Ziua mondiala pentru diversitate culturala, pentru dialog si dezvoltare

0
771
Ziua mondiala pentru diversitate culturala, pentru dialog si dezvoltare
Ziua mondiala pentru diversitate culturala, pentru dialog si dezvoltare

In fiecare an la data de 21 mai este marcata Ziua mondiala pentru diversitate culturala, pentru dialog si dezvoltare, stabilita la initiativa Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO), care joaca un rol important pe plan mondial in promovarea diversitatii culturale.

Diversitatea culturala ofera idei si perspective noi care ne imbogatesc vietile in nenumarate moduri, permitandu-ne tuturor sa crestem si sa ne dezvoltam impreuna (…), arata Directorul General al UNESCO, Irina Bokova, in mesajul sau din 2017 privind Ziua mondiala pentru diversitate culturala, pentru dialog si dezvoltare, conform site-ului UNESCO. Astazi este o oportunitate pentru noi toti sa sarbatorim beneficiile extraordinare ale diversitatii culturale, inclusiv bogatul patrimoniu intangibil al omenirii, si sa ne reafirmam angajamentul de a construi o lume mai pasnica, bazata pe valorile intelegerii reciproce si dialogului intercultural. Prin Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabila, comunitatea internationala a recunoscut rolul esential al culturii ca motor al schimbarii si al dezvoltarii. Atingerea celor 17 obiective ale acesteia va fi imposibila fara a se lua in considerare forta si potentialul creativ al diversitatii culturale a omenirii, fara angajarea intr-un dialog continuu astfel ca toti membrii societatii sa beneficieze de dezvoltare.(…) Avand la baza drepturile omului, UNESCO considera ca diferentele si diversitatea noastra ne fac mai puternici si ca respectarea diversitatii culturale este esentiala pentru promovarea dialogului intercultural, dezvoltare durabila si pace, se mai arata, intre altele, in mesajul Directorului General al UNESCO.

In cadrul celei de-a 31-a sesiuni a conferintei generale a UNESCO, desfasurata la Paris la 2 noiembrie 2001, a fost adoptata Declaratia universala privind diversitatea culturala. Articolul 1 al acestei Declaratii stipuleaza: ”Ca sursa de schimburi, inovatie si creativitate, diversitatea culturala este necesara umanitatii asa cum biodiversitatea este pentru natura. In acest sens, patrimoniul comun al umanitatii trebuie sa fie recunoscut si afirmat pentru generatiile prezente si viitoare”, conform www.mae.ro. La 20 decembrie 2002, Adunarea Generala a ONU a decis, prin Rezolutia 57/249, proclamarea zilei de 21 mai drept Ziua mondiala pentru diversitate culturala, pentru dialog si dezvoltare.

Aceasta zi ofera prilejul de a aprofunda intelegerea valorilor diversitatii culturale si de a promova obiectivele Conventiei UNESCO privind protectia si promovarea diversitatii expresiilor culturale, adoptata la 20 octombrie 2005. Intre aceste obiective se numara realizarea un flux echilibrat de bunuri si servicii culturale si cresterea mobilitatii la nivel international a artistilor si profesionistilor din domeniul culturii, integrarea culturii in cadrul de dezvoltare durabila, promovarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

Ziua mondiala pentru diversitate culturala, pentru dialog si dezvoltare este marcata prin reuniuni, mese rotunde si seminarii la care participa specialisti din domeniul stiintelor politice, istoriei religiilor, filosofiei, precum si istorici, antropologi, reprezentanti guvernamentali sau ai organizatiilor neguvernamentale.

In Romania, in 2016 un eveniment dedicat celebrarii Zilei mondiale a diversitatii culturale a fost organizat la 19 mai de Ministerul Afacerilor Externe, alaturi de Camera Deputatilor si Departamentul pentru Relatii Interetnice, potrivit site-ului mae.ro. Manifestarea s-a desfasurat sub egida Aliantei Civilizatiilor a ONU (ACONU) si in contextul aniversarii a 60 de ani de la aderarea Romaniei la UNESCO, la Palatul Parlamentului. Printre participanti s-au numarat reprezentanti ai corpului diplomatic, membri ai Parlamentului, reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale, ai institutiilor guvernamentale si ai societatii civile, membri ai asociatiilor minoritatilor nationale, precum si ai cluburilor UNESCO din Romania.

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.