presa!

Vesti bune pentru presa!

Vesti bune pentru presa!

Initiativa legislativa prin care jurnalistii sunt scutiti de plata impozitului pentru veniturile din salarii sau asimilate salariilor si pentru cele din drepturi de autor, depusa la Camera.

Deputatul PSD Valeriu Steriu a depus la Parlament propunerea legislativa care completeaza Codul Fiscal astfel ca veniturile provenite din contract de munca si din drepturi de autor in cazul jurnalistilor ar urma sa fie scutite de plata impozitului pe venit, fiind inclusa de asemenea si definitia activitatii de jurnalism.
De altfel deputatul a anuntat, intentia de a propune contopirea celor doua forme de plata existente in prezent – contractul de munca si contractul de drept de autor – “scutind intr-o forma mult mai vizibila partea de drepturi de autor, dar asigurand ca orice jurnalist isi plateste contributia pentru sistemul de asigurari sociale si pentru pensii”. El aprecia aceasta masura drept “un balon de oxigen” pentru domeniul presei.

Citeste si :  Augustin Zegrean explica de ce nu este posibil marele plan al PSD, prin care este scos din joc Iohannis

“M-am gandit ce putem gasi ca forma prin care niciuna dintre cele trei parti – angajatul, angajatorul si statul – sa nu piarda. Evident, nu exista asa o formula magica, insa am gasit o forma de a optimiza variantele”.

In propunerea de completare a Legii 227/2015 privind Codul Fiscal, initiatorul propune ca, dupa punctul 47 al articolului 7, “Definitii ale termenilor comuni”, sa fie introdus un nou punct, 48, care defineste activitatea de jurnalism ca fiind “cercetarea, investigarea, interpretarea si comunicarea stirilor si informatiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii radioului si a altor mijloace de informare in masa, respectiv controlul functionarii tehnice a echipamentelor pentru a inregistra si edita imaginile si sunetul si pentru transmiterea pentru emisiunile radio si de televiziune a imaginilor si sunetelor, precum si a altor tipuri de semnale de telecomunicatii terestre, marine sau aeriene, care se desfasoara in baza unui contract de munca si in a unui contract de drepturi de autor”.

Dupa punctul 4 al articolului 60 referitor la scutiri, din cadrul capitolului vizand impozitul pe venit, se introduce un nou punct, punctul 5, astfel ca sunt scutite de la plata impozitului pe venit “persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art.76 alin (1) – (3) si pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala, ca urmare a desfasurarii activitatii de jurnalism, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii si Justitiei Sociale si al ministrului Finantelor”.

Citeste si :  Departamentul de Stat al SUA cere Parlamentului, OFICIAL, sa NU VOTEZE legile justitiei ! Afla reactiile comunicatului ..

Articolul 76 defineste veniturilee din salarii si asimilate salariilor.

Alaturi de Valeriu Steriu, propunerea legislativa este sustinuta de 27 de deputati si senatori PSD, ALDE si PMP.

Initiativa legislativa urmeza sa primeasca avizele necesaare, sa intre in dezbaterea comisiilor de la Camera Deputatilor si apoi sa treaca de votul plenului, urmand aceeasi procedura si la Senat, care este Camera decizionala in acest caz.

Lasa un comentariu aici !
Sustine si tu Jurnal de Craiova
Conținutul website-ului Jurnal de Craiova este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către Jurnal de Craiova sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor Jurnal de Craiova, vă rugăm să ne contactați folosind formularul Contact.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.