Ziua Națională Constantin Brâncuși la Teatrul Național Marin Sorescu

0
587

Începând cu anul 2016, la 19 februarie, se sărbătoreşte Ziua Naţională “Constantin Brâncuşi”.

Născut la 19 februarie 1876, în satul Hobiţa (comuna Peştişani) din judeţul Gorj, Brâncuşi a absolvit Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova în anul 1898 şi, in 1902, Şcoala Naţională de Arte Frumoase de la Bucureşti. În 1907 îşi expune lucrările pentru prima oară la Societe Nationale des Beaux-Arts şi la Salonne d’Automne din Paris, oraş in care se stabileşte, ulterior şi în care încetează din viaţă la data de 16 Martie 1957.

De la Coloana Fără Sfârşit, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor şi Masa Tăcerii, elemente ale Ansamblului Monumental “Calea Eroilor” de la Tg Jiu şi şi până la atingerea “esenţei zborului” din seria “Măiestrelor” în bronz şi marmură, creaţia sa întruchipează o adevărată viziune despre lume, rămânând în plastica mondială “modelul necontestat al secolului ce se încheie, ca şi a celui ce urmează”, potrivit volumului “Membrii Academiei Române/1866-2003”.

Opera lui Constantin Brâncuşi, considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea, va fi omagiată vineri, 19 februarie 2021, la împlinirea a 145 ani de la naşterea acestuia de către Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova printr-un program dedicat acestui important eveniment.

Începând cu ora 18.30 pe suprafaţa vitrată a clădirii va fi proiectat mesajul domnului Bogdan Gheorghiu,ministrul culturii urmat de materiale audio video cu operele marelui creator iar la ora 19.00 în sala Amza Pellea va avea loc reprezentaţia spectacolului “Obsesii” în regia lui Yannis Paraskevopoulos în interpretarea Ceraselei Iosifescu.

Biletele la spectacol sunt disponibile la Agenţia Teatrală-informaţii la tel: 0251 413677 ; 0251413363 şi online pe https://ebilet.tncms.ro/ebilet.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.