Biblioteca Judeteana Alexandru si Aristia Aman marcheaza Ziua Culturii Nationale si implinirea a 170 de ani de nasterea lui Mihai Eminescu prin organizarea mai multor evenimente culturale, menite sa aduca un omagiu marelul poet national.
Un moment inedit va consta in expunerea unei panze cu lungimea de 7 metri, pe care se regasesc, cusute cu acul si ata, cele 98 de strofe ale poeziei „Luceafarul”. Doamna Maria Todor, in varsta de 73 de ani, este din localitatea Cugir. Vreme de trei ani, doamna Maria Todor a tesut pe panza de canepa versurile poeziei „Luceafarul”, pe care a invatat-o inca din copilarie. „Totul a pornit din propria-mi imaginatie. Mi-a placut intotdeauna sa citesc, iar pe Eminescu l-am adorat. Plangeam la toate poeziile care imi atingeau sufletul. Ideea mi-a venit intr-o noapte, dupa ce recitisem pentru a nu stiu a cata oara poezia „Luceafarul”. Atunci m-am hotarat sa „scriu” cu acul si cu ata din arnici de cea mai buna calitate, toate strofele poeziei”, povesteste doamna Maria Todor.
O alta activitate organizata de Biblioteca Judeteana Alexandru si Aristia Aman cu ocazia implinirii a 170 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu consta in expozitia de carte „Eminescu, in 200 de editii”. In holul bibliotecii vor putea fi vazute, incepand cu data de 15 ianuarie 2020, cele 200 de volume care fac parte din colectia „Editii Mihai Eminescu, 170 de ani de la nastere, 1850-2020”, aparuta la Editura TipoMoldova, Iasi. Acest proiect cultural de anvergura constituie un profund omagiu adus „poetului nepereche”. „Din acest Corpus de editii se vor vedea modulatiile textului din editie in editie, schimbarea punctuatiei, a unor termeni, comentariile diferite insemnand diversitate de interpretari – si se vor desprinde invatamintele necesare, dintre care unul va fi important: fiecare epoca a dorit un Eminescu al ei, reprezentativ pentru aspiratiile, viziunile, sentimentele ei”, mentioneaza Aurel Stefanachi, directorul TipoMoldova, in oferta editoriala.
Views: 0