Elefantul din camera : Dovezile arata ca Franta si Italia subraporteaza numarul de cazuri si decese.

0
241

Marele elefant din camera acestei pandemii este că multe țări subraporteaza numarul deceselor. Mai jos este o dovadă.
Acest lucru este esențial, deoarece, din păcate, multe guverne isi calibrează intensitatea reacției la numărul de cazuri și de decese din țara lor.

Dovada subraportarii în Franța

Ministerul sănătății francez a dispus recent azilelor de batrani și a celorlalte structuri similare să oprească testarea rezidenților după ce au fost confirmate 2 cazuri de coronavirus (link).

Pacienții din azilele de bătrâni(cu cel putin 2 cazuri confrmate) cu simptome relevante sunt presupusi a fi infectati de virus și tratati în consecință, dar nu apar în statisticile oficiale.

Câte decese sunt de fapt subraportate?

Cel puțin 148 de azile de batrani din Franta au cel puțin 2 cazuri confirmate – ceea ce înseamnă că decesele suplimentare în 148 de structuri infectate, pline de cele mai vulnerabile persoane, nu vor apărea în statisticile oficiale.

Pentru a înțelege magnitudinea subraportarii, să facem un experiment simplu. In data de 24 Martie, au fost 231 de decese confirmate în Franța. Dacă, de exemplu, fiecare dintre structurile mai sus mentionate a văzut o moarte suplimentară in acea zi, ar însemna că decesele franceze sunt subraportate cu 39%. („Cel puțin”, deoarece ar putea exista și alte surse de subraportari.)

Mai mult decât atât, potrivit președintelui Federației Franceze a Spitalelor, „știm doar datele furnizate de spitale […] numerele absolute ar fi, fără îndoială, mult mai mari dacă ar fi agregat ceea ce se întâmplă în casele de pensionare, precum și persoanele care mor acasă, sau care nu sunt numărați. ” (Reuters, link)

Dovada subraportarii în Italia

Iată, aici avem cele mai importante statistici actuale: la Bergamo, oamenii mor cu o rata de 4,5 ori mai mult decât intr-un an normal. În perioada 1 – 24 martie 2020, au fost raportate 446 de decese față de numai 98 în aceeași perioadă de timp din 2019.

Tabelul de mai jos conține alte statistici(disponibile online): în total, 6 orașe din nordul Italiei au înregistrat un număr de 731 de decese într-o perioada de ~ 3 săptămâni, comparativ cu 148 în aceeași perioadă a anului trecut: de 4,3 ori mult!

Elefantul din camera : Dovezile arata ca Franta si Italia subraporteaza numarul de cazuri si decese.
Elefantul din camera : Dovezile arata ca Franta si Italia subraporteaza numarul de cazuri si decese.

Luarea în considerare a numărului total de decese, indiferent de cauză, și compararea cu o perioadă similară de timp din anii trecuți este cea mai robustă modalitate la care pot să mă gândesc pentru a estima adevărata întindere a excesului de mortalitate cauzată de acest virus, direct (cauzând decesul peroanelor infectate) sau indirect (prin saturarea sistemului medical și/sau perturbarea economiei).

Actualizare, 2020-04-01: cel mai mare studiu al provinciei Bergamo, de până acum, constată că:

  • 5400 de persoane au murit în luna Martie;
  • Din care, 4500 au fost decese a caror cauza suspecatata este COVID-19;
  • 2060 dintre acestea sunt oficial cauzate de COVID-19;
  • Comparativ, media ultimilor 3 ani, din aceeasi perioada de timp, este de numai 900 de decese (orașele de eșantionare reprezentând > 50% din populația locală)

Sursa: link (în italiană, necesită înregistrare gratuită pentru a fi citit).

In Spania, producatorii de sicrie au raportat o crestere a cererilor de peste 10 ori mai mare. (link, in Spaniola).

Iluzia testării

Pe măsură ce focarul progresează, numărul de teste începe să difere de numărul de persoane testate. Acest lucru se datorează faptului că orice persoana infectata, si spitalizitata, trebuie testată de mai multe ori pentru a confirma recuperarea. Mai multe detalii în articolul despre „iluzia testării” ((link) – in Engleza).

De ce țările își subraporteaza propriile decese?

În unele cazuri, poate fi un efort deliberat de a evita panica.

În alte cazuri, ar putea fi incompetență, lipsa kiturilor de testare, o populație care se teme să viziteze spitale (locuri potențiale de infecție) sau multe alte motive operaționale.

În orice caz, sub-numărarea cazurilor și a deceselor este periculoasă, deoarece oferă un fals sentiment de securitate care ar putea duce la nerespectarea adecvată a virusului.

Ce înseamnă pentru cercetători

Orice cercetător care se angajează să facă prognoze cu privire la coronavirus, ar trebui să ia în considerare cel puțin posibilitatea ca datele oficiale să nu poată reprezenta adevarata realitate.

Acesta nu este un exercițiu școlar în care datele furnizate pot fi asumate ca adevărate (eroare ludică). În lumea reală, validarea datelor, sau luarea în considerare a incertitudinii lor, face parte din exercițiu.

Furnizarea de concluzii (chiar și cu o exonerare de răspundere) care presupun că datele sunt reprezentative pentru realitate, fără alte indicații, este un deserviciu periculos, pentru politicienii (persoanele cu putere de decizie) ar putea citi astfel de rapoarte și subestima amenințarea reprezentată de pandemie, iar rezultatul final sa fie o potentiala reactie slaba, letala.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.