Ziua Independentei, Victoria Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-al Doilea Razboi Mondial si Ziua Europei, sarbatorite la Craiova

0
514

Ziua Independentei, Victoria Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-al Doilea Razboi Mondial si Ziua Europei, sarbatorite la Craiova 1Ziua de 9 mai este o zi cu o tripla semnificatie pentru poporul roman. Se sarbatoreste Ziua Independentei, Victoria Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-al Doilea Razboi Mondial, dar si Ziua Europei. La Craiova, momentul a fost marcat cu fast, dar si cu emotie.

Zeci de oameni s-au adunat astazi la Craiova pentru a le aduce un omagiu eroilor care s-au jertfit pentru independenta tarii, dar au sarbatorit si Ziua Europei.

„Este o deosebita onoare pentru mine, sa ma aflu alaturi de dumneavoastra, in calitatea mea de reprezentant al Guvernului in teritoriu, in aceasta zi de 9 mai ce are o deosebita insemnatate pentru noi, romanii.
Se implinesc 142 de ani de cand ministrul de externe Mihail Kogalniceanu a declarat, la 9 mai 1877, in plenul Parlamentului, in numele guvernului, ca Romania doreste sa rupa legaturile cu Turcia. Ca urmare, Parlamentul a votat, in aceeasi zi, o motiune prin care a fost proclamata independenta de stat a Romaniei.
Tara noastra si-a castigat independenta cu pretul vietilor a peste 10.000 de ostasi cazuti pe campul de lupta. Sacrificiul bravilor nostri soldati, curajul, determinarea si idealurile conducatorilor tarii au facut ca data de 9 mai sa ramana intiparita in memoria colectiva a romanilor, care o celebreaza ca pe o adevarata sarbatoare nationala.
Un alt moment important in istoria tarii noastre este ziua de 9 mai 1945, cand Germania nazista a semnat actul capitularii neconditionate. Bravii ostasi romani au luptat pentru pastrarea independentei si suveranitatii tarii, dar si pentru instaurarea pacii intr-o lume zguduita de razboi, contributia armatei romane la obtinerea victoriei fiind de o deosebita importanta.
Iar 9 mai 1950 reprezinta ziua in care ministrul de externe al Frantei, Robert Schuman, rosteste celebrul discurs prin care propune planul ce va sta la baza Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, precursoarea Uniunii Europene de astazi. Consiliul European, intrunit la Milano in anul 1985,a hotarat ca ziua de 9 mai sa devina Ziua Europei.
Sa ne bucuram de aceasta tripla sarbatoare, pastrand vie amintirea celor care si-au sacrificat viata pentru ca noi astazi sa traim astazi intr-o tara libera, intr-o Europa unita! Glorie soldatilor romani! La multi ani, Romania! La multi ani, Europa!” a fost mesajul Prefectului judetului Dolj, Dan Narcis Purcarescu.

„Ne reuneste in sarbatoare o zi a marilor semnificatii pentru parcursul european al natiunii romane, o zi care ne impune sa ne indreptam privirea catre trecut si catre unele dintre cele mai importante capitole ale istoriei noastre, dar care, in egala masura, deschide si cele mai promitatoare perspective pentru viitor. Celebram 142 de ani de cand, odata cu proclamarea independentei, a fost asezata piatra de temelie pentru Romania prezentului – stat suveran si unitar, puternic si implicat. In slujba acestui vis si-au pus vietile eroii care au luptat pentru implinirea dezideratului unui intreg popor, eroi a caror memorie o cinstim cu totii astazi. Si tot azi marcam Ziua Uniunii Europene, marea familie in mijlocul careia si cu sprijinul careia, de peste 12 ani, tara noastra isi contureaza evolutia si dezvoltarea. O aniversare care ne onoreaza mai mult decat oricand acum, cand Romania se afla la presedintia uneia dintre cele mai reprezentative structuri europene. Consolidarea statutului nostru, ca natiune demna si respectata in Europa, reprezinta modul in care generatia actuala este datoare sa sporeasca pretioasa mostenire primita din mainile predecesorilor – ca o dovada de intelegere si o expresie a omagiului pentru toate sacrificiile care ne-au adus pana aici. Cu prilejul zilei de 9 mai, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean, permiteti-mi sa adresez tuturor locuitorilor judetului Dolj si ai orasului Craiova alesele noastre ganduri de sanatate, prosperitate si impliniri, alaturi de un sincer «La multi ani!», a fost mesajul presedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Citeste si :  Spectacol de teatru pentru copii la cinema, în Craiova, în weekendul 21-22 mai

“Ziua de 9 mai este o zi plina de insemnatate pentru noi, craioveni si romani de pretutindeni. Este ziua in care sarbatorim independenta de stat a Romaniei, semnarea capitularii Germaniei Naziste in cel de-al doilea Razboi Mondial, dar este si ziua in care marcam pacea si unitatea din Europa. Celebrarea Zilei Independentei, moment reper al istoriei noastre, are o semnificatie aparte pentru noi, craiovenii. Marturie a devotamentului bravilor soldati stau zecile de medalii si paginile de glorie scrise cu sangele craiovenilor cazuti in lupta pentru independenta. Craiova de atunci s-a implicat cu tot ce a avut mai bun: oameni, adaposturi, resurse, fiind, prin pozitia sa, un centru important, unde s-au luat toate masurile necesare desfasurarii operatiunilor militare. Sa nu uitam ca de momentul istoric 1877 ne leaga si puterea mobilizatoare care i-a caracterizat pe cetatenii de vaza ai Craiovei si veteranii Razboiului de Independenta, care, la inceput de secol 20, puneau umarul pentru a realiza legendarul Monument al Independentei in onoarea bravilor soldati condusi, in 1877, de Principele Carol I. Un alt moment important este semnarea capitularii Germaniei Naziste in cel de-al doilea Razboi Mondial. Se intampla pe 9 mai 1945, cand Romania contribuia decisiv la scurtarea celui de-al doilea razboi mondial cu sase luni prin intoarcerea armelor impotriva nazistilor. Marcam astazi, deopotriva, si Ziua Europei – o sarbatoare a pacii, unitatii si tolerantei, valori pe care le impartasim si le pretuim cu totii. Sunt valori care au patruns si care au devenit cuvinte cheie in societatea noastra, odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. In cei 12 ani de cand este membra a Uniunii Europene, Romania a dovedit ca are un rol important si activ, iar astazi este si mai pregatita pentru a face fata noilor provocari si evolutii din regiune si din intreaga lume. De altfel, progresele mari realizate de tara noastra s-au remarcat chiar in aceasta perioada recenta, prin asigurarea unui mandat de succes al Romaniei la presedintia Consiliului Uniunii Europene. Iar pentru noi, craiovenii, ziua de 09 mai capata, in contextul anului 2019, o importanta deosebita pentru ca putem spune cu mandrie ca am fost gazde bune si parteneri de incredere in organizarea a doua dintre cele mai importante evenimente de pe agenda presedintiei Consiliului Uniunii Europene. Este vorba despre Forumul Industriei Auto si Conferinta legata de problematica diasporei. Au fost cele mai bune ocazii pentru a prezenta orasul nostru delegatiilor oficiale din tari ale Uniunii Europene. Sarbatorirea zilei de 9 mai este pentru noi un prilej de indreptare a gandurilor pline de recunostinta catre generatiile de eroi, dar si o ocazie de a veni cu proiecte noi care sa ne ridice standardele la inaltimea asteptarilor unei Europe unite a secolului 21”, a declarat Mihail Genoiu, primarul Craiovei.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.