Consiliul Judeţean Dolj a fost principalul promotor al evenimentelor dedicate celebrării Zilei Naționale Constantin Brâncuși, miercuri, 19 februarie 2025. Astfel, la ora 12:00 a avut loc un spectacol de teatru „Șurubul de teasc” care a avut loc la Centrul “Constantin Brâncuși”.
Muzeul de Artă Craiova, în parteneriat cu Galeria „Dada” din București, organizează miercuri, a organizat vernisajul expoziției ”Brâncuși și Avangarda din România”, curator Cătălin Davidescu, de la ora 17:00, la Centrul “Constantin Brâncuși”.
Au fost expuse piese din perioada artizanală a lui Brâncuși, alături de lucrări de Victor Brauner, Jacques Herold, Marcel Iancu, Irina Codreanu, Hans Mattis-Teutsch, Corneliu Michăilescu, Milița Petrașcu, manuscrise și o importantă selecție de reviste sau volume de artă mai puțin accesibile.
Expoziţia va putea fi vizitată, la Centrul ”Constantin Brâncuși” Craiova, în perioada 19 februarie – 15 martie 2025, de marți până duminică, între orele 10.00 – 17.00,
De la ora 19:00 , a avut loc concertul extraordinar „Pasărea Măiastră”, susţinut de Filarmonica “Oltenia” la Teatrul Național “Marin Sorescu”, Sala „Amza Pellea”.
Soprana Irina Baianţ a incantat pe cei prezenti cu piese din repertoriu lui Maria Tanase iar violoncelistul Adrian Naidin a reusit sa faca un moment memorabil, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Oltenia, sub bagheta dirijorului Eduard Dabrowski.
Tot in cadrul evenimentului a avut loc si un moment din spectacolul „Brâncuși împotriva Statelor Unite”.
Procesul Brâncuși cu SUA a fost un caz juridic emblematic din 1928, în care sculptorul român Constantin Brâncuși a contestat decizia autorităților americane de a impozita opera sa Pasărea în spațiu ca obiect obișnuit, și nu ca operă de artă. Administrația americană susținea că piesa nu reprezintă o pasăre în mod realist, deci nu poate fi considerată artă. Avocații lui Brâncuși au interogat artiști de renume și au pledat pentru recunoașterea artei moderne. Curtea a statuat în favoarea lui Brâncuși, stabilind un precedent important pentru artă modernă. Decizia a recunoscut valoarea artistică a formelor abstracte și a influențat percepția asupra artei în SUA. Acest proces a marcat un moment crucial în istoria artei moderne, deschizând drum pentru acceptarea și aprecierea expresiilor artistice neconvenționale și a contribuit la recunoașterea lui Brâncuși ca inovator al sculpturii moderne.
Views: 64