Viitorul Pilonului 2, incert dupa modificarile aduse OUG114! 1Asociatia Participantilor in Fonduri de Pensii solicita Guvernului clarificari cu privire la viitorul sistemului de pensii private obligatorii din Romania si sugereaza constituirea unui grup de lucru cuprinzand toate partile interesate, pentru a ajunge la o concluzie referitoare la modul de functionare a Pilonului 2 in Romania, potrivit unui comunicat al organizatiei.

Asociatia are in vedere in principal masurile ce vor fi intreprinse pentru modificarea OUG 114/2018 referitoare la Pilonul 2 in vederea relaxarii cerintelor de capital suplimentar, masuri promise de autoritati inca de la finalul lunii martie.

“Guvernul este dator sa clarifice situatia administratorilor de fonduri de pensii Pilon 2. Modificarile aduse OUG 114/2018 prin OUG 19/2019 nu aduc clarificari, ci doar amanari in ce priveste noile cerinte de capital pentru acesti administratori. Este in beneficiul tuturor salariatilor care sunt participanti in aceste fonduri sa existe o certitudine din acest punct de vedere. Administratorii de fonduri de pensii Pilon 2 trebuie sa se concentreze pe administrarea si cresterea activelor fondurilor de pensii, in beneficiul viitorilor pensionari, nu sa se preocupe cum si daca vor face fata cerintelor de capital sau daca isi vor continua afacerile in Romania. Este, de aceea, necesar ca Guvernul sa actioneze rapid in aceasta privinta, cu implicarea tuturor persoanelor interesate in acest proces de clarificare”, a aratat Consiliul Director al Asociatiei Participantilor in Fonduri de Pensii din Romania.

Citeste si :  Presedintele Comisiei care schimba Codul Penal: 'Nu facem decat sa normalizam viata in Romania'

Organizatia mentioneaza ca, la finalul anului 2018, Guvernul a adoptat, fara consultare si fara nicio analiza de impact, OUG 114/2018, care modifica substantial cadrul general de existenta si functionare a Pilonului II, prin introducerea de noi cerinte de capital pentru administratori, de pana la 750 de milioane de euro la nivelul intregii industrii pentru anul 2019 (conform unor calcule neoficiale ale Autoritatii de Supraveghere Financiara), reducerea cu pana la 70% a comisioanelor de administrare si alte masuri, precum optionalizarea Pilonului II si eliminarea sa de facto pentru angajatii din sectorul de constructii.

In urma unor consultari cu administratorii fondurilor de pensii private din Romania, la finalul lunii martie, prin OUG 19/2019, s-a suspendat pana la 31 mai 2019 aplicarea cerintelor cu privire la capitalul social suplimentar cerut administratorilor de pensii Pilon 2, fiind insa mentinute neschimbate celelalte masuri. Amanarea oferita administratorilor de fonduri de pensii private nu ofera insa predictibilitate, iar problema Pilonului 2, deja afectat de masurile OUG 114/2018, este departe de a fi rezolvata.

Citeste si :  Fotbal : Cosmin Contra, antrenorul echipei nationale, prima reactie la tragerea la sorti pentru Euro 2020

Asociatia Participantilor in Fondurile de Pensii din Romania este o organizatie non-guvernamentala ce militeaza pentru drepturile angajatilor care contribuie la fondurile private de pensii (P2). Prin actiunile sale si interventiile ferme in spatiul public, Asociatia a semnalat de fiecare data intentiile nefavorabile ale autoritatilor cu privire la pensiile private, atentionand societatea civila cu privire la aceste probleme. Asociatia va continua sa se implice activ in identificarea si adoptarea de catre autoritati a celor mai bune solutii pentru a creste si a garanta veniturile viitoare ale angajatilor romani ce vor ajunge la varsta pensionarii.

Lasa un comentariu aici !
Conținutul website-ului Jurnal de Craiova este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către Jurnal de Craiova sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor Jurnal de Craiova, vă rugăm să ne contactați folosind formularul Contact.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.