Zeci de organizatii civice ii cer presedintelui Klaus Iohannis convocarea unui referendum pe tema justitiei.

0
443
 Zeci de organizatii civice ii cer presedintelui Klaus Iohannis convocarea unui referendum pe tema justitiei.
Zeci de organizatii civice ii cer presedintelui Klaus Iohannis convocarea unui referendum pe tema justitiei.

Mai multe organizatiile civice, active in protestele de strada care au urmat emiterii OUG 13 si, ulterior, propunerilor de modificare a legilor Justitiei si a codurilor penale, ii solicita presedintelui Iohannis sa emita de urgenta decretul de organizare a unui referendum pe Justitie. Acestea amintesc ca procedura pentru declansarea acestui referendum a fost deja demarata in ianuarie 2017, Parlamentul avizandu-l favorabil in februarie 2017.

De asemenea, solicita Guvernului si majoritatii parlamentare sa opreasca imediat si neconditionat orice proceduri de legiferare privind modificarea legislatiei penale, inclusiv privind initiativele de amnistie si gratiere.

ONG-urile anunta ca solicitarile au la baza rezultatele sondajului la nivel national privind amnistia, gratierea si lupta impotriva coruptiei, comandat de grupul civic Geeks for Democracy si realizat de ISSPOL in perioada 4-10 decembrie 2018.

Conform acestui sondaj, peste 90% dintre romani sunt impotriva amnistierii faptelor de coruptie. 74% din populatie se opune oricarei forme de amnistie si gratiere.

Comunicatul integral:

„Organizatiile civice semnatare, active in protestele de strada care au urmat emiterii OUG 13 si, ulterior,
propunerilor de modificare a legilor Justitiei si a codurilor penale,

1) Cer Presedintelui Romaniei sa emita de urgenta decretul de organizare a unui referendum national prin care romanii sa-si exprime vointa cu privire la relaxarea sau inasprirea legislatiei in materie penala. Amintim ca procedura pentru declansarea acestui referendum a fost deja demarata in ianuarie 2017, Parlamentul avizandu-l favorabil in februarie 2017;

2) Cer Guvernului si majoritatii parlamentare sa opreasca imediat si neconditionat orice proceduri de legiferare privind modificarea legislatiei penale, inclusiv privind initiativele de amnistie si gratiere;

3) Cer decidentilor politici si institutionali (Presedintelui Klaus Iohannis, Prim-ministrului Viorica Dancila, ministrul Justitiei – Tudorel Toader, Avocatul Poporului – Victor Ciorbea si liderilor politici din Comitetul liderilor grupurilor parlamentare din Camera Deputatilor, Vasile-Daniel Suciu – PSD, Raluca Turcan – PNL, Dan Barna – USR, Korodi Attila – UDMR, Varujan Vosganian – ALDE, Eugen Tomac – PMP, Varujan Pambuccian – Minoritati si Victor – Viorel Ponta – Neafiliati) o serie de intalniri pana cel tarziu pe 24 decembrie 2018 pentru a discuta despre necesitatea continuarii luptei impotriva coruptiei, a respectarii independentei justitiei si a domniei legii in Romania.

Formulam aceste cereri avand in vedere:

• Anuntul Comitetului Executiv al PSD referitor la iminenta adoptarii unor ordonante de urgenta privind relaxarea legislatiei in materie penala, inclusiv a unor prevederi privind amnistia si gratierea;

• Recomandarile institutiilor europene, partenerilor internationali si cele formulate prin Mecanismul de cooperare si verificare, precum si cele formulate de asociatiile profesionale de magistrati din Romania;

• Rezultatele sondajului sociologic reprezentativ la nivel national privind amnistia, gratierea si lupta impotriva coruptiei, comandat de partenerii nostri din grupul civic Geeks for Democracy si realizat de ISSPOL in perioada 4-10 decembrie 2018. Intr-o majoritate covarsitoare, indiferent de optiunea politica, de mediul social, de nivelul de educatie sau de orice alt lucru care ii deosebeste, romanii au un lucru in comun: spun NU amnistiei si gratierii.

