Ziua Europei si semnificatiile ei

0
98
Ziua Europei si semnificatiile ei
Ziua Europei si semnificatiile ei

Romania celebreaza pe 9 mai Ziua Europei, dedicata unitatii europene. In fiecare an, in aceasta zi, se sarbatoreste pacea si unitatea in Europa.
Data marcheaza ziua istorica in care a fost pronuntata declaratia Schuman. In cadrul unui discurs tinut la Paris, in 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propune a stabilirea unei noi forme de cooperare politica in Europa, care sa inlature pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou razboi intre natiunile Europei, scrie europa.eu.

In 1985, liderii Comunitatii Europene, intruniti in cadrul summitului de la Milano, au decis ca la data de 9 mai sa fie sarbatorita Ziua Europei.

La data de 9 mai 1950 s-a facut primul pas in directia crearii Uniunii Europene de astazi. La Paris, in acea zi, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a citit in fata presei internationale o declaratie prin care chema Franta, Germania si alte patru state europene sa-si puna in comun productiile de carbune si otel, asezand astfel piatra de temelie a unei federatii europene.

Ministrul francez a propus atunci crearea unei institutii europene supranationale, insarcinata cu gestionarea industriei carbunelui si otelului, sector care constituia, la vremea respectiva, baza intregii puteri militare. Tarile la adresa carora a fost lansat apelul aproape se distrusesera reciproc intr-un conflict care a lasat in urma sa pagube materiale imense si un sentiment de dezolare.

Povestea unei serviete care a schimbat Europa si a facut imposibil razboiul

Pe 8 mai 1950, in gara din localitatea franceza Metz, se urca in tren Robert Schuman, ministrul de externe al Frantei la acel moment. Doar cateva ore il desparteau de una dintre cele mai grele misiuni pe care le-a avut vreodata un om de stat european. In mai putin de 50 de ani murisera peste 100 de milioane de oameni. La 5 ani dupa terminarea razboiului, Europa trecuse prin cateva momente care puteau reaprinde oricand conflagratia. Un nou razboi era vazut destul de probabil de majoritatea cetateniilor de pe acest continent.

Fundamentele Uniunii Europene, ce se aflau in servieta lui Schuman, au aparut intr-un moment in care omenirea s-a speriat de ea insasi. Schuman, care calatoarea catre Paris, avea la el planul care urma sa aduca pacea in Europa. Era la a opta ciorna. Nu Schuman era autorul lui, ci Jean Monnet, omul care reusise sa gaseasca o formula prin care facea razboiul intre europeni imposibil. Dar pentru asta avea nevoie de un politician care sa poata vorbi cu toate partile interesate si sa ii convinga pe toti ca planul putea sa aiba succes.

Citeste si :  Mesajul rostit de catre prefectul judetului Dolj, Dan Narcis Purcarescu, 09 mai 2018, la ceremonia militar religioasa organizata cu prilejul Zilei Independentei de Stat a Romaniei, Zilei Victoriei Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-al Doilea Razboi Mondial si Zilei Europei

Aici intervenea ministrul de externe francez. Asta era rolul lui Schuman. Practic, Jean Monnet, tehnocratul genial, avea nevoie de Robert Schuman, politicianul genial. Prima oara trebuia sa convinga intreg guvernul francez, pentru a putea vorbi in numele lui. Dupa aceea, Germania de Vest trebuia sa fie de acord. De asemenea, trebuia vazut daca europenii mai credeau ca pacea mai este un concept plauzibil sau o utopie, daca urmau sa sustina proiectul sau nu.

Imediat cum ajunge la Paris, pe 9 mai, Schuman are o intalnire cu membrii guvernului francez, ocazie prin care le prezinta propunerea si le cere sprijinul politic. Planul era cel putin curajos. Robert Schuman se bate pentru fiecare idee si desi au fost momente, pe parcursul sedintei, in care se parea ca totul se va narui, premierul de atunci, George Bidault, ii garanteaza lui Schuman intregul sprijin al cabinetului pe care il conducea. Practic, Franta sustinea planul unei Europe unite.

Acum urma testul publicului. Imediat dupa ce obtine acordul guvernului francez, Schuman convoaca o conferinta de presa la Quai d’Orsay, sediul ministerului de externe de la Paris. Sala aleasa este Salon d’horloge. Ora aleasa, 18.

Nimeni nu se astepta la ceva deosebit. Credeau ca o fie un anunt banal. De altfel, atatea declaratii raman uitate. Fie pentru ca reprezinte doar o serie de platitudini, fie pentru ca impactul lor asupra istoriei este egal cu zero. Robert Schuman nu stia exact daca declaratia lui va insemna ceva in istoria Europei. Cu siguranta, spera. Dar pana la urma, planului lui pentru pacea europeana abia trecuse de guvernul francez si mai erau atatea obstacole in fata. Din nou, multe puteau merge prost.

