Prin Hotararea nr. 355 din 14 noiembrie 2024, Consiliul Baroului Dolj a decis ca ziua de 19 martie sa fie instituita Ziua Baroului Dolj, pentru a face cunoscuta si a onora traditia avocaturii doljene.
Pentru a hotari astfel, Consiliul Baroului Dolj a avut in vedere ca primul inscris care atesta compunerea ”Tabloului Advocatilor districtului Dolj” (infiintat in baza Legii nr. 1709, publicate in Monitorul Oficial nr. 6 din 6 decembrie 1864) dateaza din data de 19 martie 1865, fiind reprezentat comunicarea nr. 10.639 a Ministrului Justitiei, Cultelor si Instructiunilor Publice.
Asadar, chiar daca avocatura doljeana a preexistat acestei prime Legi moderne de organizare din 1864, ziua de 19 martie 1865 are o semnificatie aparte, putand fi considerata data de nastere a comunitatii profesionale a avocatilor doljeni, care implineste astfel 160 de ani de existenta si de prezenta remarcabila in viata juridica si sociala a cetatii.
“Ziua Baroului Dolj este un prilej de omagiere a traditiei avocaturii doljene, dar si de a aduce in atentia publica rolul fundamental al profesiei de avocat, reflectand asupra actualitatii mesajului din 18 octombrie 1925 al decanului Dem D. Stoenescu: ”Acum, in vremuri de mentalitate tulbure, cand morala publica este aproape disparuta, iar societatea este intr-un desechilibru inexplicabil, Baroul Dolj face o noua opera de un inteles cu totul superior.” .
Mesajul decanului interbelic Dem D. Stoenescu defineste fidel si menirea avocatilor din prezent, aceea de a mentine un echilibru necesar intre stat si drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor pentru protejarea fragilei democratii construite in ultimii 35 de ani. Avocatul este sanitarul democratiei, este linia de aparare a cetateanului in fata fortei superioare a statului prin institutiile sale, este gardianul drepturilor omului. Ziua Baroului Dolj este insa in egala masura un prilej de a atrage atentia asupra pericolului erodarii profesiei de avocat, care este vulnerabilizata pe zi ce trece de masuri legislative si fiscale cu un puternic impact negativ. Un sistem judiciar cu personal subdimensionat si sufocat de numarul mare de cauze genereaza termene lungi si, implicit, durate nerezonabile ale procedurilor judiciare, cu efecte directe asupra cetatenilor care apeleaza la justitie prin avocati. Nivelul taxelor judiciare de timbru ramane prohibitiv in numeroase materii, raportat la posibilitatile economice ale justitiabililor. Avocatii au avut de depasit provocari importante in ultimii ani, de la presiunea sistemului judiciar, care in multe cazuri a identificat avocatul cu clientul aparat in materie penala, cu consecinta declansarii unor proceduri judiciare impotriva avocatilor, pana la inasprirea regimului fiscal aplicabil profesiei sau perpetuarea cazurilor de exercitare a avocaturii clandestine fata de care organele statului au avut o reactie slaba. In ciuda tuturor dificultatilor cu care profesia se confrunta, avocatii doljeni vor ramane fideli juramantului profesional care reprezinta un angajament de aparare a Constitutiei si legilor tarii, a drepturilor si libertatilor omului, in conditii de deplina cinste si demnitate profesionala.”,a declarat av.dr. Bogdan – Valentin Mihaloiu, prodecan al Baroului Dolj.
“Profesia de avocat este imprevizibila. Baroul Dolj are radacini puternice, iar rezultatele au fost pe masura. Nu trebuie sa cadem prada tentatiilor provocate. Avem sperante, deoarece, pe 12 martie 2025, Conventia Europeana a adoptat o masura prin care profesia este protejata si avem incredere ca si Comisia Europeana va statuta acest act”, a declarat lector. univ. dr. Marieta Soreasa, din cadrul Facultatii Drept a Universitatii din Craiova, consilier in cadrul Baroului Dolj.
“Suntem cel mai reprezentativ judet din Romania, avem cele mai multe instante , dupa Bucuresti, iar rezultatele s-au vazut in intreaga istorie. Trebuie sa mergem spre modernitate, iar aceasta nu va modifica rolul avocatului , ci il va amplifica. Aparatorul este, pana la urma, parte in proces cu acuzarea, iar totul trebuie sa fie echitabil, in asa fel incat sa nu avem parte de decizii discutabile “, a declarat prof. univ.dr. Daniel Ghita, consilier la Barou, si fost prodecan al Facultatii de Drept a Universitatii din Craiova.
Views: 68