Parlamentul European a adoptat, marţi, o rezoluţie nonlegislativă care solicită Consiliului UE adoptarea unei decizii pozitive privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.
Rezoluţia, adoptată cu 547 voturi pentru, 49 voturi contra şi 43 de abţineri.
Prin rezoluția adoptată marți, 18 octombrie, eurodeputații cer ca, până la sfârșitul anului 2022, Consiliul Europei să adopte decizia Parlamentului European privind admiterea României în spațiul Schengen, potrivit comunicatului oficial. Votul decisiv va fi dat în decembrie, în Consiliul Europei.
În documentul oficial, se precizează că „Parlamentul European solicită încetarea discriminării și admiterea Bulgariei și României în spațiul Schengen. Excluderea este discriminatorie și are un impact negativ asupra pieței unice a UE”. În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen. Acesta include, de asemenea, state care nu sunt membre ale UE – Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.
Rezolutie Parlament European Romania Schengen by Jurnalde Craiova on Scribd
Pentru România, aderarea la spațiul Schengen va însemna:
-dispar controalele la frontiera statelor Schengen, prin urmare nu vor mai exista timpi de așteptare la graniță;
-cooperarea consolidată în domeniul polițienesc;
-cooperare judiciară prin intermediul unui sistem rapid de extrădare și transfer ale executării hotărârilor penale.
Dezavantajele intrării în Schengen:
-România ar putea deveni o țară de destinație pentru imigranți
-posibilitatea creșterii criminalității și a traficului de persoane; mai precis, în România ar putea intra mai ușor infractori din spaţiul Schengen, dar și membri ai reţelelor interlope din România ar putea părăsi mai ușor țara noastră
Citeşte întreaga ştire: Parlamentul European a votat pentru aderarea României la Schengen. Toți eurodeputații olandezi din partidul premierului Rutte s-au abținut de la vot
Premierul Nicolae Ciucă a făcut declarații după votul de marți din Parlamentul European referitor la admiterea României în Schengen, spunând că rezoluția reconfirmă faptul că ”așteptările noastre de a adera la Schengen sunt justificate și legitime. Condițiile necesare sunt îndeplinite. Decizia ar trebui să fie luată”, a scris premierul pe Twitter.
Acesta a mai precizat, într-un mesaj pe Facebook, că votul covârșitor în favoarea cauzei României ”a venit pe fondul susținerii pe care o avem din partea Partidului Popular European, care are cel mai numeros grup de europarlamentari”:
”România a mai făcut încă un pas către admiterea în Spațiul Schengen: Parlamentul European a votat o rezoluție prin care cere Consiliului Uniunii Europene să aprobe intrarea țării noastre în spațiul de liberă circulație. Votul covârșitor în favoarea cauzei României a venit pe fondul susținerii pe care o avem din partea Partidului Popular European, care are cel mai numeros grup de europarlamentari. La ultimul congres al PPE, ținut la Rotterdam, în iunie, delegația PNL a propus ca în rezoluția lucrărilor să fie inclusă și susținerea pe care grupul popularilor o acordă României în demersul de aderare la Schengen. Azi am văzut cât de important este sprijinul marii familii europene de centru-dreapta, din care PNL face parte. Admiterea în Spațiul Schengen tocmai a intrat pe ultima sută de metri!”, a scris premierul Ciucă, marți, pe Facebook.