Victor Sebastian Costache, ministru propus pentru sanatate : Daca devin inculpat, voi demisiona imediat!

0
547

Victor Sebastian Costache, candidat pentru functia de ministru al Sanatatii, a anuntat, marti, la audierea din Comisia pentru sanatate si familie a parlamentului, ca va demisona imediat daca va fi pus sub acuzare pentru malpraxis.

„Cred in justitia din aceasta tara si consider ca institutiile trebuie sa isi faca treaba. Daca devin culpabil, mi se schimba calitatea din suspect, imi voi prezenta imediat demisia primului-ministru. Inteleg durerea familiei, dar aici este un caz de chirurgie cardiovasculara, un caz de specialitate”, a declarat Costache, intrebat despre acuzatia de malpraxis.

Familia unei foste paciente a lui Costache i-a intentat proces penal pentru malpraxis.

Victor Sebastian Costache, propus de premierul desemnat Ludovic Orban pentru functia de ministru al Sanatatii, este un reputat chirurg cu o vasta experienta in strainatate.

In varsta de 45 de ani, Victor Costache s-a nascut la Iasi, unde a si absolvit Facultatea de Medicina in 1999. A facut un an de rezidentiat in tara, dupa care a plecat in Franta, unde s-a specializat in chirurgie cardio-vasculara si toracica, fiind in prezent membru in Colegiul Francez de Chirurgie cardio-vasculara.

A mai lucrat in spitale din Marea Britanie, Danemarca, Germania, Canada si Statele Unite.

„M-am intors in Romania la sfarsitul lui 2013 si am demarat activitatea primului centru de chirurgie cardiovasculara si boli cardiovasculare, la Facultatea de Medicina Sibiu, in cadrul Spitalului European Polisano Medlife”, a declarat Victor Costache intr-un interviu acordat Botosani.ro.

Din anul 2014 este conferentiar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, iar din 2015 este presedinte al Comisiei de Chirurgie Cardiovasculara a Ministerului Sanatatii si presedinte al SRCETVT – Societatea Romana de Chirurgie Endovasculara si Terapie Valvulara Transcateter.

Conform interviului citat, Victor Costache este si „autorul mai multor premiere in domeniul chirurgiei cardiovasculare: primul anevrism de aorta abdominal rupt tratat Endovascular din Romania, primul anevrism toracic rupt tratat Endovascular din Romania, prima protezare mitrala endoscopica cu tehnologie RAM din lume si record mondial pentru cel mai complex caz de patologie aortica tratat endovascular”.

Miistrul propus pentru sefia portofoliului Sanatatii a mai declarat ca, din cauza legii transplantului, in Romania ”se arunca 150 de inimi si 300 de plamani la gunoi.”

”Referitor la transplant, in momentul de fata in Romania se arunca 150 de inimi si 300 de plamani la gunoi, fiindca nu avem centre capabile sa le implanteze. Asta este realitatea trista. Exista un singur centru de transplant cardiac la Targu Mures, unde se fac intre 6 si 10 transplanturi pe an si trebuie sa incurajam realizarea acestei activitati de transplant.

Trebuie actualizata legea transplantului. In momentuld e fata este foarte greu ca un centru sa fie acreditat pentru transplant, deoarece conditiile de acreditare sunt imposibile”, a mai spus Costache.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.