Home » Actualitate » Eveniment » Zilele Mihai Viteazul, editia a V – a, 20-21 mai 2017

Zilele Mihai Viteazul, editia a V – a, 20-21 mai 2017

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Zilele Mihai Viteazul, editia a V – a, 20-21 mai 2017

Conform Cuvantul Libertatii autoritatile locale au decis ca ediţia din acest an a Zilelor Mihai Viteazul să se desfăşoare în piaţa care şi poartă nume domnitorului şi nu în Centrul Vechi, ca până acum. Timp de două zile, Piaţa Mihai Viteazul va fi populată de corturi care vor găzdui o serie de spectacole şi activităţi, toate inspirate din lumea medievală. La câteva zile distanţă, craiovenii vor avea un nou motiv să petreacă, de această dată la festivalul dedicat chiar Zilelor oraşului.

Faţă de anii precedenţi, când „Zilele Mihai Viteazul” erau găzduite în Centrul Vechi, ediţia din acest an are ca loc de desfăşurare chiar Piaţa „Mihai Viteazul”. Autorităţile locale au pregătit un program special prin intermediul căruia va încerca să-i antreneze pe participanţi într-o atmosferă cu totul inedită, inspirată din obiceiurile medievale.

Festivalul va dura două zile, sâmbătă şi duminică, pe 20 şi 21 mai, timp în care piaţa se va transforma într-o tabără de corturi. În fiecare dintre ele vor avea loc ateliere de confecţionat diferite obiecte, începând cu vase de lut, echipamente de luptă sau chiar mici bijuterii. Vizitatorii sunt aşteptaţi pentru a vedea pe viu tehnica meşteşugului, dar şi pentru a dobândi informaţii despre cum se desfăşura traiul în timpul domnitorului Mihai Viteazul.

Zilele Mihai Viteazul, editia a V – a, 20-21 mai 2017

Paradă a costumelor medievale

De altfel, festivalul va fi deschis cu o ceremonie militară la statuia domnitorului, la care vor fi depuse apoi coroane de flori. Pentru că Mihai Viteazul a fost şi Ban al Craiovei, autorităţile s-au gândit ca în incinta Casei Băniei să fie prezentat un discurs al domnitorului. Cu vocea sa gravă şi puternică, actorul craiovean Constantin Cicort va interpreta acest rol. O paradă a costumelor medievale va porni de la Casa Băniei, Colegiul Naţional „Carol I” şi se va opri în Piaţa „Mihai Viteazul”.

La ediţia din acest an vor fi prezenţi foarte mulţi invitaţi din ţară: meşteşugari, artişti şi interpreţi. De exemplu, atelierele de confecţionat zale şi echipamente de luptă din piele vor fi prezentate de „Compania Ursului Brun”, cele de artizanat medieval de Asociaţia „Ordinul Cavalerilor din Mediaş”. Coregrafii şi atelierul de dans medieval va fi pregătit de „Grupul Nosa Bistriţa”. Costinela Iacob va confecţiona bijuterii medievale reinterpretate.

Zilele Mihai Viteazul, editia a V – a, 20-21 mai 2017

Filmul lui Sergiu Nicolaescu, proiectat pe un ecran uriaş

Fiecare zi de festival va fi marcată printr-un spectacol aparte. Prima seară, cea de sâmbătă, va fi dedicată filmului. Autorităţile au trecut în program o proiecţie a filmului istoric „Mihai Viteazul”, regizat în 1970 de Sergiu Nicolaescu. Cu o distribuţie de aur, Amza Pellea, Florin Piersic, Ilarion Ciobanu, Alexandru Repan, Ion Besoiu, Mircea Albulescu, Olga Tudorache, Colea Răutu şi alţi mai actori, mulţi dintre ei plecaţi dintre noi, filmul va fi proiectat în aer liber, pe un ecran imens care va fi instalat cu această ocazie, în piaţă.

Zilele Mihai Viteazul, editia a V – a, 20-21 mai 2017

„Prinţese cu flaute” al Colegiului Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” va incanta publicul

Duminică, elevii de la Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova vor interpreta o scenetă istorică, care este inspirată din viaţa marelui domnitor. La ora 19.00, Filarmonica Oltenia va susţine un concert, tot în aer liber. Începând de la ora 20.00, rapsodul popular Ion Creţeanu va susţine un spectacol folcloric, apoi grupul de muzică veche „Prinţese cu flaute” al Colegiului Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” va fi încânta publicul. Cu muzică medievală vor delecta audienţa şi grupurile „Huniadi Cantores” şi „Cimpoierii de Transilvania”. Festivalul va fi încheiat cu un spectacol pirotehnic Hypnotic Beats Pyramid, oferit de trupa „Sirius Bistriţa”.


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...
Conținutul website-ului Jurnal de Craiova este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către Jurnal de Craiova sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor Jurnal de Craiova, vă rugăm să ne contactați folosind formularul Contact.

About Ciurezu Marian Bogdan

Ciurezu Marian Bogdan
De ce Jurnal de Craiova ? Pentru ca acest oras merita mult .. Multi inca nu realizeaza ce oras minunat avem ! Orasul merita o altfel de presa chiar daca online ! Adevarul ... trebuie sa fie cel care conteaza !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Citește articolul precedent:
Nicusor Dan – reales in funcția de presedinte al USR

Nicusor Dan a fost ales pentru un nou mandat în funcția de președinte al Uniunii Salvați România, acesta fiind votat...

Închide