Zi decisiva pentru fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi: o noua runda de negocieri intre Parlamentul UE si Consiliul European este programata pentru marti. Pana la sfarsitul saptamanii, statele membre UE ar putea decide cine va fi viitorul sef al Parchetului European.
Prima runda de negocieri din noul format al Parlamentului european incepe marti la ora 10,30, iar mandatul alesilor europeni este numirea lui Kovesi la sefia noului parchet europen.
„Zi cruciala maine, la Strasbourg, pentru Laura Codruta Kovesi!! La ora 10.30 are loc prima runda de negocieri dintre reprezentantii Parlamentului European si cei ai Consiliul UE pentru desemnarea Procurorului Sef european. Va reamintesc, saptamana trecuta a fost stabilita echipa noastra de negocieri. Mandatul incredintat de Parlamentul European este fara echivoc: Kovesi, Procuror sef al UE”, a scris Rares Bogdan pe Facebook
Echipa de negociere: Monika Hohlmeier, presedinta Comisiei de control bugetar (CONT) – PPE, Germania; Juan Fernando Lopez Aguilar, presedintele Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) – S&D, Spania; Maite Pagazaurtundua, vicepresedinta Comisiei LIBE – Renew, Spania.
Negociatorii Consiliului Uniunii Europene, reprezentat de presedintia semestriala finlandeza, si cei ai noului Parlament European format dupa alegerile din 23-26 mai vor avea marti o prima runda de discutii cu privire la desemnarea sefului Biroului Procurorului Public European (EPPO), pozitie pentru care se afla in cursa si Laura Codruta Kovesi.
Presedintia finlandeza a Consiliului UE ia in calcul includerea acestui subiect pe agenda reuniunii de joi a COREPER (Comitetul reprezentantilor permanenti ai tarilor membre ale UE).
La 12 septembrie, Parlamentul European, care dupa alegerile europene din luna mai si-a reconfirmat sprijinul pentru candidata Laura Codruta Kovesi, si-a desemnat noua echipa de negociatori pentru functia de procuror-sef european.
Noua echipa este formata din presedinta Comisiei de control bugetar (CONT) a PE, Monika Hohlmeier, eurodeputata germana din grupul Partidului Popular European (PPE) din PE, Juan Fernando Lopez Aguilar, presedintele Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE), membru al grupului S&D din Spania, si Maite Pagazaurtundua, vicepresedinta a comisiei LIBE si membra a grupului Renew Europe, tot din Spania, a anuntat joi pe contul sau de Facebook eurodeputatul roman Siegfried Muresan.
Procedura de desemnare a noului procuror-sef european nu s-a finalizat pana la incheierea mandatului fostului Parlament European, motiv pentru care a fost necesara desemnarea unei noi echipe de negociere. In cursa se mai aflau la momentul respectiv romanca Laura Codruta Kovesi, candidata preferata de Parlamentul European, si francezul Jean-Francois Bohnert, favoritul Consiliului UE in urma unui vot in COREPER desfasurat in luna februarie.
La finalul lunii iulie, Bohnert a fost propus de presedintele francez Emmanuel Macron la sefia Parchetului National Financiar din tara sa si urma sa se retraga din cursa pentru functia de procuror-sef european, dar nu a facut un anunt oficial in acest sens.
Pana in prezent, 22 de state membre ale UE s-au alaturat initiativei EPPO. Exceptand Regatul Unit, care va parasi Uniunea Europeana, cele cinci tari care nu participa inca (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda si Danemarca) se vor putea alatura in orice moment.
EPPO va avea sediul central in Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-sef si un colegiu de procurori din toate tarile participante. Acestia vor coordona investigatiile curente desfasurate de catre procurorii delegati in fiecare stat participant. EPPO va veni in completarea activitatii OLAF (Biroul european de lupta antifrauda) si a Eurojust (agentie a Uniunii Europene ce se ocupa de cooperarea judiciara in materie penala intre agentiile statelor membre), care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmari penal cazuri individuale.
Views: 0