Ziua Imnului National al Romaniei, celebrata si la Craiova

0

Ziua Imnului National al Romaniei, celebrata si la Craiova 1Institutia Prefectului – Judetul Dolj in colaborare cu Primaria municipiului Craiova si Garnizoana Craiova au organizat ieri, o ceremonie publica dedicata celebrarii Zilei Imnului National al Romaniei. Evenimentul s-a desfasurat in Piata Tricolorului din municipiul Craiova. La ceremonie a participat si presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, reprezentanti ai administratiei publice locale si mai multi parlamentari de Dolj. Ziua imnului national al Romaniei este sarbatorita oficial pe 29 iulie. In aceasta zi, in timpul Revolutiei de la 1848, ″Desteapta-te romane!″ a fost cantat pentru prima data oficial.

Ziua imnului national al Romaniei a fost instituita in anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede ca aceasta zi va fi marcata de catre autoritatile publice si de catre celelalte institutii ale statului, prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative cu caracter evocator si stiintific, in spiritul traditiilor poporului roman, precum si prin ceremonii militare specifice, organizate in cadrul unitatilor Ministerului Apararii Nationale si ale Ministerului de Interne.

La originea actualului imn national al Romaniei se afla poemul patriotic ”Un rasunet”, scris de Andrei Muresanu si publicat pentru prima data in numarul 25 din 21 iunie 1848 al suplimentului ”Foaie pentru minte, inima si literatura”, pe o melodie culeasa de Anton Pann.

Continutul profund patriotic si national al poeziei a fost de natura sa insufleteasca numeroasele adunari ale militantilor pasoptisti, pentru drepturi nationale, mai ales din Transilvania. A fost intonat in timpul Razboiului de Independenta (1877-1878), in Primul Razboi Mondial si la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

”Desteapta-te romane!” a fost interzis dupa instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumatate de secol. A fost cantat, insa, in timpul revoltei de la Brasov, din 15 noiembrie 1987 si in timpul Revolutiei din decembrie 1989. Imediat dupa Revolutia din decembrie 1989, ”Desteapta-te romane!” a fost ales imn national al Romaniei, fiind consacrat prin Constitutia din 1991, modificata si completata prin Legea de revizuire nr. 429/2003. Astfel, in forma actuala, Constitutia prevede, prin Articolul 12, ca imnul national este ”Desteapta-te romane!”, acesta fiind considerat simbol national, alaturi de drapelul tricolor, stema tarii si sigiliul statului.

Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj a transmis urmatorul mesaj : „Participam la o ceremonie cu o deosebita insemnatate, o manifestare a carei emotie o traim cu atat mai intens cu cat s-au implinit, in 2018, doua decenii de cand Parlamentul Romaniei a decis, prin lege, ca ziua de 29 iulie sa fie dedicata celebrarii Imnului National. Acum 170 de ani, in zilele de efuziune ale Revolutiei Pasoptiste, personalitatile marcante care isi asumasera responsabilitatea de a reaseza destinele romanilor pe un nou fagas au cautat un cantec care sa cuprinda, in muzica si in versuri, crezul unei intregi natiuni. Astfel s-a nascut «Desteapta-te, romane!», un imn al demnitatii si al libertatii, dar si o chemare la lupta pentru dobandirea lor; un recurs mobilizator la istorie si la figurile stralucite care au modelat-o, dar si un apel catre generatia prezentului, amintindu-i sacrificiile prin care este datoare sa continue onorantul parcurs. A fost cantecul care ne-a insotit apoi in toate ceasurile de mare incercare – in Razboiul pentru Independenta, in cele doua Razboaie Mondiale, in Revolutia din 1989. Intonat astazi, ne reaminteste ca tot ceea ce avem, toate drepturile de care ne bucuram au fost castigate, nu primite, au fost dobandite cu un pret dureros. In aceasta zi de adanca solemnitate, in care ne exprimam respectul pentru unul dintre simbolurile nationale – imnul de stat al Romaniei – si, prin el, pentru unele dintre cele mai glorioase capitole ale istoriei noastre, permiteti-mi sa adresez tuturor doljenilor calde urari de sanatate si fericire, alaturi de expresia deplinei consideratii.“

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, ieri, un mesaj cu ocazia Zilei Imnului National : „Astazi, 29 iulie, celebram Imnul National, unul dintre simbolurile fundamentale ale statalitatii, independentei, suveranitatii si unitatii nationale, alaturi de Drapel, Stema de stat si Sigiliu. Zilele Revolutiei de la 1848 au consfintit intonarea pentru prima data, pe linia melodica a compozitorului Anton Pann, a versurilor poemului patriotic compus de Andrei Muresanu. Cantecul a avut un rol important in redesteptarea sperantei de mai bine si a demnitatii colective in momentele-cheie ale istoriei romanesti – Razboiul de Independenta, Primul si al Doilea Razboi Mondial si Revolutia din decembrie 1989, ceea ce a justificat pe deplin optiunea alegerii sale ca imn national, in anul 1990”

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.