Citeste si :  Microsoft anunta ca hackeri rusi au atacat cibernetic organizatii politice din Europa, inclusiv din Romania

“Pacea mondiala nu poate fi asigurata fara a face eforturi creatoare proportionale cu pericolele care o ameninta.Contributia pe care o poate aduce civilizatiei o Europa organizata si activa este indispensabila pentru mentinerea unor relatii pasnice“.

Asa incepe una dintre cele mai importante declaratii ale secolului trecut. Schuman avea sa prezinte ideea lui Jean Monnet de a face razboiul imposibil.

“Guvernul francez propune ca productia franco-germana de carbune si otel sa fie plasata sub o Inalta Autoritate comuna, in cadrul unei organizatii deschise si altor state europene. Punerea in comun a productiilor de carbune si otel va asigura imediat stabilirea unor baze comune de dezvoltare economica, un prim pas catre realizarea unei federatii europene si va schimba destinele acelor regiuni care s-au dedicat in trecut fabricarii munitiei de razboi, dar care au fost, in acelasi timp, cele mai constante victime ale conflictelor.”

Era pentru prima oara cand se intampla asa ceva. Jean Monnet, autorul planului Uniunii Europene, a gandit in asa fel incat sa faca razboiul imposibil din punct de vedere material, punand sub autoritatea unui for supranational productia de carbune si otel a Europei. “Solidaritatea de productie astfel stabilita va demonstra ca orice razboi intre Franta si Germania devine nu numai inimaginabil, ci si imposibil din punct de vedere material.”

Practic, Schuman invita Germania si alte state europene sa se alature unei noi ordini continentale. Dupa declaratia sa, Konrad Adenauer, cancelarul Germaniei de Vest, anunta ca este de acord cu propunera lui Schuman. Italia, Belgia, Luxembourg si Olanda se alatura.

Avea sa se intample. Europa se unea. In sfarsit.

Reprezentantii tuturor statelor se intalnesc si decid ca pe 18 aprilie 1951 sa semenze Tratatul de Paris ce duce la aparitia Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelulului, un fel de bunica a Uniunii Europene de astazi.Statele Unite ale Americii sprijina cu toate fortele proiectul european. Planul Marshall si NATO sunt doar doua dintre ajutoarele vitale pe care le-a oferit poporul american poporului european.
Cresterea economica explodeaza in randul statelor ce au urmat calea propusa de Schuman, Monnet si restul parintilor fondatori ai Europei.
In timp ce tarile ce au adoptat calea totalitarismului, nationalismului si a planficiarii centralizate se afunda in mizeria propriilor minciuni si incep sa isi chinuie cetatenii, nivelul de trai al europeanului creste la cote nemaiintalnite. Libertatea, democratia si prosperitatea definesc noua constructie europeana.

Citeste si :  Biblioteca Aman : Conferinta Stiintifica Internationala Stat si Societate in Europa - De la discursul anti-UE, la fake news !

Dupa Tratatul de la Maastricht din 1992, Uniunea Europeana i-a nastere. Schengen, moneda euro, cetatenia europeana, toate aceste concepte sunt o garantie a tratatului de atunci.

Astazi, Uniunea Europeana este prima economie a lumii, cu un produs intern brut de 13.900 miliarde de euro (Statele Unite au un PIB de aproximativ 13.400 miliarde euro, iar China 8.695 miliarde euro). Serviciile reprezinta o pondere de 71 % din PIB, in timp ce industria contribuie cu 24%, iar agricultura cu 1,6%.

Forta de munca de 231 milioane de oameni ii confera un avantaj economic si militar extraordinar.

Chelutielile militare ale Uniunii Europene sunt de 192 miliarde euro, pe locul 2 dupa Statele Unite ale Amercii. Numarul militarilor activi este de 1,5 milioane oameni. Forta armatelor Uniunii Europene este formata din 546 de vase, 2.488 avioane si 7.695 de tancuri.

Uniunea Europeana este cel mai mare importor si exportator din lume. 16 % din totalul importurilor la nivel global revin UE, in timp ce 15% din exporturile. Probleme cele mai mari ale Europei in momentul de fata sunt de ordin demografic.

In 1900, populatia Europei reprezenta 25% din populatia lumii. Astazi reprezinta doar 7%. Fertilitatea a scazut ingrijorator de mult. In 1994, populatia Europei intre 0-29 ani era 40,6% din total, astazi populatie intre 0-29 ani reprezinta 33%. Asta arata ca Europa imbatraneste.

Rata de fertilitate in Europa a ajuns la 1,58. Cea mai mare rata de fertilitate este in Franta, 2,01, in timp ce la polul opus se afla Portugalia, cu 1,23.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.