Zeci de organizatii civice ii cer presedintelui Klaus Iohannis convocarea unui referendum pe tema justitiei. 1

Astfel:

1. 91% dintre romani se opun gratierii infractorilor condamnati pentru coruptie, respectiv amnistiei faptelor de coruptie;

2. 87% dintre romanii care au votat cu PSD/ALDE/UDMR la alegerile parlamentare din 2016 se opun gratierii si amnistiei;

3. 63% dintre romani considera ca pedepsele pentru coruptie sunt prea mici;

4. 73% dintre romani considera ca viata lor este afectata de coruptie in proportie mare si foarte mare;

5. 80% dintre romani considera ca lupta anticoruptie este importanta pentru ei;

6. 91% dintre romani doresc sa continuam sa fim parte a Uniunii Europene.

Vedeti toate rezultatele aici: www.g4d.ro/studiu_amnistie

Aceste rezultate arata contradictia flagranta dintre dorinta romanilor de continuare a luptei impotriva coruptiei si dorinta catorva grupuri sau persoane cu functii de demnitate publica de a o opri. Suveranitatea Romaniei nu poate fi exercitata in nume propriu de niciun grup si nicio persoana, si de aceea am formulat cererea ca Presedintele sa convoace imediat referendumul pe justitie.

In acelasi timp, constatam ca Guvernul si Parlamentul continua mutilarea legislatiei penale in dispretul dorintei romanilor, cu ignorarea opiniilor fundamentate ale magistratilor si ale concluziilor si solicitarilor institutiilor europene si internationale sau ale partenerilor din UE si NATO. De aceea, le-am cerut sa opreasca imediat modificarea codurilor penale sau adoptarea unor acte normative pentru amnistie si gratiere.

Nu in ultimul rand, am constatat ca in adoptarea legilor justitiei si in discutiile privind modificarea codurilor penale au existat deficiente majore ale dialogului si consultarii dintre legiuitor si societate in ansamblu. Lipsa dialogului dintre Guvern/Parlament, pe de o parte, si institutiile independente ale statului, institutiile europene si partenerii nostri din Uniunea Europeana si NATO, pe de alta parte, pune intr-un pericol major si iminent separatia puterilor in stat, respectiv rolul si credibilitatea noastra in lume. Riscam un derapaj fara precedent de la valorile democratice si de la drumul nostru alaturi de lumea libera, punand in pericol viitorul nostru ca natiune chiar in an centenar.

Cerem liderilor politici ai partidelor parlamentare si Presedintelui Romaniei sa-si asume in mod public prin actiunile enumerate mai sus o pozitie clara asupra legislatiei penale, in acord cu dorintele si aspiratiile majoritatii romanilor, evidentiate fara echivoc in sondajul prezentat.

Semneaza:
#activAG Pitesti
Actiunea Civica Galati
Asociatia Aradul Civic
Asociatia Reactiv Brasov
Brasovul Civic
Coruptia Ucide
Diaspora Franta Solidara cu Romania
Euro Aleg 2.0
Geeks for Democracy
Initiativa Romania
Initiativa Timisoara

Protestatari ProDemocratie Londra
Radautiul Civic
Reset Iasi
#Rezist Dublin
#Rezist Galati
#Rezist Lyon
#Rezist Ingolstadt. Si eu sunt din Romania
#REZISTENTA
#Rezist MILANO
#Rezistenta din Diaspora
Rezistam si la Paris
#Rezist WMW
Stafeta Steagului Uniunii Europene
Umbrela Anticoruptie Cluj
Va Vedem din Bucuresti
Va Vedem din Sibiu
VeDem Just – Asociatia Voci pentru Democratie si Justitie”.

Visits: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.