Vizite gratuite la expozitii, in Noaptea Muzeelor!

0
358
Vizite gratuite la expozitii, in Noaptea Muzeelor!
Vizite gratuite la expozitii, in Noaptea Muzeelor!

Initiata de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta si patronata in prezent de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfasurat la nivel international si aflat anul acesta la a XIII-a editie.

Mii de muzee si institutii culturale din 30 de tari europene isi aprind luminile si deschid portile in aceeasi noapte, milioane de europeni sarbatoresc cultura iesind pe strazi, insotiti de prieteni si familii. Anul acesta, Noaptea Muzeelor este sarbatorita in toata Europa in data de 19 mai. Cu toate acestea exista unele tari, precum Luxemburg, care serbeaza acest eveniment intr-o alta data, desi principiile si scopul raman aceleasi.

In Romania evenimentul este organizat de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania, membru in conducerea celei mai mari retele pan-europene a muzeelor Network of European Museum. La Craiova, atat Muzeul Olteniei, cu cele trei sectii ale sale (Istorie-Arheologie, Stiintele Naturii, Etnografie), cat si Muzeul de Arta, isi vor primi publicul pana tarziu in noapte. Vizitele in expozitii vor fi gratuite.

Muzeul de Arta Craiova va deschide, cu acest prilej, expozitia „1918 – Virtute, razboi, diplomatie”, realizata cu lucrari ale artistilor a caror opera a constituit imagini-document, deosebit de pretioase, pentru reconstituirea atmosferei epocii si a dramei traite. Dintre acestia se disting artistii-reporteri de razboi, care au trait tumultul evenimentelor, riscandu-si viata. Lucrarile care vor fi expuse sunt expresia unor experiente din Primul Razboi Mondial: picturi in ulei, sculpturi, desene in creion reprezentand portrete de ostasi in uniforma, scene istorice si portretele unor personalitati. Expozitia se doreste a fi o pagina de istorie cu o valoare narativa si artistica. Vor fi expuse lucrari din patrimoniul Muzeului de Arta Craiova, create de artistii Horia Boamba, Victor Ion Popa, Anghel Chiciu, Milita Petrascu, Coreneliu Baba, Stoica D, Oscar Han, Dimitrie Paciurea, Horatiu Dimitriu, Corneliu Medrea si Ion Jalea. Expozitia, alaturi de celelalte deschise la muzeul craiovean, vor putea fi vizitate, sambata, 19 mai, in intervalul 18.00-1.30.

Iubitorii de cultura muzeala sunt asteptati sa descopere povestea frumoasa a istoriei si traditiilor in cadrul expozitiilor permanente de la Sectia de Etnografie a Muzeului Olteniei (Casa Baniei), important monument de arhitectura medievala si, deopotriva, cea mai veche constructie civila din Craiova. Aici vor fi prezentate doua expozitii permanente: „Ritmurile vietii”, o expunere in care se regasesc ritualul nuntii, insotit de artefacte religioase, dar si de mestesuguri traditionale specifice Olteniei (olaritul, cojocaritul, tesutul), si „Facerea painii”.

La Sectia de Istorie-Arheologie, vizitatorii pot realiza o incursiune virtuala prin istoria regiunii noastre, trecand cronologic prin toate perioadele istorice: de la obiceiurile si credintele dacilor si fabuloasa civilizatie romana la podoabe si monede medievale ale celor sapte tezaure din patrimoniul Sectiei, craniul de Homo Sapiens, cu o vechime de aproximativ 30.000 de ani, dar si butaforii spectaculoase ce redau scene ale Razboiului de Independenta, Primului Razboi Mondial, apoi reconstituirea Ulitei Mari a Craiovei din frumoasa perioada „La Belle Epoque” – strada Unirii, locul preferat de protipendada orasului –, precum si perioadele colectivizarii agriculturii, industrializarii Romaniei, comunismului si „marirea si decaderea Epocii de Aur”.

La Sectia de Stiintele Naturii pot fi vizitate expozitii cu tematici stiintifice, variate si complexe, realizate cu mijloace muzeo-tehnice moderne (butaforii, sisteme electronice, module luminoase s.a.). „Oltenia – Terra Fossilis” cuprinde cele mai reprezentative fosile provenite exclusiv din teritoriul actual al Olteniei, cu valoare stiintifica deosebita. Reconstituirile scheletice ale unui urs de pestera cu varsta de circa 30.000 de ani sau ale unui mamut cu varsta de circa 1,6 milioane de ani sunt doar doua dintre punctele atractive ale acestei expozitii. Periplul muzeal continua cu „Conditiile fizico-geografice si ecosistemele Olteniei”, „Colectia de minerale si roci” si „Universul si Sistemul nostru Solar” – expunere dedicata cunoasterii spatiului cosmic, in cadrul careia este inclus si Planetariul care functioneaza pe baza unei tehnologii moderne.

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.