Zeci de tone de articole pirotehnice, scoase de pe piata neagra de politisti

0
455
Zeci de tone de articole pirotehnice, scoase de pe piata neagra de politisti
Zeci de tone de articole pirotehnice, scoase de pe piata neagra de politisti

Peste 64 de tone de articole pirotehnice, in valoare de aproximativ 1.300.000 de lei, au fost au indisponibilizate de politisti, in cadrul actiunii nationale Foc de artificii, pentru verificarea legalitatii desfasurarii operatiunilor cu articole pirotehnice de catre persoanele fizice si juridice.

Au fost constatate 460 de infractiuni si aplicate 229 de sanctiuni contraventionale.

Politia Romana desfasoara actiunea nationala Foc de artificii, pentru verificarea legalitatii desfasurarii operatiunilor cu articole pirotehnice, de catre persoanele fizice si juridice, in perioada sarbatorilor de iarna 2019 – 2020.

Astfel, in perioada 18 noiembrie – 26 decembrie 2019, politistii au derulat 1.260 de activitati de prevenire in scoli, au controlat 585 de persoane fizice si juridice autorizate si au efectuat 1.520 de actiuni si controale in complexe, piete si alte obiective.

Astfel, au fost depistate 457 de persoane fizice si juridice neautorizate, fiind constatate 460 de infractiuni si aplicate 229 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 284.619 lei.

De asemenea, au indisponibilizate, in vederea confiscarii, 64.154 kg. de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2, F3, F4 si P1, in valoare de 1.311.900 de lei si au fost retrase 6 autorizatii.

Din cauza nerespectarii legislatiei privind articolele pirotehnice, 8 persoane au suferit vatamari, una dintre ele decedand.

In cadrul actiunii, politistii coopereaza nemijlocit cu specialisti din cadrul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale – Inspectoratele Teritoriale de Munca si Ministerul Finantelor Publice – Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Orice operatiune cu articole pirotehnice, efectuata fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an.

Comercializarea catre persoanele cu varsta sub limita prevazuta de lege a articolelor pirotehnice din categoriile 1 si P1, precum si comercializarea catre publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de catre pirotehnicieni constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an.

In contextul aparitiei pe piata romaneasca a articolelor pirotehnice de tip petarda, incadrate in categoria P1, facem precizarea ca acestea nu sunt destinate a fi folosite in scop de divertisment, utilizarea lor fiind permisa in cazuri deosebite, de persoanele aflate in pericol, pentru a indeparta animalele agresive sau salbatice, de catre fermieri sau alte categorii profesionale care utilizeaza aceste articole pirotehnice in scop tehnic.

In fapt, aceste articole pirotehnice anterior erau incadrate in categoriile de risc F2 si F3, fiind destinate uzului profesional datorita periculozitatii deosebite, iar ulterior au fost certificate pentru introducere pe piata pe baza scopului declarat (combaterea atacului animalelor salbatice).

Persoanele juridice autorizate:

a. nu pot comercializa catre alte persoane juridice autorizate decat articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate;

b. nu pot comercializa catre populatie articole pirotehnice din categoriile F2-F4. Obiectele pirotehnice din categoria F1 pot fi comercializate catre populatie tot timpul anului;

c. organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 si F4 este permisa numai in conditiile in care exista acordul primariei, al inspectoratului pentru situatii de urgenta judetean sau, dupa caz, al municipiului Bucuresti si avizul inspectoratului judetean de politie, respectiv al Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, pe a carui raza se executa jocurile respective.

Persoanele fizice, daca au varsta de peste 18 ani, pot detine si folosi in scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1 pe tot timpul anului. Articolele pirotehnice din categoriile F2-F4, P.1, P.2, T.1 si T.2 nu pot fi confectionate, importate, comercializate sau folosite de catre persoanele fizice in scopuri de divertisment.

Nerespectarea prevederilor legale in aceste cazuri atrage sanctiuni de natura penala sau contraventionala, dupa caz.

Reguli elementare de siguranta:

1. procurarea articolelor pirotehnice se va realiza numai de la societati comerciale autorizate conform legii;

2. se vor procura si utiliza numai produse pirotehnice etichetate in mod corespunzator, in limba romana, care sa contina denumirea si adresa importatorului, tipul si categoria articolului pirotehnic, termenul de valabilitate, limite de varsta si distanta minima de securitate in timpul utilizarii acestora, precum si daca se pot folosi in afara sau in interiorul incaperilor;

3. respectati cu strictete instructiunile producatorului, in special limitele de varsta si distantele de securitate inscrise pe eticheta;

4. articolele pirotehnice, cu mici exceptii, nu sunt destinate a fi utilizate din mana, ca regula de securitate acestea fiind destinate folosirii de pe sol, conform indicatiilor producatorului;

5. la efectuarea focurilor de artificii, responsabilul trebuie sa se asigure ca declansarea acestora nu prezinta pericol pentru sanatatea sau siguranta persoanelor sau bunurilor din imediata apropiere, dat fiind faptul ca acestea sunt periculoase si imprevizibile;

6. persoana responsabila trebuie sa tina seama de orarul de folosire al acestor produse, de modul de pastrare, transport, manipulare si comercializare, utilizarea articolelor pirotehnice de catre persoane aflate in stare de ebrietate sau care fumeaza fiind strict interzisa;

7. amplasarea spectatorilor se va face la o distanta corespunzatoare astfel incat sa fie evitate eventuale accidente.

Exemple:

1. La data de 24 decembrie 2019, politistii Directiei Arme, Explozivi si Substante Periculoase, cu sprijinul politistilor din cadrul D.G.P.M.B. – S.A.S., au efectuat o perchezitie domiciliara in Bucuresti, sector 2, la doi barbati care ar fi detinut si oferit ilegal spre comercializare articole pirotehnice din categoriile interzise a fi detinute si utilizate de catre publicul larg.

In urma perchezitiei, au fost descoperite aproximativ 1.000 kg. de articole pirotehnice din categoriile F2 si F3, precum si 6.980 de tigarete netimbrate sau timbrate cu timbru fiscal de Ucraina.

In cauza se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de „orice operatiuni cu articole pirotehnice efectuate fara drept” si „introducerea in sau scoaterea din tara, prin orice mijloace, a bunurilor sau marfurilor, prin alte locuri decat cele stabilite pentru control vamal”.

2. La data de 16 decembrie 2019, un barbat, de 42 de ani, din localitatea Socond, judetul Satu Mare, a utilizat ilegal si necorespunzator un obiect pirotehnic de tip petarda, care i-a explodat in mana.

Ulterior, a fost transportat la o unitate medicala, fiind necesara interventia chirurgicala de urgenta.

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.