Ziua Franţei, sărbătorită şi în Oltenia

0
386

Cu ocazia Zilei Franței, Asociația Română a Profesorilor Francofoni(ARPF) Dolj, celebrează legătura culturală profundă dintre Franța și România.

Doamna profesor doctor Dorina-Loredana Popi, directorul Liceului ,,Voltaire”, președinta ARPF Dolj, decorată cu ordinul ,,Palmes Académiques”, în grad de cavaler, de către Excelența Sa, Ambasadoarea Franței în România, Laurence Auer, în anul 2022, a fost invitată la Ambasada Franței pentru recepția dedicată Zilei Franței. Invitația nu este doar o onoare personală, ci și o recunoaștere a angajamentului său neobosit în promovarea limbii și culturii franceze, demonstrând că leadership-ul vizionar și dedicat poate transforma comunități.

Doamna profesor doctor Dorina-Loredana Popi, directorul Liceului ,,Voltaire"
Doamna profesor doctor Dorina-Loredana Popi, directorul Liceului ,,Voltaire”

Acest eveniment marchează și aniversarea a 100 de ani ai Institutului Francez din România, un prilej de reflecție și celebrare a unui secol de contribuții semnificative la nivel mondial. În Craiova, Institutul Francez a susținut numeroase inițiative locale, programe de schimb cultural și concursuri pentru liceele bilingve francofone, coordonând, de asemenea, examenele DELF/DALF și contribuind astfel la dezvoltarea unei comunități francofone dinamice și active.

 

Târgul Francofoniei, un proiect unic la nivel național, ajuns la cea de-a doua ediție, a fost coordonat de Liceul ,, Voltaire” în parteneriat cu Primăria Craiova, Inspectoratul Şcolar Județean Dolj şi ARPF Dolj. Evenimentul a beneficiat anul acesta de prezența domnului Michael Koriche, ataşat pentru cooperare educativă al Ambasadei Franței în România. Succesul acțiunii cultural-educative a fost o dovadă a colaborării fructuoase dintre membrii comunității francofone, elevi, părinți, profesori și reprezentanți ai instituțiilor locale și naționale. Târgul care a adus împreună 43 de instituții de învățământ din Dolj a fost un exemplu de bună practică pentru celebrarea educației, a diversității şi a solidarității culturilor.

Craiova, un oraş deschis către diversitate, se îmbogățește continuu prin contribuțiile altor culturi, francofonia jucând un rol important în acest proces. Reînființarea Alianței Franceze, susținută de doamna profesor doctor Dorina-Loredana Popi împreună cu profesorii de limba franceză din județul Dolj şi alți reprezentanți ai comunității francofone, având sprijinul Primăriei Craiova, Universității din Craiova, Teatrului Național ,,Marin Sorescu”, Teatrului Colibri, BRD Groupe Société Générale , Electroputere Parc SRL, Camerei de Comerț şi Industrie Dolj, reprezintă un proiect major care va aduce plusvaloare în peisajul cultural doljean.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.