WWF Romania, alaturi de organizatiile de mediu din cadrul Federatiei Coalitia Natura 2000, isi exprima ingrijorarea cu privire la dezastrul ecologic care ar putea fi produs prin implementarea masurilor de combatere a pestei porcine africane (PPA) propuse de Ministerul Apelor si Padurilor.
Planul, care prevede masuri extreme si fara sustinere stiintifica precum recoltarea tuturor ”mistretilor si exemplarelor din speciile de pradatori cu par si pene”, trebuie retras si revizuit pe baza recomandarilor UE. Acestea prevad, dimpotriva, interzicerea totala a vanarii mistretilor in zonele nou infestate si luarea unor masuri stricte de izolare a focarelor.
Masurile Ministerului, cuprinse intr-un proiect de Ordin de Ministru lansat in dezbatere publica pe 6 august, sunt in totala contradictie cu Strategia UE de combatere a PPA, cu recomandarile si studiile stiintifice ale Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara si cu Directivele Pasari si Habitate ale Comisiei Europene.
„Aprobarea Ordinului propus ar fi o greseala imensa si un pas mare inapoi in eradicarea PPA, precum si o tragedie ecologica majora cu implicatii pe toate planurile, inclusiv la nivel socio-economic. Daca vor fi aprobate si mai grav, implementate, aceste masuri vor avea un efect de bumerang, iar, in loc sa fie izolate, focarele de epidemie sa fie extinse. Oameni, animale domestice si animale salbatice vor avea si mai mult de suferit. Vanarea pradatorilor – care nu au cum sa transmita mai departe virusul ci, din contra, sa participe cel mai activ la eradicarea acestuia – ar fi cea mai mare si mai grava eroare. Nu intelegem de ce autoritatile nu apeleaza la specialisti si la masurile recomandate la nivelul UE pentru astfel de situatii de criza”, a declarat Cristian Remus Papp, manager national pentru Biodiversitate si Arii Protejate WWF Romania.
Consideram ca aceste masuri abuzive nu au sustinere stiintifica, ci deservesc doar interesele anumitor grupuri. Virusul PPA se transmite doar intre suine, prin contact direct intre indivizii bolnavi si cei sanatosi, respectiv prin contactul direct al mistretilor sau porcilor sanatosi cu parti ale cadavrelor animalelor infestate, tesuturi, sange, etc. Singurele despre care s-a demonstrat ca reprezinta un vector si un factor de risc pentru transmiterea virusului sunt anumite specii de capuse. Astfel ca rolul pradatorilor si in special al carnivorelor mari in eradicarea PPA este unul major prin functia lor sanitara si trebuie tinut cont de el in lupta impotriva virusului.
WWF Romania solicita retragerea Ordinului Ministerului Apelor si Padurilor aflat in dezbatere publica, precum si revizuirea Planului Suplimentar de Masuri pentru Combaterea Pestei Porcine Africane in Romania intocmit in baza dispozitiilor prim-ministrului Guvernului Romaniei, care prevede inclusiv masurile din Ordin. Cerem totodata aplicarea masurilor incluse in Strategia UE cu privire la combaterea PPA, care recomanda in zonele nou infestate:
Interzicerea totala a vanarii mistretilor,
Restrictionarea accesului in zonele infestate,
Instruirea vanatorilor in vederea reducerii probabilitatii diseminarii mai departe a virusului in mediu si in afara zonei infestate,
Patrulare activa pentru gasirea carcaselor de mistret (de catre personal instruit) in vederea reintroducerii supravegherii pasive,
Amplasarea de containere pentru depozitarea carcaselor de mistret in fondurile de vanatoare. In fiecare zona de depozitare trebuie sa fie disponibile mijloace de curatare si dezinfectie.
Masuri de biosecuritate in fondurile de vanatoare aplicate tuturor persoanelor care manipuleaza carcase de mistret (de exemplu, evitarea posibilei contaminari a autovehiculelor, curtilor si caselor).
Testarea tuturor carcaselor de mistret,
Verificarea masurilor de biosecuritate in toate fermele de porci din zona infestata.
In zonele care au fost infestate, dar in care nu s-a mai semnalat prezenta PPA timp mai multe luni, Strategia UE include alte masuri concrete, precum recoltarea mistretilor de catre vanatori instruiti, predarea carcaselor, masuri de biosecuritate, restrictii totale la hranirea artificiala si la vanatoarea la goarna.
Aceste masuri tin seama si sunt in conformitate cu recomandarile Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, bazate pe studii si observatii stiintifice facute de-a lungul timpului in tarile din Europa care s-au confruntat cu virusul PPA.
Views: 0