Elena Udrea va fi trimisa in Romania! “Ea a fost condamnata pentru coruptie in Romania si nu are niciun obstacol in a-si ispasi pedeapsa acolo”, a precizat Parchetul bulgar.

0
205

Un complet format din trei judecatori de la Curtea de Apel din Sofia a admis vineri cererea autoritatilor romane privind extradarea fostului ministru al Turismului Elena Udrea, care are de executat in Romania o condamnare de 6 ani inchisoare in dosarul “Gala Bute”.

Conform documentelor din instanta bulgara, completul a fost format din judecatorii Plamen Datsov (presedinte), Dimitar Fikiin si Svetla Bukova, aceasta din urma fiind raportor in cazul Elenei Udrea.

“Nu ne-a fost usor sa luam aceasta decizie, nu pentru ca cineva a incercat sa influenteze decizia instantei, ci pentru ca am facut ce era necesar pentru a lamuri tot ce era posibil in acest caz”, a spus magistratul Svetla Bukova. Asta in conditiile in care Elena Udrea sustinea ca magistratii au fost supusi unor presiuni.

Potrivit deciziei finale a Curtii de Apel din Sofia, “exista suficiente fapte care sa arate ca in Romania au fost semnalate incalcari in dosarul Elenei Udrea si ca autoritatile romane au intreprins multe masuri pentru eliminarea acestora, inclusiv dreptul de a redeschide acest caz, care se examineaza in prezent in instanta de acolo”.

De asemenea, instanta bulgara “nu poate pune la indoiala inviolabilitatea colegilor sai romani, care au audiat dosarul impotriva Elenei Udrea”.

In ceea ce priveste locurile de detentie si conditiile din acestea, instanta de la Sofia precizeaza ca “autoritatile romane au tinut cont de aceasta problema si lucreaza pentru a o depasi, angajandu-se sa respecte toate drepturile, in special in cazul retinutei Elena Udrea”.

“Cetateanul roman, fost ministru in guvernul lui Traian Basescu din vecinul nostru de nord, a fost retinut la punctul de trecere a frontierei Kulata pe 8 aprilie 2022. Autoritatile romane au cerut ulterior extradarea ei. Judecatoria Blagoevgrad a dispus intoarcerea in Romania. Aceasta decizie a fost insa atacata de avocatii Elenei Udrea la Curtea de Apel din Sofia. Dupa mai multe audieri in dosar, in cadrul carora au fost stranse sute de documente si fapte legate de dosarul Udrea, judecatorii de apel au emis o decizie prin care a autorizat extradarea acesteia”, mai spun judecatorii bulgari.

In timpul procesului, Parchetul bulgar a aparat opinia conform careia Udrea ar trebui predata autoritatilor romane, intrucat exista toate temeiurile in acest sens si nu exista dovezi ca drepturile si libertatile omului ii vor fi incalcate la intoarcerea acasa.

“Ea a fost condamnata pentru coruptie in Romania si nu are niciun obstacol in a-si ispasi pedeapsa acolo”, a precizat Parchetul bulgar.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.